Cat dureaza un proces de divort ? Cand se termina divortul ? Cat timp dureaza un divort ? sunt intrebari pe care le aud zilnic si la care am un singur raspuns. Divortul poate dura si ani atunci cand partile sunt rigide pastrandu-si pozitia in contradictoriu! Vestea buna este ca MEDIEREA SCURTEAZA DIVORTUL!
Ce stiti despre medierea divortului ?
Modalitățile de a divorța
Doi oameni care au decis să divorțeze au posibilitățile divorțului la notar șau divorțul prin judecată si, mai nou, la mediator. Majoritatea celor care divorțează însă doresc să evite instanța pentru a nu se expune public, pentru a nu implica rudele, cunoscuții, vecinii și copiii (prin audieri de martori) și pentru a scurta cât mai mult cel mai stresant eveniment din viața lor. În unele cazuri este posibilă evitarea instanței, prin participare în prealabil la o mediere- Afla cum.
Citeste si: DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?
Condițiile care trebuie îndeplinite
Soții trebuie să se întrebe dacă sunt de acord să divorțeze cu acordul părților. Dacă răspunsul este nu sau dacă unul din soți e pus sub interdicție, atunci soții trebuie să meargă la judecată , nefiind posibil în această situație divorțul la notar . Soții ar putea prefera această variantă în cazul în care unul dintre ei dorește ca divorțul să fie pronunțat exclusiv din culpa celuilalt.
Dacă soții sunt de acord să divorțeze la notariat, aceștia se recomanda să fie fără copii minori în momentul divorțului.
Dacă soții au copii minori, lucrurile pot fi ceva mai complicate. Pentru a evita instanța, soții trebuie în primul rând să fie de acord cu exercitarea autorității părintești în comun , cu alte cuvinte, chiar dacă domiciliul copilului va fi stabilit la unul dintre părinți, cei doi vor trebui să decidă împreună și de comun acord aspectele legate de educația, creșterea, învățătura și alte aspecte importante din viața copilului.
De asemenea, soții trebuie să cadă de acord asupra următoarelor aspecte ale divorțului:
• numele de familie purtat de către soți după căsătorie
• locuința fiecărui copil minor după divorț
• modalitatea de păstrare a legăturilor personale între părintele separat și fiecare dintre copii
• modalitatea prin care părinții vor contribui la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor
Dacă însă soții nu sunt de acord cu aspectele privind divorțul sau cu exercitarea autorității părintești în comun, atunci aceștia au posibilitatea să participe la o mediere . În cadrul medierii, mediatorul va ajuta părțile să ajungă la un acord amiabil și să evite judecata. Dacă în urma medierii soții au ajuns la un acord total , judecătorul va lua în considerare cele agreate de către soți și va finaliza procesul printr-o hotarare de expedient conform intelegerii partilor.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
În orice moment pe durata unui proces, soții pot merge la o mediere pentru a încerca sau a reîncerca o întelegere pe cale amiabilă. În urma medierii, poate rezulta :
• acord de mediere total – caz în care procesul se finalizeaza .
• acord de mediere parțial – caz în care judecata continuă pe aspectele asupra cărora mai există un conflict
• eșuarea medierii – caz în care se revine la judecată.
Rolul medierii în derularea divorțului
În cadrul unui divorț, medierea poate interveni în mai multe puncte cu scopul de a scurta procedura divorțului și de a ușura din punct de vedere emoțional acest eveniment dificil:
• în caz de neînțelegeri, pentru a le depăși și a putea divorța mai rapid.
• pe durata unui proces pentru a scurta procesul sau pentru a finaliza imediat procesul.
Acordul de mediere rezultat va fi supus verificării notarului public sau, după caz, judecătorului.
Avantajul de a participa la o mediere pe durata unui divorț este că soții ajung prin negocieri amiabile la acea variantă de divorț care le este cea mai potrivită în situația dată, cu care să fie împăcați și cu care să poată trăi în continuare. Un acord de mediere are șanse mult mai mari să fie respectat decât o hotărâre judecătorească impusă și, în acest fel, să-i scutească pe cei doi de neplăceri ulterioare.
La fel de interesant:DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?
Sursa:http://www.juridice.ro/263902/medierea-scurteaza-divortul.html
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest sitesau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .