Necesitatea unui divorț urgent este din ce in ce mai des intalnită in zilele noastre cand timpul a devenit o resursa pretioasa pe care o gestionam cu mare grija. Pe langa dorinta unui divort rapid si netraumatizant, cheltuielile generate de desfacerea casatoriei si partajarea bunurilor comune obtinute in timpul casatoriei nu sunt de neglijat avand in vedere faptul ca, prin mediere, taxa de timbru care se plateste inevitabil catre stat pentru transferul de proprietate asupra bunurilor in urma partajului, se reduce la jumatate asa cum am dezvoltat in postarile:

Cat costa partajul dupa divort?

sau,

Divorț ieftin și rapid în București

Cu toate ca legiuitorul a permis mai multe modalitati de desfacerea a casatoriei cel mai rapid divort, cel mai putin traumatizant, si cel mai discret este divortul la mediator. In egala masura cuplurile care hotarasc sa puna capat casatoriei, cu conditia ca in urma casatoriei sa NU fi rezultat copii minori, pot alege un divort rapid la notariat, despre care am explicat in aceast articol:

-Divort la notar fara sa avem un acord

 -Divorț rapid cu copil, copii minor/i.

Cand vorbim despre desfacerea casatoriei unei familii in urma careia au rezultat copii minori, desfacerea casatoriei nu mai este o procedura care sa poata fi intocmita de un functionar al statului, ci o drama reala, care se cere a fi gestionata cu mare grija. Hotararile care se iau odata cu desfacerea casatoriei cu privire la felul in care fostii soti vor continua sa fie parinti sunt valabile pana la majoratul copiilor si nu pot fi luate in graba sau sub presiunea emotiilor negative inevitabile in momentul destramarii unei familii.

Mediatorul nu este un functionar care intocmeste formularistica necesara desfacerii casatorie ci este un profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor.

Desfacerea casatorie prin mediere este o metoda simpla si rapida. Sotii merg in biroul mediatorului, unde discuta relaxat fiecare dintre conditiile desfacerii casatoriei: numele dupa divort, locuinta minor, contributia pentru crestere, educare, si intretinere, program de intretinere a relatiilor parintesti, hotararile majore cu privire la educatia, cresterea si sanatatea minorului, etc. Pe tot parcursul discutiei mediatorul va veghea la respectarea interesului superior al minorului si la pastrarea echilibrului intre parti, astfel incat fiecare dintre soti sa simta la final ca au ales solutia win-win in urma medierii.

V-ar mai putea interesa și:

Ce spun copiii despre divorț ?

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț on-line pt românii din străinătate

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

Cat dureaza divortul cu copii minori prin mediere?

Cand vorbim despre timpul alocat desfacerii casatoriei in urma careia au rezultat si copii minori ne referim pe de o parte la timpul alocat discutiilor, a sedintei de mediere, in care se stabilesc conditiile desfacerii casatoriei, pe de alta parte discutam despre timpul scurs de la momentul contactarii unui mediator si pana la obtinerea certificatului de divort.

Sedinta de mediere dureaza de obicei intre doua si patru ore, situatiile exceptionale (atunci cand dialogul intre parti este grav avariat) necesitand chiar si o a doua sedinta de mediere pentru a putea ajunge la cel mai bun rezultat.In acest timp se intocmeste intreaga documentatie si se depun semnaturile necesare pentru completarea dosarului de divort.

De la momentul la care documentatia a fost intocmita pana la momentul in care partile sunt in posesia documentului care le confima desfacerea casatorie dureaza intre 14 si 30 de zile, in functie de volumul de lucru pe care il au functionarii judecatoriei pe raza careia fostii soti au avut ultimul domiciliu comun si care sunt responsabili de emiterea documentului in urma dosarului depus de mediator.

Chiar daca divortul la mediator inlocuieste un proces public, documentul final va fi o hotarare judecatoreasca ce poate fi pusa oricand in aplicare cu ajutorului unui executor judecatoresc, in situatia in care unul dintre fostii soti alege sa nu mai respecte conditiile desfacerii casatoriei.

Recomandare!

Înainte să ne angajați este important să ne cunoașteți. În acest scop vă invităm să ne descoperiți citind:

Cine este mediatorul Petru Mustățeanu?

Mediator Mustățeanu – CONTACT

V-ar mai putea interesa și:

Ce spun copiii despre divorț ?

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț on-line pt românii din străinătate

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi