Divort la primarie si la mediator

Legislatia autohtona prevede ca sotii au de ales intre mai multe variante atunci cand decid sa se desparta, printre ele numarandu-se divortul la mediator si divortul administrativ, cel din urma presupunand desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile. Aflati din materialul de mai jos care sunt pasii de urmat pentru introducerea unei cereri de divort atunci cand sotii decid sa desfaca o casnicie la primarie sau la mediator, ce aspecte procedurale trebuie indeplinite, precum si ce costuri implica ambele proceduri.

Divortul prin acordul sotilor este reglementat de noul Cod civil, care stabileste ca, daca se inteleg, sotii pot alege sa puna capat casniciei printr-o procedura simpla si rapida, in fata ofiterului de stare civila. Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii”.

Dispozitiile in materie sunt detaliate mai clar de HG nr. 64/2011, document in care se precizeaza ca ofiterul de stare civila, sau notarul, constata desfacerea casatoriei, prin divort pe cale administrativa, doar daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Cum se depune cererea de divort la primarie

Potrivit HG nr. 64/2011, cererea de divort pe cale administrativa se face in scris, se depune si se semneaza personal de catre ambii soti, in fata ofiterului de stare civila delegat de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a sotilor. Model de cerere de divort este disponibil in fisier atasat.

In cererea de divort, fiecare dintre soti va declara pe propria raspundere ca este de acord cu desfacerea casatoriei, ca nu are copii minori cu celalalt sot (nascuti din casatorie sau adoptati impreuna cu acesta), ca nu este pus sub interdictie, dar si ca nu a mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei. In aceeasi cerere, sotii vor declara pe propria raspundere adresa ultimei locuinte comune, precum si numele pe care fiecare sau, dupa caz, numai unul dintre acestia urmeaza sa il poarte dupa desfacerea casatoriei.

Important! Daca ultima locuinta comuna declarata nu este aceeasi cu domiciliul sau resedinta ambilor soti inscris/a in actele de identitate, atunci se va da o declaratie in acest sens in fata ofiterului de stare civila.

La depunerea cererii de divort, sotii trebuie sa prezinte certificatele de nastere si casatorie, in original si in copie, si documentele cu care se face dovada identitatii, in original si copie.

Dovada identitatii se poate face de catre soti cu unul dintre urmatoarele documente:

  • pentru cetatenii romani – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, pasaportul, care sa se afle in termenul de valabilitate atat la momentul depunerii cererii, cat si la data eliberarii certificatului de divort;
  • pentru cetatenii Uniunii Europene sau ai Spatiului Economic European – documentul de identitate sau pasaportul emis de statul apartinator;
  • pentru apatrizi – pasaport emis in baza Conventiei privind statutul apatrizilor din anul 1954, insotit de permisul de sedere temporar sau permanent, dupa caz;
  • pentru cetatenii straini din statele terte – pasaportul emis de statul ai carui cetateni sunt, in care sa fie aplicata viza de intrare pe teritoriul Romaniei; viza trebuie sa fie valabila atat la data depunerii, cat si la data eliberarii certificatului de divort;
  • pentru cetatenii straini carora li s-a acordat o forma de protectie in Romania – documentul de calatorie emis in baza Conventiei de la Geneva din 1951 sau, dupa caz, documentul de calatorie pentru strainii care au obtinut protectie subsidiara – protectie umanitara conditionata;
  • pentru cetatenii straini solicitanti de azil in Romania – pasaportul emis de statul ai carui cetateni sunt, insotit de documentul temporar de identitate.

Ofiterul de stare civila inregistreaza cererea de divort in ziua in care a fost primita si acorda sotilor un termen de aproximativ 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.

In plus fata de documentele mentionate, sotii vor achita si o taxa la primaria unde depun dosarul de divort. Aceasta taxa in cuantum de minim 500 ron a fost instituita anul trecut, priLegea nr. 127/2013. Actul normativ prevede, totodata, ca taxa poate fi majorata prin hotarare a consiliului local, fara ca majorarea sa poata depasi 20% din aceasta valoareTaxa nu se restituie daca dosarul de divort se claseaza.

