Nimeni nu ştie ce este mai bine pentru copilul lor decât părinţii acestuia. Când drumurile celor doi soţi sau concubini se despart, ei continuă să rămână părinţii acestuia. Cei doi divorţează sau se despart unul de celălalt, nu şi de copil! Cel puţin până la majoratul copilului, cei doi părinţi trebuie să găsească modalitatea de a colabora şi de a dezvolta o relaţie de parteneriat spre binele copilului.

Începând cu 1 octombrie 2011, odată cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, încredinţarea copilului spre îngrijire şi educare mamei a fost înlocuită cu exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, în mod egal (custodia comună). Acest lucru înseamnă că ambii părinţi sunt părinţi custodieni, au aceleaşi drepturi şi obligaţii faţă de copil, participă în mod egal la luarea deciziilor ce îl privesc pe acesta, iar copilul are acces la ambii părinţi. Scopul acestei schimbări este acela de a-i asigura minorului confortul emoţional necesar pentru a trece peste despărţirea fizică a părinţilor lui şi pentru a fi în continuare crescut de ambii părinţi. El trebuie să simtă cât mai puţin această schimbare, să-i fie păstrat programul, iar contactul cu ambii părinţi să fie asigurat.

La mediere, conform articolului 64 aliniatul 1 din legea medierii, părinţii pot discuta neînţelegerile privitoare la: exerciţiul drepturilor părinteşti (custodia), stabilirea domiciliului minorului, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor. Astfel, Acordul de Mediere cuprinde decizia de comun acord a părinţilor cu privire la cele trei puncte relatate mai sus, la care se adaugă programul de relaţii personale al părintelui nerezident. Acest program se referă la modalitatea practică în care părintele respectiv înţelege să continue relaţia de ataşament şi iubire care există între el şi copilul său. Legea pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului dă câteva exemple: vizitarea copilului la domiciliul acestuia, găzduirea copilului la domiciliul părintelui nerezident, modalitatea de petrecere a vacanţelor, a zilelor de sărbătoare, a zilei de naştere, vizitarea bunicilor şi orice altceva este nevoie pentru a păstra echilibrul în vieţile tuturor: mama, tata şi copilul.

De ce este mai bine ca părinţii să apeleze la mediere? Pentru majoritatea soţilor sau concubinilor, divorţul sau despărţirea este un eveniment încărcat de emoţii şi trăiri diverse: durere, tristeţe, confuzie, frustrare, nesiguranţă, vină, resentimente, sentimentul de abandon, dorinţa de răzbunare, blocaj sentimental, furie, frică, depresie şi aşa mai departe. Tentaţia de a folosi copilul pentru a-i produce suferinţă celuilalt este mare şi, din păcate, se întâmplă de foarte multe ori. Participarea părinţilor la mediere este o ocazie de a depăşi această situaţie şi de a-i ajuta pepărinţi să conştientizeze că fetiţa sau băiatul lor are nevoie de amândoi şi are nevoie ca ei să se accepte şi să colaboreze.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Sursa:http://ro.blastingnews.com/societate/2015/06/stabilirea-custodiei-minorului-la-mediere-00441747.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –