Fie că e vorba despre tine sau despre cel mai bun prieten ori de colega de la muncă pe care i-ai putea astfel ajuta cu un sfat bun, dacă treci printr-o perioadă de cumpănă în căsnicie, acest articol este pentru tine. Citeşte-l înainte de a lua o decizie pripită.
Pentru că ştiu cât de important este să fii foarte bine informat atunci când iei decizii, îţi împărtăşesc cele trei elemente de care să ţii cont atunci când vrei să faci ceva pentru a schimba starea căsniciei tale:
1. Hotărăşte-te dacă poţi să mai dai o şansă căsniciei voastre sau dacă vrei să mergi cu divorţul până la capăt
Ai ajuns în căsnicia ta într-un punct în care simţi că ai de luat o decizie? Fie că ai decis să-ţi reclădeşti căsnicia pe alte principii astfel încât aceasta să poată continua, fie că vrei să îi pui capăt prin divorţ, gândeşte-te că aveţi în mediere instrumentul potrivit care vă poate ajuta să:
– Stabiliţi în ce condiţii vă puteţi continua căsătoria: reguli noi de comunicare şi comportament, participare activă în cadrul căsniciei şi multe alte soluţii ce pot apărea în timpul medierii, la care acum poate nici nu vă gândiţi şi care vor plasa căsătoria voastră pe un alt făgaş, mai bun, mai potrivit personalităţilor voastre.
– Stabiliţi care sunt condiţiile în care veţi încheia această căsătorie: ce nume va purta fiecare, cum vă veţi împărţi patrimoniul comun, cum veţi exercita efectiv autoritatea părintească în comun asupra copiilor voştri, etc.
2. Fii pregătit să comunici cu celălalt altfel decât ai făcut-o până acum
Este important să-i comunici ce te-ai hotărât. Cum să o faci însă, când poate tocmai lipsa comunicării v-a adus în acest punct de cotitură?
A-i propune celuilalt să cereţi împreună ajutorul unui mediator pentru a stabili condiţiile în care fie aţi putea continua căsătoria, fie aţi pune capăt căsătoriei voastre, poate fi primit cu reticenţă sau ostilitate chiar, dacă nu foloseşti mesajul adecvat şi în cel mai potrivit moment.
Cum să procedezi atunci, astfel încât să nu pui paie pe foc? Experienţa de până acum mi-a arătat că şansele de a avea o mediere reuşită sunt maxime atunci când soţii, împreună iau decizia de a veni la mediere.
3. Asigură-te că îi va fi respectat copilului tău dreptul de a avea în continuare doi părinţi
Este important să conştientizăm că divorţul părinţilor este o traumă pentru copii. Dacă la aceasta se mai adaugă şi pierderea accesului la unul din părinţi în urma divorţului, trauma este cu atât mai puternică şi cu efecte pe termen lung. Evident că există şi situaţiile de excepţie în care decât împreună cu un părinte agresiv sau absent, mai bine fără el, aceste excepţii fiind însă gestionate prin lege în mod diferit, nefăcând obiectul acestui articol.
În cazurile de divorţ, în care sunt implicaţi şi copii, mediatorul are obligaţia profesională impusă de lege de a veghea la respectarea interesului superior al copilului. Cu alte cuvinte, mediatorul va avea grijă să ghideze discuţiile dintre voi, să vă ajute să vedeţi toate implicaţiile soluţiilor identificate de voi, astfel încât, în final, deciziile luate în comun de voi să fie în favoarea şi în interesul copilului vostru.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Este important să mai ştiţi şi că medierea nu este pentru oricine! Dacă însă respectaţi timpul petrecut împreună, dacă respectaţi ceea ce aţi reuşit să construiţi împreună, dacă această căsnicie v-a răsplătit cu existenţa unuia sau mai multor copii şi nu în ultimul rând, dacă vă respectaţi propria persoană, nu vă lăsaţi căsnicia să-şi găsească sfârşitul în sala tribunalului, în văzul tuturor curioşilor! Alegeţi calea elegantă, confidenţială a medierii unde singurii care iau decizii sunteţi voi, ghidaţi şi ajutaţi de mediator!

Sursa:http://www.bizbrasov.ro/2015/06/19/mediere-cum-sa-ai-parte-de-un-divort-civilizat/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –