Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Share Button

Probabil ca ati citit mai multe articole contradictorii despre divortul romanilor din strainatate, unele mai vechi, altele incomplete sau prea tehnice ori prea lungi si plictisitoare, de aceea voi incepe prezentarea cu varianta scurta, urmand sa detaliez si sa explic pe parcurs. Deasemenea acest text va fi actualizat la zi, de fiecare data cand legislatia va aduce schimbari esentiale.

Daca locuiti in strainatate si vreti sa divortati fara sa mai veniti in tara, ne puteti angaja pentru acest demers pentru ca noi sa ne ocupam de toate detaliile fara ca dumneavostra sa fiti prezent/a in Romania pentru a divorta. Daca doar unul dintre dumneavostra poate veni, sau locuieste deja in tara, iar celalalt este in straintate, procedura este similara doar ca persoana care locuieste in tara se va intalni cu noi iar cea din strainatate va comunica cu noi prin e-mail si servicii postale. Procedura detaliată a fost explicată aici:Divorț fără prezentare pentru românii din străinătate  

Sotul care nu este prezent in tara pentru procedura de divort, sau sotii, in cazul in care ambii sunt plecati din tara, ne vor comunica conditiile pe care le agreeaza cu privire la desfacerea casatoriei, prin mijloacele moderne de comunicare asa cum prevad recomandarile Uniunii Europene:

“ Introducerea unor mijloace moderne de comunicare [telefon, videoconferinta (online), camere web etc.] contribuie la reducerea costurilor si faciliteaza organizarea medierii in cazul in care prezenta fizica a partilor nu este posibila. Astfel de instrumente tehnice ar trebui sa fie disponibile in fiecare stat membru pentru efectuarea medierii “la distantamai multe pe aceasta tema aici.

Actele necesare pentru divort sunt:

  • certificatul de casatorie in original+copie conform cu originalul, actele de identitate in copie, certificate nastere sau dupa caz buletine copii in copie, plus documentele specifice medierii pe care le veti primi de la noi prin e-mail.  Varianta aceasta de divort este recomandata pentru situatia in care sotii sunt de acord in linii mari cu desfacerea casatoriei.

Recomandare:

Sunati-ne la numarul: 0768.511.900. pentru orice intrebare. Mediatorii nu sunt la fel de rigizi ca funcționarii publici si, datorita educatiei psiho-juridice pe care o detin, sunt bucurosi sa va raspunda intrebarilor, sa va ajute si sa va fie alaturi in momentele grele pe care le presupune un divort.

Cat costa divortul pentru romanii din strainate? Onoariile noastre nu sunt secrete si nici exagerate de aceea ne-am tot gandit sa publicam aici o grila de onorarii, personalizata pentru fiecare caz in parte, dar situatiile sunt cat se poate de complexe. De exemplu, biroul nostru fiind in Bucuresti, adauga costuri de deplasare pentru situatia in care sunt necesare deplasari pentru a ne intalni cu dumneavostra sau persoanele imputernicite de dumneavostra in  localitati aflate la o distanta mai mare de 100 de km de Bucuresti. De asemenea, costurile pot varia in functie de tara in care va aflati, costurile cu traducerea documentelor fiind diferita de la o limba la alta. De aceea, pana cand grila va fi gata, ne vom bucura sa va raspundem telefonic la aceasta intrebare, daca ne sunati la nr 0768.511.900 Deasemenea ne gasiti si pe Facebook sau WhatsApp-0768.511.900.

Foarte important!

Indiferent de localitatea in care a fost incheiata casatoria,  atunci cand sotii nu mai au locuinta in Romania, autoritatea competenta pentru a consfinti desfacerea casatoriei este Camera de Consiliul ce apartine de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, conform Art 914 .2) N.C.P.C, pe raza careia ne desfasuram activitatea. In egala masura este bine de stiut ca aceeasi autoritate juridica are compententa si atunci cand unul dintre soti este cetatean roman iar celalalt este cetatean strain. De aceea consideram ca atat experienta cat si amplasarea sediului biroului nostru in proximitatea Judecatoriei Sector 5 Bucuresti, contribuie la rapiditatea cu care solutionam dosarele clientilor nostri.

