Medierea familială este o modalitate prin care se oferă, în mod discret, cuplurilor, responsabilitatea deciziei privind atât viitorul lor, cât şi cel al propriilor copii. Medierea se desfaşoară atât la iniţiativa proprie şi voluntară a părinţilor, cât şi la sugestia instanţelor de judecată.

Medierea familială este un dialog desfăşurat într-o atmosferă paşnică, discreta menit să rezolve conflictele din momentul despărţirii. Medierea familială este o modalitate prin care cuplurile care se despart sau care s-au desparţit deja, pot alege să înfrunte şi să-şi rezolve conflictele în scopul ajungerii la un acord care să corespundă nevoilor fiecărui membru al familiei, într-un mod avantajos pentru toţi, astfel încât toate părţile să câştige.

Cum se desfășoară medierea familială?

Medierea constă în una sau mai multe întâlniri între părţi şi mediatorul care favorizează comunicarea între ele şi care colaborează cu ambele parţi, determinându-le să găsească soluţii realiste la toate problemele care îi privesc atât pe ei cât şi pe copii. Se deschide, astfel, pentru părţi, posibilitatea de a construi un proiect de înţelegere reciprocă, durabil în timp prin simplul fapt că este ales de ei şi nu impus de altcineva. Un asemenea plan are astfel șanse mult mai mari de a fi respectat. Medierea este independentă de sistemul judiciar. Mediatorii nu transmit în nici un mod judecătorilor conţinutul discuţiilor purtate în timpul medierii.

Cum se rezolvă problema copiilor?

În momentul de criză pe care îl reprezintă desparţirea, copiii resimt tristeţe, durere, frică, sentimentul de pierdere, vină, senzaţii de singurătate, dificultăţi în raporturile cu părinţii, dar şi cu ceilalţi oameni. Dar copii nu sunt singurii care suferă. La desfacerea căsătoriei părinţii, fiind legaţi afectiv de proprii copii, riscă să rămână blocați într-o situaţie dramatică pentru că se găsesc în dificultatea de a colabora pentru bunăstarea lor. Medierea familială îşi propune să menţină ambele părţi responsabile, evitând noţiunea de victorie a unei părţi sau a alteia şi împărţirea lor în „părinţi buni” și „părinţi răi”. Părţile pot conveni asupra încredinţării copiilor uneia dintre părţi, asupra vizitării lor de către cealaltă parte, fără, însă, a afecta interesul acestora. Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului suprem al copilului, va încuraja părțile să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilității părinților, separația în fapt sau divorțul să nu împieteze asupra creșterii și dezvoltării copiilor.

Cum se rezolvă problema bunurilor?

În cadrul procesului de mediere, puteţi rezolva, de asemenea, şi problemele privind împărţirea bunurilor comune, evitând procesele lungi şi costisitoare, financiar şi emoţional, spre binele dumneavoastră şi al copiilor dumneavoastră. Se înțelege că în afara conflictelor generate de încetarea căsniciei, prin mediere se pot soluționa și alte situații conflictuale care au legătură cu familia.

Avantajele medierii sunt economisirea de timp și bani, iar în numeroase cazuri, după stingerea conflictului, părțile au rămas și în relații bune.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Sursa:http://www.actualitateaprahoveana.ro/editia-electronica/actual/util-ce-este-medierea-familiala-13017

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu