Nu e usor sa treci peste un divort, mai ales daca sentimentele nu s-au risipit si durerea pricinuita de despartire este inca mare. O poti face insa intr-un timp mai indelungat sau intr-un timp mai scurt. Totul depinde de tine si de felul in care vei reusi sa te aduni si sa te repui pe picioare. Iar daca nu stii de unde sa incepi, iata cateva sfaturi:

1. Nu iti cenzura sentimentele. Divortul trebuie tratat ca o mare pierdere mai ales pe plan emotional, pierdere care trebuie resimtita si nu reprimata. E normal sa te simti vulnerabila, fara speranta, sa te confrunti cu teama de a fi nevoita sa o iei din nou de la inceput. La fel de normal este insa sa simti si manie, frustrare si toate celelalte sentimente din repertoriul negativ. Poate chiar sa iti inchipui ca nu vei reusi sa supravietuiesti acestei incercari. Sunt reactii normale care trebuie considerate firesti si care la un moment dat vor disparea cu conditia sa le lasi sa se manifeste. Nu uita insa, a trai aceste sentimente nu inseamna si a actiona in functie de ele distrugand toate relatiile pe care le ai cu cei din jur.

2. Nu iti idealiza relatiile trecute, cu atat mai putin casnicia esuata. Divortul este cel mai bun indiciu ca ai avut parte de un mariaj cu probleme. Evita prin urmare tentatia de a privi in trecut si a observa doar lucrurile pozitive. Incearca sa fii ma obiectiva analizand de asemenea si tot ceea ce nu a mers bine in relatia care tocmai s-a incheiat, ce ai gresit tu dar mai ales si ce a gresit partenerul.

3. Accepta ajutorul oferit de prieteni si familie. E mai usor sa trecem peste traumele psihice atunci cand ne inconjuram de persoanele pe care le iubim si care ne ofera la randul lor iubire si ajutor neconditionat. Nu ii alunga de langa tine pe cei care isi ofera ajutorul doar pentru ca te simti deprimata. Iubirea este cel mai bun mediacament pe care il poti lua. Inconjoara-te de oameni care te pot ajuta, chiar daca sentimentul de usurare e doar temporar. Cu timpul, durerea va disparea complet.

4. Nu te acuza singura de tot ceea ce s-a intamplat. O casnicie presupune doi parteneri de viata nu unul singur. Vina nu poate fi niciodata a ta sau a sotului tau, e a amandurora. Porti ce-i drept o parte din responsabilitatea esecului dar e doar jumatate din aceasta. Nu te mai gandi ca puteai salva casnicia actionand altfel decat ai facut-o. Nimic nu se va mai schimba acum. Incursiunile in trecut nu iti vor face bine, concentreaza-ti atentia pe ceea ce poti face in prezent.

 5. Nu incerca sa faci predictii de viitor. In perioada de convalescenta dupa o asemenea pierdere, toate fricile si insecuritatile din prezent vor fi proiectate si asupra viitorului daca te gandesti la el. Ganduri precum „nu imi voi reveni niciodata” sau „nu voi mai intalni un barbat la fel ca el” nu fac decat sa adanceasca starea de depresie in care te afli. Uita pe moment de viitor si concentreaza-te asa cum am spus si mai sus, pe prezent. Pe tot ceea ce poti face pentru a-ti usura viata de zi cu zi si pentru a trece mai repede peste acest calvar emotional.

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid – procedura

Cum pot obtine custodia unica asupra copilului?

Pot divorta in Bucuresti daca sunt din alta localitate?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Ce drepturi am daca traiesc in concubinaj?

Sursa:http://dindragoste.unica.ro/0/casatorie/5-pasi-necesari-pentru-a-trece-peste-depresia-unui-divort