Poate separarea sa faca o casatorie mai buna?
de Susan Pease Gadoua
traducere de Alina Mihaela Barbu

Luarea unei pauze la momentul potrivit poate ajuta relatiile.

Exista trei motive principale pentru care cuplurile se separa: ca un pas in procesul de divort, pentru a capata perspective asupra casatoriei si al treilea motiv, pe care ma voi concentra in acest articol, pentru a imbunatati casatoria.

Cred cu tarie in valoarea terapeutica a separarii cu scopul de a intari casatoria, evident daca este facuta potrivit, pentru motivele corecte si daca exista o intelegere clara de la inceput.

Aceasta separare poate fi facuta oricand si chiar este facuta de din ce in ce mai multe cupluri.

Totusi inca credem ca ceva este in neregula daca culpurile traiesc separat si vedem cum separarea este folosita mai ales de cuplurile care sunt pe punctul de a se desparti. Acestia au incercat alte interventii si tactici pentru a readuce casatoria pe fagasul corect, iar acum sunt intr-un moment in care nu mai este nimic de facut decat sa se desparta, sa se separe fizic si in cele din urma sa divorteze.

Totusi separarea poate fi si o unealta folositoare in a ramane impreuna. Acest lucru pare contraintuitiv atunci cand o casatorie are probleme si relatiile sunt fragile. Majoritatea dintre noi credem ca atunci cand simtim ca partenerul se indeparteaza, ar trebui sa ne contopim, sa ne apropiem cat de mult putem si sa depunem mai multe eforturi pentru a face casatoria sa functioneze.

Gandul de a crea distanta intr-un asemenea moment provoaca un sentiment urias de frica de a nu pierde controlul asupra partenerului si asupra relatiei. Aceasta optiune este si mai dificila daca legatura dintre voi doi a fost slabita de o tradare a increderii. Insa, folosita cu grija si atentie (si de obicei cu un anume tip de sprijin profesional), aceasta unealta poate fi foarte eficienta in a apropia doi oameni.

Indicatii pentru o separare de imbunatatire a relatiei

Iata cateva idei care va pot ajuta in crearea propriei separari cu scopul de a va imbunatati relatia.

1. Cereti sprijinul unui mediator : Desi unele cupluri pot face acest lucru pe cont propriu, recomand cu tarie solicitarea ajutorului din partea unui mediator care sa fie neutru si sa faciliteze acest proces. Poate fi dificil, mai ales daca separarea are loc atunci cand exista anumite tensiuni sau probleme intre parteneri.

2. Stabiliti asteptari clare si rezonabile: Regulile de baza sunt neaparat necesare pentru a pastra increderea intre parteneri. Daca o persoana se asteapta sa comunice cu cealalta in fiecare zi, dar partenerul nu face acest lucru, se poate ca astfel sa existe sentimente ranite. Daca stiti exact la ce sa va asteptati evitati asemenea situatii.

3. Cunoasteti-va scopul: Nu presupuneti ca amandoi aveti acelasi scop. Trebuie ca amandoi sa fiti de accord ca scopul separarii este sa va imbunatatiti casatoria.

Daca unul dintre parteneri crede ca separarea este un pas in procesul de divort, iar celalalt crede ca este o pauza temporara, acest lucru poate provoca o ruptura majora in increderea dintre cei doi. Un scop comun este deosebit de important in acest exercitiu asigurandu-i succesul.

4. Tineti legatura in mod regulat: Lipsa contactului pentru o perioada indelungata de timp poate sa dauneze relatiei de cuplu. In loc de distanta ne apropie se poate ajunge la ochii care nu se vad se uita.

Durata medie a unei astfel de separari este de sase luni, insa unele cupluri s-au simtit atat de bine incat o continua pe o perioada nedefinita.

Cine NU trebuie sa se separe astfel

Exista anumiti oameni pentru care aceasta unelta nu va functiona. Este crucial ca fiecare partener sa fie sincer cu sine si cu celalat despre motivul pentru care fac acest exercitiu.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort la notar fara sa avem un acord

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort cetatean strain

Sursa:http://www.psihoterapie.net/articole/relatii/poate-separarea-sa-faca-o-casatorie-mai-buna.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre  mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator  Petru Mustateanu – Bucuresti  2014