Nu în puţine cazuri, femeia şi bărbatul nu ştiu să se despartă la vreme. Aşteaptă să dispară tot ce i-a apropiat şi legat, până ajung să le fie silă de ei. În loc să transforme despărţirea însăşi în ceva deosebit, de care să-şi aducă aminte cu duioşie mai târziu, târăsc un rest de dragoste ca un hoit care miroase urât. –  Octavian Paler

Adaptarea legislatiei nationale la legislatia U.E. a demonstrat o realitate impresionanta despre romani si anume faptul ca nu suntem chiar atat de rai pe cat voia legiuitorul sa creada. Nu suntem nici rai, nici razbunatori, iar capra vecinului este doar un mit ramas in zonele lipsite de darul culturii si al civilizatiei. Odata ce a fost permis divortul prin acord a inlocuit in multe cazuri divortul din culpa exclusiva a paratului care aglomera salile de judecata cu razboaie lipsite de miza, iar notariatele, la inceput, apoi birourile de mediere au devenit locul in care oamenii au inceput sa discute despre felul in care pot pune capat casniciei.

Libertatea oferita de legiuitor asupra modului de desfacere a casatoriei produce inca o mare confuzie despre modalitatea optima prin care o casatorie poate fi incheiata intr-un mod elegant. Pentru a clarifica unele aspecte am scris deja cu putin timp in urma un articol despre:

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Din respect fata de colegii notari am recomantat intotdeauna ca divortul prin acord fara copii minori sa aiba loc la notariat, iar divortul de comun acord cu copii minori sa aiba loc prin intermediul medierii cu toate ca medierea poate fi solutia oricarui tip de divort.

De ce divort de comun acord cu copii minori la mediator?

Sintagma “divort prin acord” presupune pe de o parte ca partile, sotii, au ajuns la un acord, la o intelegere cu privire la toate aspectele cu privire la desfacerea casatoriei, ca aceasta intelegere este una in interesul superior al minorului si ca aceasta nu va fi contestata de niciuna dintre parti nici la momentul constatarii divortului si nici la o data ulterioara acelui moment.

Pe de alta parte, din perspectiva mediatorului, “divort prin acord, presupune ca partile, in momentul in care hotarasc desfacerea casatoriei sunt in fata unei decizii emotionale intense care poate afecta luarea unor decizii rationale atat pentru propria persoana, cat si pentru viitorul copilului care are nevoie de contributia ambilor parinti.

Tehnic vorbind, fara sa perceapa un onorariu suplimentar, mediatorul ajuta partile sa ia cea mai buna decizie despre felul cum va decurge viata acestora dupa divort, si abia apoi se ocupa de intocmirea documentatiei necesare desfacerii casatoriei.

Mediatorul considera ca fiecare divort de comun acord este diferit si trebuie personalizat pentru fiecare cuplu, pentru fiecare individ, evitant utilizarea planului parental standard, programului de vizita standard, pensia alimentara standard, s.a.m.d.

Timpul alocat desfacerii casatoriei si costurile aferente desfacerii casatoriei sunt sensibil egale la mediator si la notariat, procedura fiind diferita, asa cum am explicat in:

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Cu toate acestea exista un avantaj financiar pe care medierea il ofera, si anume taxa de timbru aferenta partajului se reduce la jumatate gratie procedurii medierii. Mai multe pe acest subiect:

Cat costa partajul dupa divort?

Sau

Taxa timbru partaj. Costuri partaj

V-ar mai putea interesa și:

Ce spun copiii despre divorț ?

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț on-line pt românii din străinătate

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –