Divort la notar sau la mediator ? Sau poate divortul clasic, din culpa,divortul la judecatorie ?

Foarte populare in ultimul timp, modalitatile de desfacere a casatoriei la mediator sau la notarau devenit alternativa rapida la clasicul  divort din culpa , la judecatorie, cu termene, avocat, taxe, onorarii, vinovati si ruptura definitva intre soti .

Dar, dintre notar si mediator unde alegem sa efectuam divortul ? Sa analizam impreuna !

 

Factorul timp.

Timpul alocat desfacerii casatoriei este aproximativ acelasi indiferent de profesistul pe care il alegem pentru desfacerea casatoriei. La mediator timpul poate fi mai lung sau mai scurt in functie de cat de repede se ajunge la un acord( vezi factorul eficienta), in timp ce la notar, fiind mai aglomerat, programarea poate fi mai devreme sau mai tarziu, in functie de notarul ales. Indiferent de varianta mai putin de 30 de zile nu poate sa ofere nici un profesionist intrucat legea prevede niste termene exacte in aceasta procedura.

 

Factorul bani.

In ceea ce priveste cheltuielile ocazionate de divort, va pot spune ca, in timp ce notarul are tarife fixe stabite de stat, la mediator onorariul poate fi negociat in functie de complexitatea cazului, a valorii bunurilor, in cazul unui partaj, sau a volumului de munca al mediatorului. Indiferent de situatie costurile sunt evident mai scazute pentru divortul prin mediere. Mai multe despre onorariile biroului nostru puteti gasi in postarile prezente pe acest site.

 

Factorul intimitate

Este important sa luam in calcul ca mediatorul se obliga contractual in fata partilor sa pastreze confidentialitatea informatiilor dicutate in mediere. In plus sedintele de mediere se desfasoara in cadrul discret, in biroul mediatorului, intimitatea si confidentialitatea fiind unele din principiile de baza ale medierii. In acest timp, divortul la notar trebuie facut sub cunostinta faptului ca denumirea completa este aceea de NOTAR PUBLIC . Prin urmare, public este si ceea ce se intampla in biroul unui notar public.

 

  Factorul eficienta

In toti acesti ani in care am lucrat ca mediator in Bucuresti va pot spune ca niciodata socoteala de acasa nu a fost aceeasi cu cea din targ. Altfel spus, de fiecare data partile au venit spunand ca sunt deja intelese in toate privintele si ca mie imi cer numai oficierea divortul . Dar, stim cu totii ca vorbim despre desfacerea casatoriei si ca multe hotarari sunt luate in graba sau la manie si ca ele nu reprezinte de fapt vointa exacta a partilor. In mediere se reia discutia asupra fiecarui aspect, se insista asupra capitolelor in care sunt indoieli, iar la final se redacteaza documente care desfac casatoria in armonie cu vointa partilor, pentru ca hotarile acelea se vor lua pentru o viata nu pentru o zi .

 

In tipul acesta la notar partile ori sunt intelese ori nu. Notarul nu are atributii de mediere, de armonizare a relatiilor dintre parti. Notarul oficiaza divortul la fel cum legalizeaza o copie dupa o diploma.

 

Divort la notar sau la mediator ?

 

Dumeavoastra alegeti, dar documentati-va bine inainte de a o face si asigurati-va ca ati facut alegerea potrivita !

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Cat costa un divort la notar?

Mediere divort cu copil minor

Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !