Specialiştii în dezvoltarea psihosocială a copiilor atrag atenţia asupra pericolului la care este supus minorul atunci când are loc decizia părinţilor de a divorţa într-o manieră adversativă.
Se recomandă parcurgerea acestei perioade, total neplăcute, prin utilizarea tuturor mijloacelor menite să protejeze şi să ţină cât mai departe copiii, de problemele adulţilor precum şi de metodele sau acţiunile pe care ei înţeleg să le folosească pentru a pune capat căsniciei.
Apariţia în legislaţia noastră a Instituţiei Medierii, oferă posibilitatea soţilor sa-şi dispute problemele legate de căsnicie, într-un cadru intim, relaxant şi absolut confidenţial – numesc aici biroul mediatorului – astfel încât minorii să nu aibă acces la enunţarea problemelor care au apărut în viaţa părinţilor, dar nici la numeroasele soluţii, uneori dureroase, prin care părinţii doresc rezolvarea diferitelor dispute.
Medierea sau divorţul de comun acord, cea mai buna soluţie
Aspectele care privesc minorii, atunci când are loc divorţul, sunt următoarele: stabilirea domiciliului minorului, stabilirea pensiei lunare de întreţinere (revine în sarcina părintelui care nu locuieşte în mod statornic cu minorul), stabilirea programului parental, respectiv programul de vizită, dreptul părintelui de a participa la diverse activităţi din viaţa copilului, modalităţile prin care ambii părinţi se vor implica în educarea, cresterea şi dezvoltarea minorului. Toate aceste aspecte trebuiesc menţionate şi clarificate în mod obligatoriu.
Vă puteţi cu uşurinţă imagina ce înseamnă pentru copii dezvoltarea, în sensul clarificării şi lămuririi, acestor aspecte care au de obicei loc în casă sau în sala de judecată, ori ce situaţie tensionată se creează în momentul în care ambii părinţi, angajându-şi avocaţi, doresc tranşarea acestor aspecte, bineînţeles, fiecare în favoarea lui.
Mediatorul şi Camera de Consiliu a Judecătorului
Oricât de mult ar încerca părinţii sa nu se exteriorizeze prin manifestări verbale sau, mai grav, prin manifestări violente, de-a lungul desfăşurării procesului de divorţ, aceste stări emoţionale vor fi transmise şi copiilor, mai ales cu cât statisticile efectuate în ţara noastră arată că peste 90% (la sută) soţii au un singur domiciliu comun, neexistând o alternativă locativă. Mediatorul, ca specialist în comunicare şi inter-relaţionare, poate asigura şi conduce cu succes un proces de divorţ, având ambii soţi la masa medierii, îngrijindu-se cu atenţie asupra tuturor aspectelor care ar putea dauna minorilor dar şi asupra aspectelor legale şi necesare realizării divorţului. Astfel, mediatorul, va discuta cu părinţii aspectele şi condiţiile cu privire la continuarea sau desfacerea căsniciei şi le va pune în vedere condiţiile legale referitoare la minori, care trebuiesc obligatoriu îndeplinite pentru obţinerea certificatului de divorţ. După stabilirea tuturor acestor aspecte, are loc întocmirea Acordului de Mediere şi depunerea lui la judecătorie. În felul acesta, judecătorul se va pronunţa asupra divorţului, în Camera de Consiliu, deci nu în obişnuita şedinţă publică, fiind prezenţi, doar părinţii, pentru constatarea legală a voinţei acestora.
Cuplurile din Occident aleg Instituţia Medierii pentru realizarea divorţului
În ultimile decenii, se constată mai ales în sfera societăţilor occidentale o atitudine mult mai largă, mai puţin litigantă şi astfel protectoare cu minorii, care, vrând-nevrând, trec împreună cu părinţii lor, prin procesul de divorţ. Atitudinea non-combatantă a adulţilor care îşi încheie căsnicia reprezintă un grad de civilizaţie dezvoltat şi o cuprindere matură şi absolut responsabilă a efectelor care se răsfrâng cu preponderenţă, mai ales asupra copiilor, cei care, de altfel, nu au nicio vină şi nici nu pot interveni direct în relaţia părinţilor ajunşi în pragul divorţului. Tot la nivel de statistică observăm că, în vestul Europei, soluţia medierii este din ce în ce mai mult îmbrăţişată ca fiind forma cea mai potrivită prin care să se realizeze desfacerea căsniciei.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .
Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2014