Autoritatea parinteasca asupra copilului rezultat din concubinaj:

Cand vorbim despre custodia copiilor minori rezultati dintr-o relatie de concubinaj, este important de stiut ca participarea la viata copiilor nu este un drept al parintilor, ci o obligatie pe care acestia o au incepand de la nasterea copilului/ copiilor, respectiv recunoasterea copilului, sau, in cazuri speciale, stabilirea pe cale judecatoreasca a paternitatii. Din punct de vedere juridic, parintii necasatoriti care hotarasc sa renunte la relatia de concubinaj se supun acelorasi prevederi legale ca si in cazul divortului, mai putin procedura de desfacere a casatoriei, respectiv a stabilirii numelui dupa divort.

Astfel, stabilirea domiciliului minorului nascut dintr-o relatie de concubinaj, stabilirea programului de intretinere a relatiilor parintesti pentru minorul nascut in afara casatoriei precum si stabilirea contributiei pentru cresterea, educarea si intretinerea minorului cu parinti necasatoriti, sunt actiuni prevazute de NCC si se pot efectua atat pe cale amiabila, la mediator, cat si pe cale judecatoreasca, in instanta.

Atat stabilirea autoritatii parintesti prin mediere, cat si stabilirea autoritatii parintesti pe cale judecatoreasca prezinta unele avantaje in functie de optiunile si fiecaruia.

Dumneavostra puteti decide procedura care va este favorabila dupa ce studiati fiecare dintre modalitati.

Stabilirea custodiei copilului ai carui parinti nu sunt casatoriti se poate face intr-un mod rapid, discret si eficient la mediator.

Fie ca partile sunt intelese asupra felului in care vor continua sa fie parinti si dupa ce nu vor mai locui impreuna, fie ca nu au stabilit nimic, dar pot avea un minim de dialog, medierea este varianta prin care se poate obtine solutia win-win de convietuire ulterioara in care sunt avute in vedere atat interesele parintilor, cat si interesul superior al minorului/minorilor. Medierea presupune, una-doua intalniri in biroul mediatorului unde discutiile se poarta liber fara a fi necesara cunoasterea unor notiuni juridice. Mediatorul prin mijloace psiho-juridice ajuta parintii sa gaseasca solutia reciproc avantoajoasa care la final se consemneaza intr-un document numit Acord de Mediere si care, supus unei proceduri juridice, va deveni rapid o hotarare judecatoreasca ce poate fi pusa in executare oricand, in cazul in care de-a lungul timpului unul dintre participantii la mediere renunta la a respecta angajamentele stabilite la mediere. Astfel, indiferent daca ambii parinti sunt in tara sau in strainatate, sau daca doar un parinte este in strainatate, stabilirea custodiei copiilor la mediator constituie o procedura legala si eficienta de a conveni asupra formei de exercitare a autoritatii parintesti astfel incat  parintii necasatoriti sa aiba o intelegere supusa unei proceduri juridice prin care sa asigure copiilor toate beneficiile legale.

Pentru a va programa la o sedinta de mediere este suficient un apel la numarul: 0768.511.900.

La fel de interesant:

-Divorț în Spania între români

Divorț cetățeni români în Franța

Divorț fără prezentare pt românii din Italia

-Divorț prin corespondeță pentru românii din Anglia U.K.

-Cum pot divorța prin corespondență românii din Germania?

Drepturile asupra copilului ai carui parinti nu sunt casatoriti se pot transa, deasemenea, pe cale judecatoreasca, in instanta, situatie in care se presupune ca dialogul dintre parinti este grav afectat, iar autoritatea parinteasca poate fi stabilita doar de instanta de judecata in baza raportului anchetei psiho-sociale care se efectueaza la domiciliul parintilor de catre autoritatea competenta, in baza audierii martorilor, a administrarii probelor, si, bineinteles a formularii pretentiilor fiecaruia in parte. In cazul stabilirii pe cale judecatoreasca a autoritatii parintesti este recomandata angajarea unui avocat, intrucat formalitatile se intind pe o perioada mai lunga de timp, iar procedurile sunt de natura tehnica si presupun prezenta unui cunoscator al sistemului juridic.

Este bine de stiut ca NCC nu permite custodia unica decat in situatii extrem de grave (parinte in detentie pt fapte grave, dependent de droguri, etc,) astfel incredintarea minorului catre un singur parinte, indiferent ca a fost casatorit sau nu ,se poate face doar in baza unor motive de necontestat. Cu toate acestea, acolo unde ambii părinți ajung la un acord există posibilitatea delegării competențelor astfel încât unul dintre părinți să poată lua singur deciziile importante cu privire la minor așa acum am explicat în: https://academiademediere.ro/cum-pot-obtine-custodia-unica-asupra-copilului/. O alta noutate este aceea ca “ pensia alimentara”, contributia pentru cresterea intretinerea si educarea minorului, poate fi platita si in natura de catre parinti.

Inainte de a va decide care este varianta preferata de dumneavoastra pentru stabilirea modalitatii de intretinere a autoritatii parintesti, este util sa memorati numarul nostru de telefon la care putem raspunde, oricand in orele de program, intrebarilor suplimentare pe care este firesc sa le aveti: 0768.511.900 – mediator Petru Mustateanu.

V-ar mai putea interesa si:

V-ar mai putea interesa și:

Ce spun copiii despre divorț ?

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț on-line pt românii din străinătate

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

Recomandare!

Înainte să ne angajați este important să ne cunoașteți. În acest scop vă invităm să ne descoperiți citind:

Cine este mediatorul Petru Mustățeanu?

Mediator Mustățeanu – CONTACT

(#incredintarea minorului din afara casatoriei , #incredintare minor din concubinaj,  #custodia copilului din concubinaj )