Eliberarea certificatului de divort

Odata expirat termenul de reflexie de 30 de zile calendaristice, sotii trebuie sa se prezinte personal la ofiterul de stare civila, care verifica mentinerea consimtamantului liber si neviciat al acestora in desfacerea casatoriei.

Daca sotii nu se prezinta impreuna, dosarul de divort se claseaza, prin intocmirea unui referat. Conform prevederilor legale, dosarul va fi clasat si in urmatoarele cazuri:

a) daca ambii soti sau numai unul dintre acestia inteleg/intelege sa renunte la divort;
b) daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, unul dintre soti este pus sub interdictie;
c) daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, intervine nasterea unui copil;
d) daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, unul dintre soti a decedat, casatoria incetand prin deces.

In schimb, daca toate conditiile de desfacere a casatoriei sunt indeplinite, ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si elibereaza certificatul de divort, care va fi inmanat fostilor soti intr-un termen maxim de 5 zile lucratoare. Model de certificat de divort este disponibil in fisier atasat.

Data eliberarii certificatului de divort constituie data la care este desfacuta casatoria.

La data desfacerii casatoriei, ofiterul de stare civila anuleaza cartea de identitate a fostului sot care isi schimba numele de familie prin divort, prin taierea coltului in care se afla inscrisa perioada de valabilitate.

Conform HG nr. 64/2011, in cazul cartilor de identitate provizorii si buletinelor de identitate, anularea se face prin inscrierea mentiunii „Desfacut casatoria cu ……………., inregistrata la numarul …………………., prin Certificatul de divort nr. …………………………………. din ……………………………………. al Primariei ………………………, judetul ………. . Titularul va purta numele de familie ……………………. . Actul de identitate va fi preschimbat pana la data de …………………….. .”  Termenul de preschimbare este de 15 zile.

Certificatul de divort se intocmeste in 3 exemplare originale: doua dintre ele se inmaneaza partilor pe baza de semnatura pe cererea de divort si in registrul de evidenta a certificatelor de divort, iar un exemplar ramane la dosarul de divort.

Pe certificatul de divort nu se inscriu mentiuni cu privire la motivele divortului sau culpa sotilor.

Nota: Ofiterul starii civile poate respinge cererea de divort daca nu sunt indeplinite conditiile impuse de lege (conditile sunt multiple, spre exemplu, daca sotii nu se inteleg asupra numelui pe care il vor purta dupa divort). Sotii nu pot ataca decizia ofiterului de stare civila de a respinge cererea de divort: „Impotriva refuzului ofiterului de stare civila nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor intocmit la mediator sau in baza unui alt temei prevazut de lege”, se precizeaza in noul Cod civil.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Medierea divortului – un avantaj emotional pentru soti

Divortul prin acordul sotilor, cu sau fara minori, poate fi realizat si direct in fata instantei de judecata de la ultimul domiciliu comun al sotilor, insa doar dupa parcurgerea procedurii prealabile a informarii privind beneficiile medierii. Participarea la aceasta sedinta este, in fapt, o obligatie, ceea ce inseamna ca instanta va respinge ca inadmisibile cerererile de chemare in judecata ale celor care nu se prezinta la mediator. Despre sedinta de informare privind medierea puteti citi aici mai multe.

Astfel, daca ambii soti se prezinta la mediere, dar nu ajung la niciun acord sau doar sotul reclamant se prezinta, atunci mediatorul va elibera fie un certificat de informare, fie un proces-verbal, procedura fiind gratuita conform legii. In schimb, daca partile ajung la un acord, vor incheia un contract de mediere, vor plati un onorariu negociat mediatorului si se va intocmi un acord de mediere. Citeste aici un ghid complet al medierii si vezi cum se obtine un contract de mediere.

