1. Mergeți la balcon, sau în altă cameră, sau afară, sau luați o pauză de țigară, de băut apă, de privit pe geam la orizont. Primul pas nu este controlul comportamentului celeilalte persoane. Este să-ți controlezi propriul comportament. Atunci când cealaltă persoană spune că nu sau lansează un atac, s-ar putea să fiți tentați să cedați sau să contracarați. Deci, suspendați-vă reacția gândindu-vă la obictivul final, la faptul că cel care se enervează pierde rațiunea și odată cu ea și șansa unei negocieri de succes. Atunci găsește timp să te gândești. Folosiți timpul pentru a reflecta despre interesele dvs. și despre cea mai bună alternativă a dvs. Pe tot parcursul negocierii, țineți ochii asupra rezultatului. În loc să te enervezi sau să devii uniform, concentrează-te pe obținerea a ceea ce vrei. Nu reacționați: du-te la balcon. Vezi ce poți oferi în schimbul a ceea ce ceri.
2. Pasul spre celălalt. Înainte de a putea negocia, trebuie să creați un climat favorabil. Trebuie să dezactivați furia, frica, ostilitatea și suspiciunea de cealaltă parte. Se așteaptă să ataci sau să reziști. Așa că faceți opusul. Ascultă-i, recunoaște-ți punctele și fii de acord cu ei oriunde poți. Recunoașteți și autoritatea și competența lor. Nu vă certați: faceți-vă de partea lor.
3. Recadrați. Următoarea provocare este schimbarea jocului. Atunci când cealaltă parte ia o poziție dură, s-ar putea să fiți tentați să o respingeți, dar acest lucru, de obicei, îi determină doar să aprofundeze. În schimb, îndreptați-vă atenția către provocarea de a satisface interesele fiecărei părți. Luați tot ce spun și reformulați-l ca o încercare de a rezolva problema. Puneți întrebări pentru rezolvarea problemelor, cum ar fi „De ce doriți asta?” sau „Ce ai face dacă ai fi în locul meu?” sau „Și dacă ar fi să …?” Mai degrabă decât să încercați să învățați voi cealaltă parte, lăsați problema să fie profesorul lor. Reîncadrați-vă și tacticile, ocolind zidurile de piatră, devierea atacurilor și expunerea trucurilor lor. Nu respingeți: Recadrați.
4. Construiește-le un pod de aur. În sfârșit, ești gata să negociezi. Cealaltă parte, totuși, ar putea să se blocheze, nefiind încă convinsă de beneficiile acordului. S-ar putea să fiți tentați să împingeți și să insistați, dar acest lucru îi va duce probabil să se întărească și să reziste. În schimb, faceți opusul – atrageți-le în direcția în care ați dori să meargă. Gândiți-vă la voi ca la un mediator a cărui sarcină este să le faciliteze afirmarea da. Implicați-i în proces, încorporând ideile lor. Încercați să identificați și să le satisfaceți interesele nesatisfăcute, în special nevoile umane de bază. Ajută-i să salveze imagine și să rezultatul să apară ca o victorie pentru ei. „Mergeți încet pentru a merge repede”. Nu împingeți: construiți-le un pod de aur.
5. Folosește puterea pentru a educa. Dacă cealaltă parte încă rezistă și crede că poate câștiga fără a negocia, trebuie să-i educați în sens contrar. Trebuie să le fie greu să spună nu. Ați putea folosi amenințări și forță, dar acestea se întoarce adesea; dacă îi împingi într-un colț, probabil că se vor lovi, aruncând și mai multe resurse în lupta împotriva ta. În schimb, educați-i despre costurile neînțelegerii. Puneți întrebări de testare a realității, avertizați mai degrabă decât să amenințați și demonstrați că oferiți o alternativă reciproc avantajoasă. Folosiți-l doar dacă este necesar și reduceți-le rezistența exercitând reținere și asigurându-le că scopul dvs. este satisfacția reciprocă, nu victoria. Asigurați-vă că știu că podul de aur este întotdeauna deschis. Nu escalada: folosește puterea pentru a educa.