Ziua Internationala a Femeii, chiar daca in constiinta colectiva pare o traditie milenara, si-a inceput existenta pe data de 8 martie 1975, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a O.N.U., prin care se dorea punerea in evidenta a realizarilor sociale, politice si economice ale Femeii egale in drepturi cu barbatii, precum si o forma de lupta impotriva discriminarii si a violentei domestice.

Altfel spus, ziua de 8 martie este o data aleasa pentru a ne aminti tocmai faptul ca Femeia reprezinta multitudinea calitatilor sale, si nu doar atributul matern.

Daca as fi propus spre publicare acest text in ziua de 8 martie, as fi riscat sa fiu judecat de cei ce isi descopera subit dragostea fata de mame fix in data de 8 martie a fiecarui an.

Astazi, indraznesc sa spun ca mi-ar placea ca de Ziua Femeii sa reusesc sa conving Femeia care imi este mama ca, mai inainte de mama, de sotie, de gospodina sau orice alt atribut ii domina existenta, ea este o Femeie. Ca de 8 martie nu este momentul sa isi aminteasca felul in care a devenit mama fiecaruia dintre noi ci, din contra, sa uite de toate acestea macar pentru o zi. Sa isi aminteasca ce Femeie minunata este si sa se bucure de viata asa cum ea isi doreste in acea zi.

Mi-ar placea, de asemenea, ca si Femeia de cariera sa fie la fel de omagiata in ziua de 8 martie, iar Ziua Femeii sa fie momentul in care Femeia dedicata visurilor sale sa se simta apreciata si iubita, fara ca cineva sa ii aminteasca in fiecare an ca societatea o preseaza, prin confuzie de termeni, sa fie mama, ca Ziua Femeii sau Ziua Mamei este totuna, la fel cum a fi Femeie inseamna categoric a avea atributul matern.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Sacrificam, intr-o complicitate tacita, Femeia pe altarul matern, inhiband in ea orice alte forma de exprimare a unicitatii sale existentiale.

Miscarile feministe protesteaza pentru cresterea alocatiilor, impotriva posibilitatii de mediere a conflictului dintre victima si infractor, pentru dreptul femeii de a participa la actul legislativ sau executiv, dar tac atunci cand femeia este redusa omagial la obligatia de a procrea.

Drama acestei zile este data tocmai de deturnarea sensului pe care ea ar fi trebuit sa il aiba. In ziua in care ar fi trebuit sarbatorim multitudinea calitatilor femeii moderne, ne manifestam intr-un mod medieval, spunand, nu, femeie, rostul tau fundamental nu este altul decat acela de a naste si a creste copii.

Apropiindu-ne de profilul publicatiei in care cititi acest text, va propun sa observati ce manifestari socio-juridice determina aceasta confuzie colectiva.

Sunt mediator, iar un procent insemnat din litigiile pe care le mediez sunt cele ce conduc spre desfacerea casatoriilor. In medierea dosarelor de divort, foarte multe femei, victime ale acestei conspiratii sociale, isi insusesc profund confuzia propriei existente cu calitatea de mama, iar asta le determina sa inainteze solicitari impotriva propriilor interese, impotriva intereselor propriilor copii, simtind ca sintagama de “mama eroina”, vehiculata in regimul comunist, este formula ideala de existenta in perioada ce urmeaza dupa desfacerea casatoriei.

Cultul acesta matern este unul care face Femeia-Mama, de multe ori, sa uite ca dragostea inseamna a oferi copiilor libertatea de alege, libertatea de a se bucura deopotriva de ambii parinti, ca a fi mama este o binecuvantare de la Dumnezeu, o exprimare a fericirii, nicidecum a suferintei si o forma de sacrificare a propriei existente.

De multe ori am auzit femei spunand in procesul de divort: “copiii mei nu mai au nevoie de tata, eu le voi fi si mama si tata de acum”.

Daca au sansa ca acest divort sa ajunga in biroul unui mediator, pot intelege ca aceasta alegere presupune sa fie si tata, deci sa renunte la mai fi femeie si, mai grav de atat, incercand sa fie si tata, sa ofere propriilor copii numai jumatate din mama care ar fi putut fi.

Intorcandu-ne la semnificatia zile de 8 martie, mi-ar placea sa ne amintim ca in aceasta zi sarbatorim intregul univers feminin si nu doar atributul matern, ca mamele noastre iubitoare sunt mai inainte de toate Femei, ca sotiile noastre, de Ziua Femeii, nu trebuie obligate sa asculte numai poezii care sa le aminteasca cat sunt ele de mame, ci si versuri care sa le amineasca cat sunt de Femei, la fel ca si surorile si fiicele noastre, si ca data de 8 martie nu este o sarbatoare din mosi stramosi a mamei natura, a zeitei Gaia sau o sarbatoare al carei sens s-a pierdut, ci o rezolutie a Adunarii Generale a O.N.U. din data de 8 martie 1975.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Mediator Petru MUSTATEANU