Î.:Ma scuzati pentru ca indeaznesc sa va scriu,insa am gasit adresa pe net. Pe site-ul dvs am citit,dar nu gasesc raspuns la intrebarea mea si daca se poate sa ma lamuriti cu o informatie va rog. Cazul meu este urmatorul: in urma cu 6 ani parintii mei s-au despartit, in urma divortului tatal meu ne-a dat afara din locuinta si a refuzat sa mai imi dea bani. Pein urmare am actionat in istanta, iar judecatoarea mi-a stabilit pensie alimentara de 25% din salarul lui fiind unicul copil. Am urmat 3 ani de facutate si 2 de master. In aceasta sesiune am terminat masterul. Stiind ca am dreptul la pensie pana la varsta de 26 de ani( in prezent am 24), intrebarea mea este urmatoarea, trebuie sa fiu inscrisa la scoala urmatorii 2 ani pentru a primi pensie? Sau mai primesc inca 2 ani pensie fara a mai fi inscrisa la vreo intitutie de invatamant de stat? Va multumesc ,

Raspuns: Intr-adevar, conform art. 499 (3) din Codul “(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.”. Din aceasta perspectiva, in masura in care va continuati studiile, aveti dreptul legal sa solicitati  parintelui sa-si execute in continuare obligatia de intretinere.Totusi, v-am recomanda prudenta in implementarea acestei solutii. Astfel, in functie de tipul de studii pe care il veti urma, este posibil sa se interpreteze ca nu sunteti neaparat in continuarea studiilor, astfel incat nu ati mai fi indreptatita la intretinere. Este astfel posibil ca parintele respectiv sa poata solicita in instanta pensia platita, in masura in care poate dovedi ca nu ati procedat cu rea-credinta sau nu ati fost in realitate in continuare de studii.

Va oferim cateva exemple fata de care trebuie sa manifestati atentie. Mai departe, este doar decizia dumneavoastra cum doriti sa procedati:

– inceperea unor studii la alta facultate/specializare decat cea pe care ati absolvit-o cu licenta ar putea fi negata de instanta ca fiind o continuare de studii. Un exemplu oarecum extrem, dar sugestiv: in masura in care ati terminat o facultate  de medicina, va fi greu de sustinut ca sunteti in continuarea studiilor daca incepeti o facultate cu profil economic.

– la fel, in privinta programelor de master: daca veti urma un master care poate fi considerat a nu avea legatura cu specializarea dobandita in urma licentei, s-ar putea sa nu fiti in continuare de studii. Oricum, este discutabil daca un program de master reprezinta “continuare de studii”, acesta fiind o forma de invatamant care nu pune cursantul in imposibilitatea de a se intretine din munca, ci dimpotriva, este la baza un program creat special pentru a muncii in timpul derularii sale

– nu in ultimul rand, daca incepeti acum sa studiati, dar la implinirea varstei de 26 ani abandonati aceste studii, se va putea considera ca ati inceput studiile respective cu rea-credinta, doar pentru a primi pensie si fara nici o intentie de a le finaliza.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort la notar fara sa avem un acord

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort cetatean strain

Sursa:http://blog.arpcc.ro/2014/01/pensie-alimentara-pana-la-26-ani.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014