1. Cand cearta a scăpat de sub control mergeți la balcon, sau în altă cameră, sau afară, sau luați o pauză de țigară, de băut apă, de privit pe geam la orizont. Primul pas nu este controlul comportamentului celuilalt. Primul pas este să vă controlați propriul comportament. Atunci când cealalt spune nu la orice, sau lansează un atac, s-ar putea să fiți tentați să cedați sau să contracarați. Deci, suspendați-vă reacția gândindu-vă la obiectivul final, la faptul că cel care se enervează pierde rațiunea și odată cu ea și șansa unei negocieri de succes. Sacrificați puțin timp ca să vă gândiți. Folosiți timpul pentru a vă gândi care vă sunt interesele și care este cea mai bună alternativă a dumneavoastră. Pe tot parcursul negocierii concentrați-vă pe rezultat. În loc să vă enervați sau să deveniți agresiv, concentrați-vă pe obținerea a ceea ce vreți. Nu reacționați dur, mai bine duceți-vă în balcon. Vedeți ce puteți oferi în schimbul a ceea ce cereți.
2. Pasul spre celălalt. Înainte de a putea negocia, trebuie să creați un climat favorabil. Trebuie să dezactivați furia, frica, ostilitatea și suspiciunea de cealaltă parte. Celălalt se așteaptă să atacați sau să rezistați. Așa că faceți opusul. Ascultați-l, cunoașteți-i punctele de vedere și fiți de acord cu ei când puteți. Recunoașteți și autoritatea și competența lor. Nu vă certați: încercați să nu mai fiți doi oameni unul împotriva celuilalt ci doi oameni împotriva unei probleme.

 3. Reîncadrați situația. Următoarea provocare este schimbarea jocului. Atunci când cealaltă parte ia o poziție dură, s-ar putea să fiți tentați să o respingeți, dar acest lucru, de obicei, îi determină doar să aducă și mai multe argumente. În schimb, îndreptați-vă atenția către provocarea de a satisface interesele fiecărei părți. Luați tot ce spun și reformulați în încercarea de a rezolva problema. Puneți întrebări pentru rezolvarea problemelor, cum ar fi „De ce doriți asta?” sau „Ce ai face dacă ai fi în locul meu?” sau, Dacă ar fi mama sau fiica ta in locul meu la fel ai gandi? sau „Și dacă ar fi să …?” Mai degrabă decât să încercați să învățați voi cealaltă parte, lăsați problema să fie profesorul lor. Reîncadrați-vă și tacticile, ocolind zidurile de piatră, devierea atacurilor și expunerea trucurilor lor. Nu respingeți: Încadrați diferit, reformulați, scoateți oameni din problemă și subiectivismul va dispărea și el.

 4. Construiți un pod de aur. În sfârșit, sunteți gata să negociați. Cealaltă parte, totuși, ar putea să se blocheze, nefiind încă convinsă de beneficiile acordului. S-ar putea să fiți tentați să împingeți și să insistați, dar acest lucru îi va duce probabil să se întărească și să reziste. În schimb, faceți opusul – atrageți-i în direcția în care ați dori să meargă. Gândiți-vă la voi ca la un mediator a cărui sarcină este să le faciliteze acordul. Implicați-i în proces, încorporând ideile lor. Încercați să identificați și să le satisfaceți interesele nesatisfăcute, în special nevoile umane de bază. Ajutați-i să-și salveze imagine și faceți ca rezultatul să pară ca o victorie pentru ei. „Mergeți încet pentru a merge repede”. Nu împingeți: construiți-le un pod de aur.

5. Folosește puterea pentru a educa. Dacă cealaltă parte încă rezistă și crede că poate câștiga fără a negocia, trebuie să-l educați în sens contrar. Trebuie să le fie greu să spună nu. Ați putea folosi amenințări și forță, dar acestea se întorc adesea; dacă îi împingi într-un colț, probabil că se vor lovi, aruncând și mai multe resurse în lupta împotriva dumneavoastră. În schimb, educați-l despre costurile neînțelegerii. Puneți întrebări de testare a realității, avertizați mai degrabă decât să amenințați și demonstrați că oferiți o alternativă reciproc avantajoasă. Folosiți-l doar dacă este necesar și reduceți-i rezistența exercitând reținere și asigurându-le că scopul dvs. este satisfacția reciprocă, nu victoria. Asigurați-vă că știu că podul de aur este întotdeauna deschis. Nu escaladați: folosiți puterea pentru a educa. Avantajul unei înțelegeri reciproc avantajoase este o victorie sigură și de durată.

Ury, William (2007-04-17). Getting Past No: Negotiating in Difficult Situations

RECOMANDARE!

Înainte să ne angajați este important să ne cunoașteți. În acest scop vă invităm să ne descoperiți citind:
FAQ – Q&A – ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DIVORȚ ONLINE
CINE ESTE MEDIATORUL PETRU MUSTĂȚEANU?
MEDIATOR MUSTĂȚEANU – CONTACT
V-ar mai putea interesa si: