Întrebare:
Sunt părinte nerezident şi am citit pe net despre „midweek overnight” şi ”midweek visitation”. Puteţi să îmi spuneţi ce includ aceste concepte şi dacă este vorba de acelaşi lucru? Florian V. (Bacău).
Răspuns:
Programele de legături personale care implică un week-end la fiecare două săptămâni sunt departe de a satisface nevoile psiho-emoţionale ale copilului. Vizitarea sau găzduirea minorului în timpul săptămânii este esenţială pentru buna dezvoltare psiho-emoţională a copilului. Este recomandat ca minorul să beneficieze cel puţin de o vizitare pentru 1 sau 2 zile din timpul săptămânii. Astfel de interacţiuni regulate vor permite copilului să dezvolte legături normale de ataşament cu părintele nerezident.
Există o diferenţă între cele două concepte despre care faceţi vorbire:
Vizitarea în timpul săptămânii (”midweek visitation”) implică că părintele nerezident şi copilul interacţionează doar câteva ore într-una sau două zile din săptămână (de exemplu câte 4 ore miercurea după-amiaza).
Găzduirea peste noapte („midweek overnight”) implică că părintele rezident va prelua copilul în cursul zilei respective, va interacţiona cu el, îl va găzdui peste noapte la locuinţa sa (a părintelui nerezident) iar apoi, a doua zi, îl va aduce pe copil la unitatea de învăţământ.
Conform autoarei Joan B. Kelly, modelele de vizitare mai expansive sunt utilizate în unele jurisdicţii din SUA, şi includ o zi miercuri săptămânal în care copilul doarme peste noapte sau o prelungire a week-endului până luni dimineaţa. Conform d-nei Kelly, aceste tipuri de aranjamente integrează pe taţi în viaţa şcolară a copilului, în lecţiile pentru a doua zi şi creşte timpul împreună.
În SUA, deşi incidenţa de custodie comună fizică (domiciliu alternant) a rămas relativ scăzută, între 35% şi60% dintre copii au acum cel puţin contacte săptămânale cu părinţii nerezidenţi. Cel mai adesea se utilizează una sau două vizite în mijlocul săptămânii sau o găzduire peste noapte (studiul Bravel & O’Connell, 1998 , Studiul Hetherington, 1999; Studiul Seltzer, 1998).
Studiile pe un eşantion de familii din California cu nivel de educaţie superior au arătat că timpul mediu pe care copiii îl petreceau  cu tatăl lor (aşa-numitul ”dadtime”) a fost deaproximativ 30%. Aceasta implică de obicei weekendurile alternative, plus o miercuri noapte în fiecare săptămână, în care copiii sunt găzduiţi de către tată.
(informaţii preluate din articolul Children’s Living Arrangements Following Separation and Divorce: Insights From Empirical and Clinical Research al d-nei Joan B. Kelly. Studiul in limba engleză se poate descărca de aiciStudiul a fost publicat în revista Family Process, Vol. 46, No. 1, 2006 r FPI, Inc.) sursa:Custodie Comună – ARPCC

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2013