Divorț cetățean străin

Share Button

Divort de un cetatean strain in Romania

Pot divorta in Romania cetatenii romani casatoriti in strainatate precum si cetatenii straini casatoriti in strainatate. Mai pe scurt, oricine poate divorta pe teritoriul Romaniei, asta daca sunt de acord cu regulile internationale in materie si mai ales cu cele din Regulamentul nr. 1259/2010 al Consiliului Europei de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidata in domeniul legii aplicabile divortului si separarii de corp. Si, desigur, daca se indeplinese legea forului de necesitate. Cea mai simpla si mai eficienta modalitate este divortul la mediator!

Cunoastem foarte bine exodul romanilor in tarile Uniunii Europene unde s-au casatorit cu cetateni italieni, spanioli, turci (non UE),etc, iar dupa un timp, desi mutati definitiv din tara, din diverse motive s-a ajuns la o rupere a relatiilor firesti si, prin urmare, la problema divortului in strainate.

De acolo s-a nascut si intrebarea legitima, daca se poate dispune, spre exemplu, divortul intre un ceatean roman si un cetatean italian, insa nu la locul unde s-a oficializat casatoria, in cazul acesta Italia, ci in Romania si chiar fara prezenta partilor in tara.

Raspunsul este unul afirmativ si acest lucru reiese atat din regulamentul mai sus indicat, si anume articolul 5 –  Sotii pot conveni sa desemneze legea aplicabila divortului si separarii de corp, cu conditia ca aceasta sa fie una dintre urmatoarele legi:

  • legea statului pe teritoriul caruia sotii isi au resedinta obisnuita in data incheierii acordului;
  • legea statului pe teritoriul caruia sotii si-au avut ultima resedinta obisnuita, cu conditia ca unul dintre ei sa aiba inca resedinta respectiva in data incheierii acordului;
  • legea statului de cetatenie a unuia dintre soti in data incheierii acordului ( de mediere);
  • legea forului.

Divorț cetățean român de cetățean străin

Un alt aspect important rezida chiar din Codul Civil si aici facem trimitere la art. 2600, o constructie imprumutata tot din prevederile europene, si anume: Daca legea straina, [..] nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana […]”, aviz catre cei ce ar intentiona sa divorteze in Italia, spre exemplu, unde desfacerea casatoriei dureaza trei ani de zile, leguitorul roman a permis desfacerea casatoriei aici in Romania.

In legatura cu o alta problema ridicata, si anume prezenta partilor in tara, daca acestea nu isi au resedinta in Romania, ci pe teritoriul altui stat, atunci in mod firesc ca leguitorul prin Codul de procedura civila a instituit posibilitatea reprezentarii lor prin mandatar astfel incat prezenta obligatorie sa fie inlaturata, evident pentru aceste motive temeinice.

Acte necesare divort cetatean strain:

Ne-am propus in materialul de fata sa nu abordam si tema desfacerii casatoriei in care avem si minori sau bunuri de impartit. Astfel incat daca partile care vor sa divorteze au doar problema desfacerii casatoriei, atunci nu sunt necesare decat actele de stare civila, buletin si/sau alt document de identitate al sotului cetatean strain,copia  certificatului de casatorie incheiat in afara teritoriului tarii, cat si transcrierea acestuia conform Legii actelor de stare civila nr. 119/1996.

Ulterior, cererea de chemare in judecata si acordul de mediere vor fi semnate de catre ambii soti, si va fi bazata pe dispozitiile referitoare la desfacerea casatoriei bazata pe acordul ambilor soti, iar mediatorul va intocmi actele pentru  ambii soti. 

V-ar mai putea interesa si:

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divorț în cazul în care părțile nu mai au locuința în țară

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Ce facem daca unul dintre soti nu este de acord sa divoteze in Romania?

Daca pentru divortul prin acordul patilor in Romania este nevoie de un mediator pentru divort, pentru divortul in contradictoriu sunt necesare serviciile unui avocat pentru divort!

Situatia aceasta destul de complicata o regasim in peste 60% dintre cazuri, fiind o reala problema, fapt pentru care leguitorul european a prevazut aceasta situatie. In regulamentul mai sus mentionat, in cadrul articolului 8, se arata legea aplicabila in absenta exprimarii optiunii partilor, astfel in absenta unei optiuni in temeiul articolului 5, divortul si separarea de corp sunt reglementate de legea statului:

  • pe teritoriul caruia sotii isi au resedinta obisnuita la data sesizarii instantei judecatoresti;
  • sau, in caz contrar, pe teritoriul caruia sotii au avut ultima resedinta obisnuita, cu conditia ca perioada respectiva sa nu se fi incheiat cu mai mult de un an inaintea sesizarii instantei judecatoresti, atat timp cat unul dintre ei inca mai are resedinta in cauza la data sesizarii instantei judecatoresti;
  • sau, in lipsa acestuia, a carui cetatenie este detinuta de ambii soti la data sesizarii instantei judecatoresti;
  • sau, in caz contrar, unde este sesizata instanta judecatoreasca.

Prin raportare la ultimul punct, instanta investita cu solutionarea cauzei poate fi chiar instanta romaneasca, iar prin aplicarea normelor internationale in materie de procedura civila atat art. 1069 forul de necesitate, cat si art. 1080 competenta preferentiala a instantelor romane cod procedura civila.

Cat dureaza divortul ?

La determinarea duratei desfasurarii procesului trebuie sa tinem cont de tara unde se afla sotul de care dorim sa divortam, astfel procedura de citare se va face intodeauna tot dupa un regulament european in materie, si anume Regulamentul CE nr. 1393/2007 din 13 noiembrie 2007 privind notificarea sau comunicarea in statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala („notificarea sau comunicarea actelor”) si abrogarea Regulamentului CE nr. 1348/2000 al Consiliului.

In mod normal procedura prin mediator cu acordul sotilor se poate termina intr-un interval stabilit intre 2 saptamani si 2 luni de zile, iar procedura in contradictoriu prin avocat poate dura peste un an de zile.

V-ar mai putea interesa si:

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divorț în cazul în care părțile nu mai au locuința în țară

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –0768.511.900.

Share Button
(Acest articol a fost citit de 1.275 persoane, 2 vizite astăzi)