Conform JURIDICE.ro, ICCJ a dispus recent condamnarea definitivă a unui părinte la închisoarea cu executare pentru o durată de 2 luni pentru infracțiunea prevăzută de art. 379 C.Pen., respectiv nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorilor, argumentul esențial al instanței fiind acela că inculpatul se face responsabil de alienarea parentală a fiicei sale minore prin înstrăinarea deliberată a acesteia de celălalt părinte.

Motivarea hotărârii este extrem de interesantă și valoroasă jurisprudențial, întrucât sunt identificate cu precizie chirurgicală acele elemente ale comportamentului inculpatului prin care alienarea a fost pus în practică, elemente care, de altfel, sunt specifice cu titlu general în mai toate cazurile de alienare parentală. De asemenea, hotărârea nu se sfiește în a caracteriza prin adjective puternice efectele îngrozitoare ale alienării asupra copilului și a relației acestuia cu părintele alienat. Nu în ultimul rând, în ciuda eforturilor ca atare recunoscute ale părintelui alienat și ale autorităților de a soluționa situația copilului din speță, hotărârea descrie destul de onest modul în care timpul lung de soluționare al procedurilor judiciare în astfel de cazuri, precum și lipsa mai multor variante de rezolvare (și, am spune noi, de prevenție) judiciară reprezintă unelte eficiente în mâinile părintelui alienator, părinte care în speță a profitat de cei 2 ani și jumătate scurși între momentul declanșării comportamentului alienator și data pronunțării hotărârii pentru a genera o situație de fapt în care relația părinte alienat – copil a ajuns să fie complet compromisă.

În paralel, considerăm că instanțele civile și de familie care au de soluționat situații în care se invocă alienarea parentală ar putea prelua modalitatea de analiză folosită de această instanță penală. Este drept faptul că alienărilor parentale li se potrivește ca o mănușă modul de analiză folosit uzual de toate instanțele penale, adică o analiză amplă, punctuală și detaliată a actelor materiale – adică a situației de fapt – spre deosebire de obișnuința instanțelor civile, unde accentul este deseori pus mai degrabă pe chestiuni teoretice de drept ori pe analize cu titlu general al conținutului principiului interesului superior al copilului.

RECOMANDARE!

Înainte să ne angajați este important să ne cunoașteți. În acest scop vă invităm să ne descoperiți citind:

FAQ – Q&A – ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DIVORȚ ONLINE
CINE ESTE MEDIATORUL PETRU MUSTĂȚEANU?
MEDIATOR MUSTĂȚEANU – CONTACT

V-ar mai putea interesa și:

Divort de comun acord

Ce spun copiii despre divorț ?

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divort la notar fara sa avem un acord

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

Divorțul în contradictoriu în afara instanței de judecată

Dacă vreți să aflați mai multe despre mediere, vă recomandăm să răsfoiți acest site sau să sunați cu încredere la unul din numerele de telefon afișate la datele de contact .