Sedinta de informare despre mediere obligatorie divort – cateva detalii

Sedinta de informare a partilor cu privire la mediere si avantajele acesteia este mentionata in Legea Medierii si era o etapa obligatorie din partea mediatorului si inainte de anul 2012, fie ca partile aveau un litigiu pe rol sau nu:

“Contractul de mediere trebuie sa cuprinda, sub sanctiunea anularii, urmatoarele clauze:

c) declaratia partilor ca au fost informate de catre mediator cu privire la mediere, efectele acesteia si regulile aplicabile” (Art 45, legea 192/2006)

In aceasta informare, mediatorul le vorbea partilor despre principiile medierii, organizarea sedintelor, regulile de conduita din timpul sedintelor si altele. Toata lumea cunoaste situatia numarului imens de dosare aflate pe rol care a condus la alocarea unui numar de 485 de cauze unui singur judecator (conform statisticilor pentru primul semestru din 2012)! Legiuitorul s-a vazut nevoit sa rezolve aceasta problema si a dat legea degrevarii instantelor. Medierea a fost aleasa sa constituie unul dintre mijloacele de degrevare a instantelor. Primul pas efectuat de legiuitor in acest sens a fost sa ii faca pe justitiabili constienti de faptul ca exista si posibilitatea solutionarii conflictului prin intermediul medierii prin obligatia de a merge la o sedinta de informare cu privire la avantajele medierii sustinuta de un mediator:

“Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege.”(Art. 2 alin 1 din OUG 90/2012)

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort la notar fara sa avem un acord

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort cetatean strain

Ce se intampla daca reclamantul nu depune la dosar dovada participarii la sedinta de informare?

“Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materiile prevazute de art. 601 alin. (1) lit. a)-f).”(Art. 2 alin 12 din OUG 90/2012)

Sanctiunea inadmisibilitatii cererilor de chemare in judecata care nu sunt insotite de aceasta dovada sau nu depun aceasta dovada dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta a intrat in vigoare incepand cu 1 august 2013:
“Dispozitiile alineatului 1^2 al articolului 2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator (…) intra in vigoare la 1 august 2013.” (Art VI din OUG 4/2013)
Mai clar spus, de la 1 august, persoanele care vor să depună o cerere de chemare în judecată, în situatiile prevazute de lege, trebuie să aibă dovada îndeplinirii obligației de a participa la o ședință de informare cu privire la mediere. Fără această dovadă, instanța va respinge cererea de chemare în judecată.

Ce constituie dovada cu privire la participarea la sedinta de informare obligatorie? 

“Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.” (Art. 2 alin 11  din OUG 90/2012)

Invitatia la care face referire articolul de mai sus este prevazuta in Legea Medierii astfel:

“Partile aflate in conflict se prezinta impreuna la mediator. In cazul in care se prezinta numai una dintre parti, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte parti invitatia scrisa, in vederea acceptarii medierii si incheierii contractului de mediere, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitatia se transmite prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului.”(Art 43 alin 1 din Legea 192/2006)

Odata ce invitatia a fost trimisa (scrisoare recomandata cu semnatura de primire, mesaj trimis prin email, verbal prin telefon, etc), exista mai multe situatii:
–    cealalta parte se prezinta la data stabilita pentru efectuarea sedintei de informare, mediatorul realizeaza informarea partilor dar acestea nu accepta medierea si atunci mediatorul elibereaza certificatul de informare pe care reclamantul il depune la dosar, iar procesul din instanta continua
–    cealalta parte se prezinta la data stabilita pentru efectuarea sedintei de informare, mediatorul realizeaza informarea partilor, acestea accepta medierea si atunci semneaza un contract de mediere cu mediatorul pe care partile il depun la dosar, iar procesul se suspenda timp de trei luni, dand sansa acestora sa ajunga la o intelegere comuna
–    cealalta parte nu se prezinta la data stabilita pentru efectuarea sedintei de informare si atunci mediatorul elibereaza un proces verbal pe care reclamantul il depune la dosar impreuna cu actele care dovedesc trimiterea invitatiei, iar procesul in instanta continua

Pe langa instantele de judecata sau tribunaluri, exista persoane care ofera spre vanzare aceste procese-verbale pe cativa lei. Nu ne oprim asupra atitudinii de “suntem la piata, vindem un produs” a acelor persoane, evident neprofesionista. Aceste persoane vulgarizeaza medierea si profesia de mediator. Ii rugam pe cititorii nostri sa ia in serios medierea ca alternativa pentru solutionarea conflictului, sa aiba incredere si deschidere catre un proces foarte diferit de procesul din instanta dar care urmareste satisfacerea intereselor partilor angajate in conflict.
Dincolo de aspectele administrative si impunerea legii, este important ca ambele parti, nu numai reclamantul, sa participe la sedinta de informare. De ce? Pentru ca in aceasta sedinta, mediatorul nu face o munca automata, nu va turui timp de 10 minute detalii generale cu privire la mediere si avantajele acesteia, ci va asculta partile si va vorbi despre mediere in contextul conflictului particular al celor doua parti.

Scopul mediatorului este sa le deschida partilor o usa catre noi posibilitati de rezolvare neintrevazute inca de acestea. Ramane doar ca partile sa aiba curaj sa treaca acel prag!

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort la notar fara sa avem un acord

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort cetatean strain

Sursa:http://mediator-in-bucuresti.ro/sedinta-informare-obligatorie.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014