Mai concret, aproximativ douazeci la suta din cuplurile care au ales sa discute despre oportunitatea continuarii sau desfacerii casatoriei, in biroul unui mediator, au transformat dialogul steril intr-unul constructiv, au constientizat ca oamenii nu sunt totuna cu faptele lor, au inteles ca ceea ce ii uneste este mai puternic decat ceea ce ii desparte, au inteles unde au gresit si ce trebuie facut pe viitor, iar, intr-un final, au luat hotararea de reinnoire a juramintelor, in locul desfacerii casatoriei.

Trebuie spus ca procentul nu este unul calculat cu precizie exacta, ci este mai degraba unul aproximat de mediatorii care se intalnesc in aceasta perioada in Adunarile Generale Anuale anuntate pe site-ul Consiliului de Mediere.

Acest lucru este posibil, intrucat medierea este o procedura extrajudiciara unde discutiile despre desfacerea casatoriei nu sunt blocate in litera legii, ci sunt bazate pe interesele partilor, pe vointa acestora, pe argumente si sentimente, si nu pe legi si procedura juridica.

Mediatorii nu lucreaza cu dosare, ci cu oameni, cu destine, cu parintii care isi iubesc copiii, cu soti si sotii care candva s-au iubit atat de mult, incat au hotarat sa se casatoreasca, cu suferinta si sperante. Inainte de a discuta despre conditiile desfacerii casatoriei, mediatorul propune discutarea oportunitatii desfacerii casatoriei, iar daca unul dintre soti are o indoiala, discutia capata valente constructive, in masura in care partile doresc sa coopereze intr-un astfel de demers.

Nu as putea sa apreciez daca procentul estimat de membrii Corpului Profesional al Mediatorilor chestionati este unul mare sau mic, dar poate fi privit ca o speranta pe care societatea o obtine odata cu existenta in spatiul juridic a medierii. Daca familiile in care nu au aparut copii minori nu sunt atat de sensibile la desfacerea casatoriei, ideal ar fi ca familiile cu copii minori sa fie indrumate spre mediere pentru a putea oferi astfel propriilor copii sansa de a avea o familie, chiar daca parintii au ajuns la un blocaj de comunicare.

Pe de alta parte, si cuplurile care au ales, intr-un final, desfacerea casatoriei au fost ajutate sa obtina o intelegere privind modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, astfel incat copiii sa simta cat mai putin ruptura produsa in familie. Poate ca intelegerile acestora au fost foarte complicate si detaliate intr-un mod greu de transpus intr-o hotarare judecatoreasca, dar au reprezentat dragostea parintilor si grija acestora fata de copiii carora nu le mai ofera o familie traditional, dar le ofera totul la fel ca inainte de divort.

Procentul estimat de mediatorii chestionati demonstreaza, astfel, faptul ca intentia Parlamentului European de a propune modificarea legislatiei, asa incat divortul familiilor cu copii minori sa fie unul exclusiv prin mediere, este justificata si cu efecte benefice pentru societate.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Mediator Petru Mustateanu