Divorț la notar online.

Este posibil?

Divorțul la notariat este modalitatea juridică preferată, pentru desfacerea căsătoriei, pentru foarte multe persoane, datorită procedurii simplificate pe care aceasta o oferă familiilor care au ajuns la un acord cu privire la divorț, numele după divorț, după caz, domiciliul copiilor și pensia alimentară. Cu toate acestea, pentru cetățenii români aflați în străinătate, procedura notarială nu oferă aceleași avantaje de care se pot bucura persoanele cu reședința în România.

Înainte de a explica reglementările legale cu privire la divorțul notarial vă supun atenției serviciile echipei noastre de divorț fără prezentare pentru românii din stăinătate:https://academiademediere.ro/cum-pot-sa-divortez-daca-sunt-plecat-in-strainatate/

Important!
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot divorța, prin corespondență, fără să se prezinte în România, așa cum am explicat în articolele:
Divorț fără prezentare pentru românii din străinătate  
Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?
Divorț cetățeni români cu domiciliul în străinătate
Divorț la ambasadă pentru cetățeni români
Divorț on-line pt românii din străinătate

Divorțul la notariat, este reglementat de art.376.NCC, care  explică etapele necesare procedurii de divorț: Procedura:”(1) Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de reflecţie de 30 de zile.(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), cererea de divorţ se poate depune la notarul public şi prin mandatar cu procură autentică.(3) La expirarea acestui termen, soţii se prezintă personal, iar ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.

Așadar, și în cazul familiilor fără copii minori, chiar și în prezența unui mandat cu procură autentică, la expirarea termenului de 30 de zile ( și nu mai devreme sau mai târziu de acest termen) soții trebuie să se prezinte la personal la notarul public care verifică dacă soții stăruie să divorțeze. Cu alte cuvinte, un divorț la notariat presupune obligatoriu o deplasare în țară la expirarea termenului de 30 de zile. Alternativa propusă de echipa noastră oferă serviiciile juridice necesare unui divorț fără prezentare pentru românii din străinătate, așa cum am explicat în articolul: https://academiademediere.ro/cum-pot-sa-divortez-daca-sunt-plecat-in-strainatate/

Cu atât mai mult, familiile cu copii minori aflate în străinătate nu pot beneficia de serviciile unui divorț notarial în România dacă vor să stabilească domiciliul copiilor înafara țării. Impedimentul este prezentat de teza a doua a art. 375. NCC , care prevede necesitatea unei anchete sociale pentru divorțul notarial și care nu poate fi efectuată de autoritățile române la domiciliile din străinătate.

Art. 375. NCC ….(2) Divorțul prin acordul soților poate fi constatat de notarul public și în cazul în care există copii minori născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, dacă soții convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soților privind exercitarea în comun a autorității părintești sau cel privind stabilirea locuinței copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).

Divort la notar cu procură:

Prin excepție, familiile fără copii minori pot apela la serviciile noastre pentru un divorț rapid pentru care este necesară o singură prezență la notarul public. Pentru aceasta va trebui să completeze o procură notarială în baza căreia să putem depune documentele în vederea obținerii certificatului de divorț. Pentru mai multe informații pe acest subiect vă recomandăm să ne scrieți sau să ne sunați la numerele afișate de aplicație în josul paginii.

În plus față de acestea, familiile fără copii minori care pot sta 30 de zile în România se pot bucura de serviciile unui divorț la notariat. In egală măsură familiile cu copii minori care se întorc acasă, sau aleg să stabilească domiciliul copiilor în România (mare atenție, declararea domiciliul copiilor în România, în fals, este infracțiune conform art.326. NCP.) pot apela la serviciile unui notar care în 30 de zile eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.

Important!
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot divorța, prin corespondență, fără să se prezinte în România, așa cum am explicat în articolele:
Divorț fără prezentare pentru românii din străinătate  
Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?
Divorț cetățeni români cu domiciliul în străinătate
Divorț la ambasadă pentru cetățeni români
Divorț on-line pt românii din străinătate

RECOMANDARE!

Înainte să ne angajați este important să ne cunoașteți. În acest scop vă invităm să ne descoperiți citind:
FAQ – Q&A – ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DIVORȚ ONLINE
CINE ESTE MEDIATORUL PETRU MUSTĂȚEANU?
MEDIATOR MUSTĂȚEANU – CONTACT
V-ar mai putea interesa si:
-Divorț în Spania între români
Divorț cetățeni români în Franța
Divorț fără prezentare pt românii din Italia
-Divorț prin corespondeță pentru românii din Anglia U.K.
-Cum pot divorța prin corespondență românii din Germania?