Uneori viata ne poate pune in fata unei situatii nedorite, cum ar fi divortul de persoana care candva ne-a fost draga. Separarea si efectele ei pot zdruncina o fundatie care anterior s-a crezut foarte stabila. Efectele la nivel psihologic poate avea un impact puternic, iar emotiile traite din aceasta perioada de tranzitie pot afecta intreaga noastra viata pe viitor daca nu le gestionam. Emotiile noastre consuma aproximativ 80% din energia noastra produsa de organism. Divortul, in general, atrage dupa sine si momente in care te simti abandonat/a, demoralizat/a si fara de energie. Cum sa gestionez acest moment pentru a trece mai usor peste aceasta perioada? Ce pot sa fac sa nu sufar? Care sunt pasii pentru a incepe o noua viata? Cum sa ma comport mai departe si ce greseli am facut in relatie? – sunt doar cateva intrebari care apar in mintea fiecarei persoane dupa trairea unui eveniment de separare sau divort. Una dintre cele mai grele incercari ale vietii e asezarea intr-o nou cadru existential dupa divort. Daca te afli intr-o asemenea situatie neplacuta, exista anumiti pasi necesari de urmat pentru a te ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada si sa ai o atitudinea corecta si constructiva pentru tine.
Se spune ca barbatii sunt mai rezistenti la presiunea psihologica in perioada divortului si trec mai usor sau nu simt atat de intens despartirea cu efectele ei. Acest lucru se intampla deoarece barbatii sunt structurati la nivel cerebral mai mult pe realitate, prezent, si mai putin pe trecut si emotii. Femeia, in schimb, este fixata mai mult in trecutul relatiei si pe intensitatea emotiilor traite si mai putin dispusa sa priveasca viitorul singuratatii sale, iar emotional accepta cu greutate orice schimbare.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Ce trebuie sa faci pentru a nu te lasa prada depresiei.
Divortul este o separare care tine de trecutul tau si, indiferent de cat de puternic esti, este o pierdere pe care o resimti la nivel psihic, dar si la nivel fizic. Aceasta pierdere apare vizibila ca rezultat al unui bilant al propriei existente. Ce este nevoie sa faci? In primul rand sa acorzi importanta reala separarii provocate de divort. Sa faci o analiza a proprilor nevoi si prioritati din viata ta. Incearca sa iti suni vechi prieteni si stai cat mai mult intre oamenii. Fa-ti noi prieteni, chiar si virtuali, pentru ca s-ar putea sa te ajute mai mult decat crezi. Descopera-ti noi pasiuni. Nu conteaza ca mergi singur/a la teatru sau la film, important este sa nu stai in casa. Sunt doar cativa pasi esentiali care te pot ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada.
Ce ar trebui sa nu faci in noua relatie.
Dupa cum stim, crearea unui echilibru intr-o relatie si o comunicare deschisa ofera amandurora posibilitatea sa cresteti, sa va maturizati si sa intelegeti ca viata este frumoasa in doi. In acelasi timp exista si mici greseli care se pot face intr-o relatie deoarece fiecare vine cu bagajul sau rutina cu care a fost obisnuit inainte. Printre aceste greseli se numara: sa flirtezi cu fost/a sot/ie de fata cu actualul/a sau separat; sa nu discuti prea intim cu noua partener/a; sa aduci in discutie fosta relatie si sa faci comparatii intre cele doua persoane; sa te astepti sa simti tot ce ai simtit in vechea relatie; sa ramai ancorat in vechea relatie si sa nu dai o sansa unor noi relatii.
Gandeste-te ca sunt multe persoane care au trecut prin casnicii esuate. Dar cel mai important este ca greselile anterioare sa nu fie repetate in noua relatie. Pregateste-te fizic si psihic pentru o noua viata si canalizeaza-ti energia sa o faci asa cum iti doresti si iti place.
“Nu conteaza cat timp am fost blocati intr-un sens al limitarii noastre. Daca mergem intr-o camera intunecata si aprindem lumina, nu conteaza daca in incapere a fost intuneric pentru o zi, o saptamana sau zece mii de ani. Aprindem lumina si camera este luminata. O data ce detinem controlul asupra capacitatii noastre in ceea ce priveste dragostea si fericirea, atunci putem spune cu mana pe inima ca lumina a fost aprinsa.” – Sharon Salzberg
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Daca vreti sa aflati mai multe despre divortul prin mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acst site .
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014