Divorțul e un moment dificil, nu numai pentru părinți, ci și pentru copii. Există anumite lucruri pe care le-am putea face în această perioadă, dar care dăunează echilibrului psihologic și emoțional al copiilor. Aflați cum trebuie să le comunicați copilului divorțul dvs. în felul în care să-i reduceți la maxim din suferință.

Pentru a ajuta copilul să treacă cât mai ușor prin divorțul părinților, în primul rând cei din urmă trebuie să învețe ei să o facă într-o manieră civilizată și demnă fara expunere la traumele unui divort in instanta sau notar, de preferat sa utilizeze divortul la mediator. După ce ați clarificat in biroul unui mediator profesionist, departe de ochii copiilor, cum va fi viața voastră de mai departe, comunicați-le și lor despre divorț și aveți grijă sporită față de copii, în această perioadă.

1. Explicați copilului împreună cu partenerul că divorțați. Mama și tata trebuie să explice împreună copilului că divorțează. Să-i comunice neapărat că motivul în niciun caz nu este copilul și că ei vor continua să-l iubească la fel ca înainte. Copilul trebuie să înțeleagă că mama și cu tata nu se mai înțeleg, dar el rămâne la fel de important și scump pentru părinți. Explicați împreună într-o manieră calmă, fără să vă acuzați reciproc cu soțul în fața copilului, aceste lucruri trebuie să rămână departe de urechile lui, mai ales dacă acesta e mic, deasemenea explicati copilului ca se va bucura in continuare de ambii parinti conform planului parental stabilit la mediator .

2. Există foști soți, nu și foști tați

Nu încercați să atrageți copilul de partea dvs. Trebuie să înțelegeți că dvs. divorțați, nu copilul. Foști soți există, foști tați, nu. Copilul trebuie să se bucure în continuare de compania ambilor părinți. El nu trebuie pus în situația în care să hotărască care părinte e „bun” și care e „rău”. Trebuie să conștientizați că există o problemă la nivelul de soț-soție, nu la cel de părinte -copil. Nu atrageți copilul în urmărirea partenerului, „spionajul” acestuia în noua lui familie… nu-l folosiți pe post de „informator”. Nu „împărțiți” copilul, nu-l folosiți pentru a vă răzbuna pe soț, el nu are nici o vină că mariajul dvs. a eșuat. Toate aceste pot fi intelese mai bine apeland la serviciile unui mediator pentru divort.

3. Nu vă certați în fața copilului

Certurile în fața copilului, îl fac să se simtă vinovat, acestea îi pot crea chiar și complexe pe viitor. Nu vă acuzați și numiți urât în fața copiilor. Încercați să păstrați o relație agreabilă, de dragul lor, în caz contrar, involuntar o să le insuflați mereu că celălalt părinte e „personajul rău” și că trebuie să vă ia parte. Nu-l faceți pe copil să creadă că soțul e vinovat de distrugerea familiei, chiar dacă e așa. Permiteți-i să se bucure de compania tatălui, fără să se simtă frustrat sau vinovat de aceasta, în caz contrar, cel care va suferi cel mai mult, va fi chiar copilul.Toate discutiile legat de desfacerea casatoriei se recomanda a fi tinute in prezenta unui mediator impreuna cu care sa stabiliti conditiile divortului .

4. Ascultați copilul și vorbiți cu el

Ascultați doleanțele copilului, atunci când vine vorba de alegerea lui, cu care din părinți să locuiască în viitor. Nu-l neglijați, el are nevoie de explicații și asigurări că în viața lui nu se vor schimba prea multe, asigurați-i rutina zilnică, nu-i schimbați școala și cercul de prieteni. Comunicați cu el, explicații în măsura în care e capibil acesta să înțeleagă, ținând cont de vârstă, situația în care se află familia dvs. Răspundeți-i la întrebările lui, dar fără al denigra și învinui pe celălalt părinte. Nu-i comunicați detalii inutile și străine vârstei la care se află.

5. Apelați la un mediator

Modalitatea prin care puteti divorta fara sa mai fiti expusi la traume inutile cauzate de expunerea in sali de judecata, fara traume cauzate de necesitatea unei anchete psihosociale in urma careia statul sa stabileasca inceredintarea minorului chiar daca prin mediere hotararea va apartine, modalitatea prin care puteti divorta protejandu-va copilul atat pe perioada divortului cat si pentru restul copilariei sale,  modalitatea rapida, ieftina, discreta, moderna si eficienta este divortul la mediator .

V-ar mai putea interesa și:

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț din străinătate cu copii minori

Divort la notar fara sa avem un acord

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

Daca vreti sa aflati mai multe despre divortul prin mediere va rugam sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu – 0768511900