Viața a milioane de copii din Ucraina este în pericol. Folosirea armelor grele a deteriorat infrastructura esențială de apă și unitățile de învățământ. Dacă luptele nu încetează, zeci de mii de familii ar putea fi strămutate forțat, crescând dramatic nevoile umanitare.

Copiii au nevoie să se bucure că sunt copii. Copiii au nevoie de o familie care să le fie aproape. Copiii au nevoie să viseze și au nevoie de adulți care să îi ajute să își transforme visurile în realitate.

„Este îngrozitor când războiul afectează viața copiilor. Pentru că orice copil are un vis. Iar războiul fură visele copiilor și le distruge viitorul. Copiii nu ar trebui să fie victimele conflictelor.” – Natalka, 16 ani

UNICEF lucrează la înființarea și operaționalizarea centrelor de tip „Blue Dot”, care vor fi situate la punctele de trecere a frontierei cu România. „Blue Dot” sunt centre de sprijin special concepute pentru copiii refugiați și familiile lor, care vor oferi următoarele servicii integrate:

  • reîntregirea și reconectarea familiilor;
  • spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici;
  • pături, haine călduroase, truse sanitare, jucării, precum și produse de igienă și alimente pentru copii;
  • terapie psihologică și prim ajutor privind igiena, sănătatea și nutriția;
  • consiliere juridică de bază, servicii de referire pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate;
  • birouri de informare și consiliere.

UNICEF, în România, a înființat un hub umanitar și un coridor diplomatic pentru a facilita accesul ajutoarelor umanitare în Ucraina la punctele de trecere a frontierei din România și este pregătit să acorde sprijin operațional, în funcție de nevoi.

UNICEF s-a mobilizat de urgență încă de la începutul conflictului armat din Ucraina. UNICEF acționează în Ucraina pentru a extinde programele de salvare a vieților copiilor, prin: transportul de apă potabilă către zonele afectate de conflict; asigurarea de provizii pentru sănătate, igienă și educație în situații de urgență, cât mai aproape de comunitățile afectate; colaborarea cu autoritățile locale, pentru a asigura că există ajutor imediat pentru copiii și familiile aflate în nevoie; terapie psihologică pentru copiii traumatizați, prin echipe mobile.

Viața a milioane de copii din Ucraina este în pericol. Te rugăm, ajută și tu, donează!  Intră pe https://help.unicef.org/ukraine2022?country=RO&language=ro și alege cât vrei să donezi!

Fiecare donație contează și poate schimba viața copiilor greu încercați de conflictul violent din Ucraina.