Divorțul este o experiență dure­roasă, un eveniment neplăcut și traumatizant pentru toți membrii familiei. Cei impli­cați sunt răniți, iar copiii pot rămâne spe­riați ani de zile dacă părinții trec prin divorț într-un mod războinic și o țin tot așa mult timp după separare.
Există trei modalități prin care părinții pot trece printr-un divorț: 1. Conflictual 2. Ne­im­plicat 3. Cooperant. Ați ghicit, neimplicarea și conflictul sunt de nedorit. Modul cooperant este o dovadă a maturității, pe când celelalte, a insuficientei maturizări.
Tu, el și copilul în divorțul războinic
Dacă vrei să controlezi partenerul după di­vorț, atunci vei fi în conflict. Dacă stai strâmb și judeci drept, vei vedea că nu are niciun sens; nu mai poți să schimbi partenerul în miezul divorțului dacă nu ai reușit până acum. Nu poți câștiga dacă țipi, soliciți bătând cu pumnul în masă sau spui numai rele despre fostul. Furia escala­dea­ză conflictul și ambalează ambii parteneri, iar copilul are numai de pierdut.
Nu lăsați copilul să fie martor la conflict și la furia unui părinte asupra celuilalt! Minimalizarea sau jignirea mamei ori a tatălui  copilului este o formă de abuz asupra micuțului, ce afectează în cele din urmă stima de sine a acestuia. Copilul tău este jumătate al celuilalt părinte. Dacă îl critici pe ex, copilul se va simți rușinat de jumă­tatea tatălui/mamei care face parte din el.
Părinții aflați în divorț își rănesc copiii dacă se jignesc reciproc, își aruncă repro­șuri, explică mereu că ei sunt cei care au dreptate, iar celălalt gândește greșit, sau încearcă să trișeze ori să pună piedici aranjamentelor legale stabilite în urma divorțului.
Patricia Evans spune în cartea „R­elații abuzive verbal“ că acei părinți care țipă unul la altul nu au putere personală și încearcă să-și găsească puterea prin dominarea celuilalt. Dacă ești mereu pe o poziție de luptă, adaugi stres și produci dizarmonie în viața copilului. Să fii pă­rin­te singur nu este ușor. Totuși, dacă te gândești la interesul superior al copilului, este firesc să îl sprijini pe celă­lalt pă­rinte, în loc să cre­ezi stres suplimentar. Cu cât țineți furia mai mult în frâu, cu atât îi va fi mai bine copilului. Regulile de politețe și curtoazie se aplică și atunci când celălalt are un comportament manipulativ, agresiv sau rău intenționat.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divort amiabil Bucuresti

Ce drepturi am in casnicie?

Sfaturi pentru un divorț inteligent
Foloseste divortul prin mediere,
✔ Nu bârfiți părintele celălalt împreună cu copilul sau în prezența copilului. Aceasta creează confuzie în sufletul copiilor. Ei nu știu ce să creadă. Dacă spu­neți neadevăruri bazate pe faptul că vă sim­țiți trădați, ei se pot distanța de voi. Copiii sunt legați de părinții cu care se simt în siguranță.
✔ Nu transformați copilul în mesager între voi. Aceasta creează confuzie, iar copilul se simte între ciocan și nicovală. Purtați-vă amiabil, ca o persoană matură, care poate gestiona dificultățile în mod calm.
✔ Nu vă mai raportați la celălalt ca fost/ă partener/ă, gândiți-vă că este mama/tatăl copilului vostru. Scopul este să deveniți cei mai buni părinți pe care îi poate avea copilul vostru.
✔ Amintește-ți calitățile pentru care ai ales ca el/ea să fie tatăl/mama copilului tău. Păstrează-ți mintea conectată la punctele bune ale celuilalt, nu numai la ce face rău.
✔ Nu te mai gândi la bani și aranjamentele legate de vizită stabilite deja ca fiind ne­drepte. Fie faci ceva să le schimbi, fie le lași așa, încetând cârcoteala. Copiii nu au nevoie de părinți mereu nemulțumiți.
✔ Nu întrebați copilul ce face celălalt părinte când se întâlnește cu el. Divorțul v-a luat dreptul de a emite judecăți despre ce face el sau ea. Obli­gația copilului de a da raportul despre pă­rintele acum absent nu aduce niciun câștig copilului, chiar îi puteți pierde încrederea.
✔ Interveniți doar dacă copilul se plânge că este tratat necorespunzător de celălalt părinte. Atunci trebuie să vorbească. Dacă nu ajungeți la un consens cu fostul/fosta, apelați la consiliere psihologică.
✔ Vă jucați cu mintea copilului dacă nu respectați orele de vizită și de întoarcere acasă. Copiii țin scorul acestor abateri și vi le vor reproșa cândva. Ei pot pretinde că nu le pasă, dar dacă le spui că vii sâmbătă și tu nu mai apari, îi face să se simtă abandonați.

Efectele divorțului asupra copilului
Primele 6 luni după o separare reprezintă adaptarea la situaţia de criză pentru oricare dintre membrii familiei. Copiii pot manifesta multe simptome, cum ar fi anxietatea şi tristeţea, exprimate prin: ● plâns frecvent, tristețe ● insomnii sau coșmaruri ● furie şi agre­sivitate crescute ● lipsa apetitului ● văicăreli la ambii părinţi ● rezultate școlare scă­zute ● se simt respinși, vino­vați, furioși etc. la fel de mult ca părinții lor.

E bine să știți!
Psihologul Lynne Namka le sugerează părinților să fie conștienți de drepturile copilului ai cărui părinți divorțează:
● vreau să mi se spună că mama și tata mă vor iubi și nu vor „divorța“ de mine niciodată ● să aud că divorțul nu este vina mea și să nu aud despre problemele părinților care au dus la divorț ● să fiu tratat ca o ființă umană, nu ca o parte din proprietatea de la care se războiesc părinții ● să îmi iubesc părinții fără să fiu forțat să aleg între ei sau să mă simt vinovat că îi iubesc pe amândoi ● să știu că ambii părinți se implică constant și frecvent în viața mea ● să am sprijinul financiar al ambilor părinți ● să nu aud comentarii răutăcioase, acuzatoare despre părinți fără niciun scop ● să nu mi se ceară să spionez sau să mint ● să mi se permită să îmi pese de ceilalți fără să fiu nevoit să aleg de cine anume și apoi să mă simt vinovat.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divort amiabil Bucuresti

Ce drepturi am in casnicie?

Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie

Daca doriti sa solicitati un mediator pentru divort din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !