”Divortul nu este chiar asa o tragedie. O tragedie este sa stai intr-o casnicie nefericita, invatandu-ti copiii lucruri gresite despre dragoste. Nimeni nu a murit niciodata dintr-un divort.” (Jennifer Weiner)

De foarte multe ori profesionistii in drept, practicieni in dreptul familiei, isi concentreaza atentia asupra procedurilor juridice, a legilor, neglijand trauma emotionala pe care o presupune prezenta oamenilor, a parintilor si, mai mult decat atat, prezenta copiilor, intr-o procedura de divort.

Astazi, divortul se poate obtine atat pe cale judecatoreasca, in contradictoriu, la mediator, atunci cand partile nu sunt sigure de o intelegere cu privire la conditiile desfacerii casatoriei, cat si la notariat. Diferentele juridice intre aceste forme de desfacere a casatoriei au fost tratate in detaliu in postarea: DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

V-ar mai putea interesa și:

Ce face un mediator?

Există copii fericiţi după divorţ?

Divort la notar fara sa avem un acord

Divorț on-line pt românii din străinătate

-Divort prin mediere forum:

In plus fata de cele publicate in postarile anterioare, astazi am sa explic, pe baza intrebarilor din forumurile juridice, ce ofera in plus medierea divortului  fata de celelalte forme de divort.

Mediator divorț preț

Pretul pentru medierea unui divort cu copii poate fi considerat mai scazut decat pretul divortului la notariat, dar mi-ar placea ca nu acesta sa fie argumentul pentru care dumneavostra sa alegeti desfacerea casatoriei prin mediere. Practicienii in mediere, ca si cei in avocatura, sunt mai solicitati sau mai neglijati in functie de profesionalismul de care dau dovada, si, in functie de acest aspect, pot percepe onorarii mai mari sau mai mici. Un onorariu foarte mic poate aduce in fata dumneavoastra un mediator neexperimentat, ceea ce poate mimimaliza importanta celorlalte avantaje ale medierii. In schimb, un mare avantaj material il aduce partajul la mediator, reducand considerabil taxa de timbru ce trebuie platita catre stat, asa cum am explicat in articolul:

Cat costa partajul dupa divort? 

Flexibilitatea pe care medierea o ofera este un argument neglijat frecvent in prezentarile asupra avantajelor pe care medierea le ofera, de aceea ma simt dator sa il explic. Astfel, daca partile doresc sa stabileasca un plan de intretinerea relatiilor parintesti in care sa fie incluse si vizitele la bunici, prin mediere este posibil. Daca partile vor sa stabileasca fiecare detaliu asupra modului de educare, crestere si intretinere a minorilor, intr-un plan parental care sa se intinda pe zece pagini, in care sa fie trecute detalii neglijate in mod curent, cum ar fi medicul de familie, sau dentinstul agreat, recomandari cu privire la alimentatia minorului sau religie, ori limba straina pe care sa o studieze, sau orice alt mod de exprimare a dragostei si a grijii parintesti, medierea permite acest lucru, atata timp cat hotararea consemnata reflecta vointa partilor si are in vedere interesul superior al minorilor.

Pe de alta parte, sunt parinti care se simt ingraditi de detaliile exacte ale unui plan parental si vor sa mentioneze in actul de desfacere a casatoriei faptul ca minorul va fi crescut cu dragoste si buna intelegere intre parinti, iar planul parental minimal ce urmeaza a fi mentionat reprezinta doar un cadru cu caracter de recomandare pentru situatia in care pe viitor dialogul intre parinti nu va mai fi la fel de eficient ca la momentul desfacerii casatoriei. Totodata, prin mediere se poate stabili plata pensiei alimentare in natura si modalitatea in care aceasta sa se ofere pentru cresterea, educarea si intretinerea copiilor minori.

Timpul redus necesar desfacerii casatoriei este la fel de important ca si neexpunerea publica in salile de judecata. Cand vorbim despre divortul prin mediere, ne referim la faptul ca sotii care sunt decisi sa divorteze, merg in biroul unui mediator, unde, in intimitate, fara graba, discuta fiecare detaliu la care s-au gandit, sau la care nu s-au gandit, dar pe care mediatorul experimentat il aduce in discutie, in una sau mai mai multe sedinte, pana cand ajung la un acord asupra tuturor aspectelor. Acordul de mediere va reflecta intocmai vointa sotilor, mediatorul fiind un facilitator, un partener echidistant si impartial, un consilier care ajuta, cel mult recomanda, dar nu impune o solutie partilor care au sansa prin mediere sa decida liber asupra propriului viitor.

Acord mediere divort:

Documentul final obtinut in urma medierii se numeste acord de mediere si are valoarea unui inscris sub semnatura privata. Insotit de o cerere va fi depus la judecatoria pe raza careia sotii au avut ultimul domiciliu comun, iar in cel mai scurt timp, fara sa existe un proces public, judecatoria va emite o hotarare judecatoreasca ce va contine exact vointa partilor consemnata in acordul de mediere.

Important! Nu trebuie sa existe o teama asupra faptului ca acordul de mediere trebuie trecut prin judecatorie pentru a deveni o hotarare judecatoreasca. Nu exista un proces, ci doar o formalitate care ajuta foarte mult. Asa cum stim exista documente juridice cu o forta mai mare decat altele. Procedura simpla de investire in instanta a acordului de mediere este in avantajul dumneavostra, oferindu-va sansa, ca pe viitor, in cazul in care unul dintre parinti refuza sa respecte intelegerea consemnata in acordul de mediere, sa poata fi constrans de un executor judecatoresc, iar pentru a fi posibil acest lucru, avem nevoie sa oferim intelegerii dumneavostra forta juridica a unei hotarari judecatoresti.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –0768.511.900.

V-ar mai putea interesa și:

Ce face un mediator?

Există copii fericiţi după divorţ?

Divort la notar fara sa avem un acord

Divorț on-line pt românii din străinătate

SEO ( Mediere divort cu copil minor Bucuresti, Divort prin mediere-mediator )