Prin mediere pot fi rezolvate neintelegerile dintre soti privitoare la continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, precum si disputele privind contributia parintilor la intretinerea copiilor.

Divortul la mediator presupune posibilitatea stabilirii de catre soti a tuturor aspectelor privind incetarea casatoriei.

Mai precis, in situatia in care relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate, sotii hotarasc sa divorteze amiabil si sa stabileasca prin acordul de mediere toate aspectele accesorii divortului. Astfel, urmare a medierii, partile pot decide desfacerea de comun acord a casatoriei si pot stabili numele sotiei dupa desfacerea casatoriei (respectiv daca sotia va pastra numele din casatorie sau va reveni la numele anterior).

In plus daca parintii doresc sa asigure copiilor minori liniste emotionala si un mediu propice dezvoltarii si educarii lor, atunci ei pot hotari la mediator si aspecte cu privire la:

  • custodia copiilor – autoritatea parinteasca se va exercita de catre ambii parinti, in comun pentru copiii minori;
  • domiciliul stabil al copiilor la unul din parinti, inclusiv exercitarea drepturilor parintesti de catre celalalt parinte, programul de vizita si luarea copiilor in domiciliul celuilalt parinte;
  • contributia la intretinerea copiilor a ambilor parinti prin stabilirea intretinerii in natura sau prin plata unei pensii de intretinere in bani;

Mai mult decat atat,  in vederea stingerii tuturor drepturilor si obligatiilor patrimoniale dintre soti, acestia pot stabili prin acordul de mediere si partajarea bunurilor imobile, mobile sau financiare.

Sotii se pot prezenta la mediator impreuna sau doar unul dintre ei, situatie in care mediatorul va invita partea cealalta in vederea acceptarii procedurii de mediere. Participarea ambilor soti este obligatorie in fata mediatorului, cu exceptia cazului cand acestia isi mandateaza o alta persoana cu mandat special autentificat la notar, pentru toate aspectele divortului.

Pentru contractarea parcurgerii procedurii medierii de catre partile interesate, in urma semnarii contractului de pregatire a medierii, cei doi soti trebuie sa puna la puna la dispozitia mediatorului, in vederea redactarii actelor specifice procedurii medierii, urmatoarele documente: certificatul de casatorie, certificatul de nastere al copiilor minori, dupa caz, si eventualele documente privind proprietatea bunurilor, care se restituie partilor.

Potrivit specialistului, costurile pentru parcurgerea procedurii de mediere se stabilesc de catre mediator prin negociere cu partile implicate, in baza dificultatii conflictului, a timpului ce urmeaza sa fie alocat, a numarului de sedinte de mediere etc. „In general, costurile procedurii de mediere, care pleaca de la cateva sute de lei, sunt simtitor mai mici in raport de toate costurile vazute sau nevazute ale derularii litigiului in fata instantei de judecata, cu tot ce presupune aceasta”, sustine Serban.

Acordul de mediere trebuie supus ratificarii de catre instanta de judecata.O procedura simpla si formala. Conform prevederilor legale privind taxa de timbru datorata la instanta de judecata, pentru incuviintarea acordului de mediere sotii vor plati o taxa fixa de 20 lei. 

Desi sotii trebuie, totusi, sa ajunga in instanta pentru ratificarea acordului, timpul de pronuntare a divortului se reduce foarte mult. In plus, un acord asumat prin buna intelegere de catre parti va fi aproape intotdeauna respectat de catre acestia, autentificarea la notarul public sau incuviintarea de catre instanta de judecata reprezentand simple formalitati.

Avantajul fundamental al rezolvarii divortului prin mediere este, in primul rand, la nivel emotional. Sub conditia ca sotii sa fie de buna credinta si sa isi doreasca incetarea amiabila a casatoriei si stabilirea detaliilor privind copiii minori, rata de succes a medierii divortului este covarsitoare.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_36994/Divortul-la-primarie-si-la-mediator-Proceduri-si-acte-necesare.html#axzz2zVpjtlBU

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2014