– mediator familial şi consilier parental

M-am gândit de mult timp să-i asigur pe toţi potenţialii clienţi că atunci când au conflicte în familie şi au nevoie de noi, pentru a-i asculta şi a interveni cu maximă responsabilitate şi tact în scopul de a aplana disputa, le stăm la dispoziţie la birou şi suntem foarte prietenoşi (ha, surpriză, nu?!), deşi ei cred că vrem să-i intimidăm, să-i judecăm şi, eventual, să le dăm şi câte o pedeapsă!

Cu riscul de ”a-i dezamăgi” pe cei care încă nu ne-au trecut pragul, trebuie să le spun că nu facem nimic din toate acestea, ba mai mult, ascultăm cu atenţie ce are omul de spus şi de argumentat şi apoi stabilim care sunt căile legale pe care le avem la dispoziţie, pentru a invita şi celelalte părţi implicate, la o discuţie asupra obiectului disputei. Uneori, când oamenii nu mai au deloc încredere în cei cu care se află în conflict, dialogul pe care îl presupune medierea poate avea loc separat, sub formă de negociere a cerinţelor lor, prin intermediul mediatorului.

Când este vorba despre certurile din familie, persoanele care au iniţiativa de a solicita o intervenţie din partea unui mediator, încep cu reticenţe, de genul:

– Aş vrea să nu discutăm în biroul dumneavoastră anumite aspecte, nu am ajuns în faza în care certurile să fie insuportabile şi nu vreau să dau un caracter definitiv demersurilor de mediere. Încerc o reconciliere şi nu ştiu cum va reacţiona soţul/ soţia/ copilul în situaţia de a discuta problemele apărute între noi, în faţa mediatorului.

Cum mediatorul trebuie să păstreze confidenţialitatea şi delicateţea în abordarea cazurilor, de multe ori, locul de întâlnire ales, pentru a fi cât mai neutru, este biroul nostru, dar am acceptat ca dialogul să se desfăşoare şi la locul de muncă al persoanei solicitante sau a celei invitate, pentru ca acestea să se simtă în largul lor.

Partea bună a lucrurilor este că, după prima sau a doua întâlnire, cel care apelează la mediator înţelege care sunt paşii pe care urmează să îi parcurgă împreună cu acesta, pentru ca disputa pe care a reclamat-o la început să devină un obiectiv pe care are şanse să îl poată îndeplini, dar numai în măsura în care acceptă să fie raţional în rezolvarea conflictului şi să admită că soluţiile acestuia trebuie să fie agreate şi de partea invitată la mediere. Tipul de soluţie win-win (câştig-câştig).

Astfel negocierile între soţii care vor să se despartă şi au copii minori au la dispoziţie un plan parental, pe baza căruia, împreună, pot lua deciziile cele mai bune cu privire la întreţinerea şi educaţia micuţilor. Acest plan parental prevede toate aspectele cerute de instanţă (autoritate părintească, timpul petrecut cu fiecare părinte, susţinerea financiară etc.). Punct cu punct, aspectele pot fi negociate direct de cei doi soţi, asistaţi de către mediator. Acesta are rolul de a potenţa latura constructivă a dialogului şi atitudinea cooperantă a celor doi soţi,pentru ca relaţia cu copilul să fie liantul dintre ei doi şi totodată să le reamintească ceea ce este esenţial: responsabilitatea pe care o împart amândoi în privinţa creşterii copilului/ copiilor.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

În cazurile de partaj, rezolvarea acestora prin procedura medierii are un avantaj notabil, taxa de timbru se reduce la jumătate din cea care este percepută într-un dosar soluţionat de instanţele judecătoreşti. Acordul de mediere devine titlu executoriu, după ce este încuviinţat în instanţă într-un timp mai scurt şi cu taxe mai mici, aşa cum am menţionat anterior.

Şi dacă nu se poate ajunge la un acord între părţi, pentru că oamenii sunt diferiţi şi uneori atât de absorbiţi de propriul unghi de vedere a situaţiei create, există şansa ca ei să facă nişte progrese pe plan personal (profesional, familial, emoţional). După un timp de maturizare şi asumare a acestor experienţe, se uită în urmă şi regretă că nu au ales să facă parte din viaţa copiilor lor, care cresc şi se dezvoltă influenţaţi fiind de persoane străine multor părinţi.

Sursa:http://iasi.comisarul.ro/diverse/col%C5%A2ul-de-mediere-mediatorul-nu-este-bau-bau!-_264692.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest sitesau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu Bucuresti –