⇒De ce sustinem ca medierea este varianta optima pentru desfacerea casatoriei pentru romanii din strainatate? Pentru ca medierea familiala transfrontaliera se face in baza legislatiei europene care este superioara legislatiei interne asa cum veti citi aici:

Divort on-line pt romanii din diaspora

U.E. doreste ca divortul sa se poata realiza numai prin mediere

Divorț în cazul în care părțile nu mai au locuința în țară

Divorţul la distanţă

Ce facem in cazul in care unul dintre soti nu este de acord cu desfacerea casatoriei sau nu este de gasit?

Situatia aceasta prespune doua variante:

  1. Daca sotul nu este de acord cu desfacerea sau cu conditiile desfacerii casatoriei, dar este deschis la dialog, medierea poate avea loc on-line, iar mediatorul prin mijloace psiho-juridice poate ajuta sotii sa ajunga la un acord. Subiectele de discutie sunt:
  • Acordul asupra desfacerii casatoriei
  • Numele dupa desfacerea casatoriei

In cazul in care din casatorie au rezultat si copii minori discutia se continua cu subiectele:

  • Locuinta minorului/minorilor dupa desfacerea casatoriei
  • Programul de intretinere a relatiilor parintesti ale copiilor cu parintele cu care nu locuieste permanent
  • Contributia pentru cresterea, educarea si intretinerea minorului/minorilor.

Apoi, dupa armonizarea intereselor si obtinerea acordului cu privire la conditiile desfacerii casatoriei, procedura se deruleaza asa cum am explicat mai sus.

                    2. Unul dintre soti nu este de acord cu desfacerea casatoriei , nu este deschis la dialog sau nu este de gasit.

Deabia in aceasta situatie divortul poate deveni unul costisitor, lung si complicat. Si in aceasta situatie desfacerea casatoriei se poate efectua in țara, dar costurile si timpul necesar sunt ridicate din cauza procedurii judecatoresti greoaie, cu termene si proceduri, cu citatii si audieri de martori. Experienta avocatilor nostri va poate fi favorabila incercand sa va protejeze atat cat legea permite, reducand costurile, facand posibil ca prezenta dumneavoastra sa nu fie necesara si urgentând, atat cat este posibil, procedura pana la obtinerea hotararii de divort. Această procedură a fost explicată detaliat aici:http://academiademediere.ro/divort-in-lipsa-unuia-dintre-soti/

Recunoașterea divorțului de către autorități

Pe lîngă alte avantaje, divorțul obținut în România prin pachetul nostru de servicii oferă beneficiul de a fi recunoscut de autoritățile române și implicit de autoritățile U.E.  Spre diferență de divorțul efectuat și înregistrat în România, divorțul obținut  la o autoritate din străinătate are nevoie de recunoaștere judecătorească în România iar acest lucru se obține printr-o procedură specială: Este important de știut faptul că înscrierea divortului pronunțat în strainatate, a unui cetatean român, se va face numai dupa ce hotararea straină, a devenit definitivă si irevocabilă și a fost recunoscută de către tribunalul judetean competent (sau tribunalul municipiului Bucuresti, dupa caz), conform prevederilor art.166 si 170 din Legea nr.105/1992. Pe cale de consecință, un divorț efectuat în străinătate nu produce efecte juridice dacă nu trece printr-o procedură judecărească complementară în România. Mai multe pe acest subiect am scris în articolul:Recunoașterea divorțului din străinatate in România.

Suntem convinsi ca nu am raspuns cu acest text tuturor intrebarilor dumneavostra, de aceea, pana cand va hotarati sa ne sunati la nr 0768.511.900, va recomandam sa cititi si:

Pot divorta in Bucuresti daca sunt din alta localitate?

Divort rapid cu copil minor

Mediere divort cu copil minor

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divorț fără prezentare pentru românii cu domiciliul in străinătate  

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –0768.511.900.

( #Divort fara sa mai venim in tara, #Divortul romanilor din diaspora,#divort on-line, #divort pt romanii din afara tarii, #divort in afara tarii, #divort din strainatate, #divortul romanilor din strainatate,#divortul in spatiul comunitar, #divort romani in Uniunea Europeana,#Sunt plecat din tara si vreau sa divortez, #divort international)

Share Button
(Acest articol a fost citit de 5.500 persoane, 1 vizite astăzi)