10 motive pentru medierea conflictelor de familie

1. Economisești timp față de procedura divorțului in instanță. Prin intermediul mediatorului, soții pot în doar câteva ședințe de mediere să ajungă la o decizie de a divorța ori de a continua căsătoria.

2. Medierea oferă șansa ca fiecare să iși expună punctele de vedere față de situația creată, propunând si discutând cu toți participanții la proces, propriile soluții.

3. Decizia în mediere aparține în totalitate părților, mediatorul facilitează explorarea posibilităților in situația dată. Soții ori părinții decid în mod individual dacă soluțiile propuse sunt mulțumitoare pentru ele.

4. Medierea custodiei comune este cel mai bun remediu pentru viitoarele relații dintre părinti raportate la copilul/copii lor.  Discutarea planului parental aduce părinții pe un teren comun de discuții, interesul superior al copilului fiind baza custodiei comune discutate cu mediatorul in mod amănunțit, asa cum este reglementată ea în Codul Civil.

5. Medierea oferă și un suport psihologic soților, având în vedere stresul emoțional consumat pe durata procesului judiciar. Tensiunile dintre părinți se ameliorează, conflictul emoțional deasemenea. În instanță, conflictul escaladează, intre foștii soți permanentizându-se o stare de anxietate. Medierea oferă cadrul pentru soluționarea problemelor in mod pașnic și cu calm.

6. Confidențialitatea medierii este un mare avantajpentru părțile din astfel de conflicte. Fie că este vorba de divorț simplu, fie că este vorba și de partajul bunurilor comune ori custodia copiilor, rezonanța in mediul social este una negativă și deseori drumul la instanță de judecată și declarațiile publice în sala de judecată sunt aspecte dintre cele mai frustrante pentru foștii soți. Medierea oferă cadrul confidențial perfect pentru discutarea pe îndelete a problemelor cu care se confruntă cei doi.

7. Neutralitatea și echidistanța mediatorului sunt indicatori majori pentru reușita medierii. Mediatorul asistă parțile și facilitează ajungerea la un acord echitabil și reciproc mulțumitor pentru ambele părți din astfel de conflicte.

8. Rapiditatea partajului. Partajul bunurilor comune mobile, consemnat în Acordul de Mediere și validat de instanța (opțional când este vorba doar de bunuri mobile), nu se taxeaza decât cu 20 de lei, obtinâdu-se astfel o Hotărâre judecătorească ce constituie titlu executoriu. Pentru partajul bunurilor imobile al soților, taxa pentru validarea Acordului de Mediere (validare obligatorie când priveste bunuri imobile) este de 20 de lei + 50% din taxa de timbru datorată dacă părțile soluționau conflictul pe cale judiciară. Sunt avantaje de ordin financiar foarte importante pentru soții aflați in astfel de conflicte.

9. Recondiționarea și reconsolidarea relațiilor dintre soți. Divorțul juridic este aproape întotdeauna precedat de divorțul emoțional, sentimental. Medierea ajută părțile sa identifice problemele ce au stat la baza conflictului, putând remedia situația conflictuală prin găsirea de noi condiții de relaționare.

10. Prevenirea ori preîntâmpinarea  altor conflicte prin redactarea unui Acord de mediere clar și concret, Acord de mediere ce stipulează exact obligațiile și drepturile părților, în ceea ce privește modul de împărtire a bunurilor comune, ori modul de exercitare a autorității părintești.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Sursa:http://www.mediatordefamilie.ro/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014