Uneori, lecțiile unui divorț despre ce înseamnă cu adevărat o căsnicie sunt mult mai puternice decât cele oferite de căsătoria în sine, iar un studiu efectuat de experții de la Universitatea din Michigan dezvăluie care sunt cele mai importante lucruri pe care persoanele divorțate le-au învățat în urma unui mariaj eșuat.

„Persoanele divorțate care își dau seama ce au greșit și ce au de schimbat au ceva important să îi învețe pe ceilalți. Acestea sunt sfaturi de căsătorie învățate pe propria piele”, a declarat autoarea studiului, dr. psiholog Terri Orbuch, citată de The Wall Street Journal.

Studiul, început în 1986 și aflat în prezent în derulare, a inclus 373 de cupluri căsătorite la acel moment de cel mult un an. Vârsta partenerilor la debutul experimentului era de 25-37 de ani. Monitorizările ulterioare au arătat că, până în 2012, circa 46% dintre cuplurile participante s-au destrămat. Dintre persoanele divorțate, experții au ales 210 subiecți pe care i-au rugat să le împărtășească lucrurile pe care le-au învățat în urma eșecului căsniciei lor.

Pe primul loc în topul lucrurilor pe care persoanele divorțate au mărturisit că l-ar îmbunătăți în următoarea relație a fost modul de comunicare cu partenerul. Acest lucru presupune atât abordarea unui ton calm și cald, cât și aplicarea unor strategii eficiente de discuție în cazul certurilor, care ajută la rezolvarea problemelor. De asemenea, dr. Orbuch le recomandă cuplurilor să își rezerve 10 minute pe zi pentru o discuție între ei, prin care să se descopere și care să excludă problemele de la muncă sau situația copiilor, a casei, a familie.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Aproape jumătate dintre cei divorțați au intuit faptul că banii sunt o problemă căreia trebuie să îi găsească o rezolvare pentru a avea o căsnicie fericită. Potrivit rezultatelor, banii au fost și cel mai frecvent motiv de ceartă în cuplu – de la faptul că unul dintre parteneri câștigă mai mult decât celălalt, până la minciuni legate de cheltuieli. Cea mai des întâlnită soluție, invocată de 6 din 10 divorțați, a fost aceea de a nu pune toate resursele financiare la comun cu partenerul. Dr. Orbuch susține că nu există o soluție universală pentru rezolvarea problemei banilor în cuplu, însă încurajează elaborarea unor planuri financiare și discutarea frecventă a subiectului „nu doar când trebuie plătite taxele, când există datorii mari sau când vin facturile”.

O altă greșeală observată la 65% dintre persoanele divorțate a fost învinuirea partenerului pentru probemele din relație. La fel de nocivă a fost și aruncarea vinii asupra propriei persoane. Pe lângă depresie și insomnii, aceste două tipuri de abordare scad șansele individului de a rezolva productiv disputele. „Sunt multiple feluri de a vedea o problemă”, susține dr. Orbuch, iar pentru punerea acesteia în perspectivă, ea recomandă combinarea propriului punct de vedere cu cel al partenerului.

Divorțul i-a învățat pe circa 15% dintre voluntari să fie mai darnici cu partenerul în ceea ce privește gesturile și cuvintele care denotă afecțiune. De asemenea, studiul a arătat că bărbații au o mare nevoie de demonstrații de afecțiune din partea soției. Cei care s-au simțit privați de acestea au avut un risc dublu de divorț, comparativ cu bărbații care s-au simțit apreciați de parteneră. O altă lecție desprinsă din mariajul eșuat a fost aceea de a da uitării episoadele nefericite din trecut, precum certurile sau episoadele de gelozie legate de relațiile din trecut ale unuia dintre parteneri.

Gerald Rogers, speaker motivațional, a dezvăluit pe pagina sa de Facebook, nu mai puțin de 20 de lecții prețioase pe care le-a desprins în urma divorțului său. Postarea sa a fost atât de apreciată, încât a devenit virală în scurt timp. Deși sfaturile desprinse din propria experiență sunt enunțate din perspectiva unui bărbat, ele pot fi urmate cu succes de parteneri, indiferent de sex.

Păstrarea dorinței de a-ți recuceri constant partenerul, de a te reîndrăgosti permanent de el, de a vedea ce e mai bun în celălalt, de a-ți arăta latura vulnerabilă în fața sa, de a fi mereu sincer și transparent, de a ierta și de a iubi sunt doar câteva din lecțiile pe care Rogers le-a desprins în urma mariajului său de 16 ani. De altfel, el punctează importanța de a-i lăsa spațiu partenerului, dar și de a rămâne prezent în viața lui, „dăruindu-i nu numai timpul, ci și concentrarea ta, atenția ta și sufletul tău”.

Sursa:http://semneletimpului.ro/social/familie/divort/lectii-pretioase-despre-casatorie-de-la-persoane-divortate.html