Doamna P.G. mi-a scris un mesaj cu un conţinut foarte personal, despre relaţia dintre ea şi soţul ei, după 15 ani de căsnicie şi, cu permisiunea ei, voi transcrie cazul, pentru ca soluţionarea acestuia să poată fi utilă şi altor persoane care se confruntă cu situaţii de viaţă asemănătoare.      

Stimată doamnă mediator,

Mă aflu într-o perioadă de viaţă destul de dificilă, am 44 de ani şi 15 ani de căsnicie liniştită. Avem doi copii gemeni, fată şi băiat, de 14 ani şi credeam că toate sunt la locul lor, în viaţa noastră de familie.

Dar nu era aşa. Într-o bună zi a sunat telefonul şi persoana care îmi vorbea, m-a anunţat că l-a văzut pe soţul meu intrând singur de mai multe ori la o altă adresă decât a noastră şi mi-a dat detaliile…

În momentul acela m-am aşezat pe un scaun şi am privit în gol mult timp… eram în timpul gărzii, spre seară şi activitatea pe care trebuia să o fac m-a pus în mişcare, fiind doar două asistente la cele 7 saloane de bolnavi. Când am ieşit din tură, eram ca anesteziată, mă îndreptam spre casă şi când am ajuns, am izbucnit în plâns. Copiii s-au speriat, au pus tot felul de întrebări, iar eu, istovită şi disperată, le-am spus că tatăl lor ne va părăsi, pentru o altă femeie.

Din momentul acela totul a ieşit de sub control, copiii l-au sunat pe tatăl lor, care era la firmă, l-au obligat să vină acasă şi a început scandalul, în care eu plângeam şi tremuram spasmodic, iar copiii amândoi ţipau la el şi îl întrebau cine este paraşuta cu care mă înşeală.

Pe moment aveam convingerea că eu şi copiii aveam dreptul să luptăm pentru ca el să se întoarcă în familie, prin orice mijloace. Dar soţul meu s-a apropiat de mine şi mi-a scrâşnit:

– Pentru ce ai declanşat tot circul ăsta?! Vrei să mă vezi cerându-ţi iertare?! Vrei să îi faci pe copii să mă dispreţuiască?! Vocea lui suna răguşit şi ochii întunecaţi prevesteau o hotărâre pe care deja o presimţeam. Din momentul acesta telefonul meu este închis pentru voi. Portarul de la firmă va avea ordin să nu vă lase să intraţi şi, până când nu vă veţi calma cu toţii, nu mă întorc acasă! Puteţi să îmi scrieţi doar mesaje. Atât. S-a întors şi a plecat imediat, fără să îşi ia nimic din casă şi fără să întoarcă măcar capul sau să închidă uşa după el.

S-a lăsat tăcerea între mine şi cei doi gemeni. M-am îndreptat mecanic spre uşa de la intrare şi am închis-o, fără să spun nici un cuvânt. Se crease un spaţiu în care fiecare dintre noi îşi auzea bătăile inimii. Curios, atunci au început să se aşeze priorităţile într-o ordine logică.

Primul gând: Situaţia nu putea să rămână aşa, dar nu mai voiam să implic şi pe alţii din familia noastră în scandalul care tocmai avusese loc. Nici prietenii, nici părinţii şi nici măcar soră-mea nu puteau să mă ajute, ci doar să amplifice efectul de spălat rufe în public. Trebuia să mă sfătuiesc cu un mediator, care este obligat, prin fişa postului, să fie cât mai discret, obiectiv, raţional.

Pentru că la început am comunicat doar prin e-mail şi doamna P.G. era foarte dezorientată în situaţia descrisă anterior, eu am sintetizat conversaţia astfel:

Care sunt temerile doamnei P.G.: teama de abandon (teama de a nu mai fi iubită, protejată), teama de eşec în relaţia de cuplu (încetarea comunicării cu soţul, ruperea relaţiei dintre ei doi), scăderea stimei de sine, teama de singurătate, teama de a nu fi la nivelul aşteptărilor celor doi gemeni, teama de a deteriora relaţia copiilor cu tatăl lor.

Care sunt obiectivele doamnei P.G.: stabilirea exactă a situaţiei de adulter (cea de a treia persoană şi motivele pentru care soţul a preferat-o) redresarea emoţională, regăsirea stimei de sine, restabilirea echilibrului în relaţia tată-copii, dar şi a relaţiei dintre ea şi soţ, care părea să se fi zdruncinat serios la ultima lor întâlnire.

Pentru a facilita atingerea acestor obiective trebuie să înţelegem mecanismele de declanşare a conflictului. Să dăm firul relatării înapoi, până la momentul acelei convorbiri telefonice, care semnala o posibilă legătură extraconjugală a soţului:

1. Aţi luat afirmaţiile acelei persoane ca fiind adevărate, fără să luaţi în calcul o eroare, confuzie sau rea credinţă a celor care se ocupă cu astfel de relatări.

2. V-aţi pierdut luciditatea, aţi reacţionat emoţional, i-aţi atras şi pe cei doi copii în această criză şi aţi creat astfel două tabere; pe de-o parte dumneavoastră şi gemenii, de cealaltă parte, soţul pus cu spatele la zid.

3. Nu l-aţi creditat cu nici un pic de încredere, nu l-aţi întrebat dacă este adevărat şi nu l-aţi luat de o parte, pentru a afla, în cazul în care este reală situaţia de adulter, ce l-a determinat să se retragă emoţional din relaţia dumneavoastră de cuplu şi să se implice afectiv, într-o viaţă paralelă.

4. Pierderea controlului, jignirile, acuzele şi antrenarea copiilor în această situaţie de viaţă a cuplului l-a făcut pe soţul dumneavoastră să se îndepărteze şi să îşi justifice nevoia de comunicare şi de înţelegere, pe care nu le găseşte în mediul conjugal, deci le caută în altă parte.

Pentru ca doamna P.G. să îşi poată atinge obiectivele, am stabilit împreună care sunt priorităţile.

Concluziile au fost: domnia sa este bine să le explice copiilor că şi-a pierdut cumpătul în ziua scandalului, că tatăl lor îi iubeşte şi relaţia lor cu el trebuie să nu aibă de suferit , orice s-ar întâmpla. Doamna P.G. poate să îşi invite soţul la un dialog facilitat de mediator sau să discute cu el, temele sensibile care au tulburat viaţa lor de familie, între patru ochi, nu în prezenţa copiilor. Cu cât sunt reevaluate legăturile afective dintre cei doi soţi, exprimate sentimentele de iubire, admiraţie, respect unul faţă de altul, reluate activităţile care reunesc familia şi cu cât îşi găsesc timp pe care să-l petreacă împreună, cu atât fiecare are de învăţat lecţia înţelegerii şi a moderaţiei.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Sursa:http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/coltul-de-mediere-15-ani-de-casnicie-dati-peste-cap-de-un-simplu-telefon-anonim–79818.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest sitesau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu Bucuresti –