La Vatican s-au prezentat două scrisori ”motu proprio” ale Papei Francisc, cu privire la reforma procesului canonic pentru cauzele de declarare a nulității convenției matrimoniale.

Cele două scrisori intitulate Mitis Iudex Dominus Iesus și Mitis et Misericors Iesus introduc noi dispoziții în Codul de Drept Canonic, respectiv, în Codul Canoanelor Bisericilor Orientale – pentru a înlesni celeritatea proceselor, dar nu și declararea nulității unei căsătorii.

Prin această reformă, Papa Francisc pune capat unei proceduri de acum 300 de ani.

Noile norme din procesul canonic pentru cauzele de declarare a nulității convenției matrimoniale vor intra în vigoare din 8 decembrie 2015 și nu vor fi retroactive. De trei secole aceste norme nu au mai fost schimbate.

Una dintre noutățile introduse de Papa Francisc este instituirea unui ”proces scurt” pentru obținerea nulității convenției matrimoniale, cu condiția ca ambii soți să fie de acord, iar motivul de nulitate să fie evident.

”Procese mai rapide și accesibile”, după cum s-a solicitat și la ultima adunare a Sinodului Episcopilor despre familie, pentru ca – așa cum precizează Suveranul Pontif în cele două scrisori  – ”inima credincioșilor care așteaptă clarificarea propriei condiții să nu fie împovărată îndelung de întunericul îndoielii”.

Scopul documentului prezentat astazi la Vatican nu este acela de a înlesni ”nulitatea căsătoriilor, ci de a rezolva procesele într-un timp cât mai rapid”. În plus, toate aceste proceduri vor fi gratuite. Diocezele vor trebui sa acopere cheltuielile și pot accepta donații. Pentru soți, procedura trebuie să fie gratuită.

Cauzele de declarare a nulității unei căsătorii continuă să fie ”tratate pe cale judecătorească și nu administrativă, pentru a tutela la cel mai înalt grad adevărul legăturii sacre”. Se trece însă la o singură sentință în favoarea nulității executive, așadar nu mai este nevoie, ca până acum, de două sentințe de același fel, de instanta preliminara si respectiv instanta care hotaraste o decizie definitiva.

Aceaste norme referitoare la divorț, vin la câteva zile după ce Papa Francisc a solicitat tuturor preoților catolici ca în timpul ”jubileului milostivirii”, în Anul Sfânt – care va începe la 8 decembrie – să ierte persoanele  care au avortat sau au provocat avorturi, numai cu condiția ca acestea să se căiască.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

sursa:http://www.romania-actualitati.ro/papa_francisc_schimba_regulile_proces_mai_scurt_pentru_divortul_catolic-80438