Nu în puţine cazuri, femeia şi bărbatul nu ştiu să se despartă la vreme. Aşteaptă să dispară tot ce i-a apropiat şi legat, până ajung să le fie silă de ei. În loc să transforme despărţirea însăşi în ceva deosebit, de care să-şi aducă aminte cu duioşie mai târziu, târăsc un rest de dragoste ca un hoit care miroase urât. –  Octavian Paler

Divorturile nu mai sunt o raritate in zilele noastre. Aproape jumatate din casnicii sfarsesc printr-un divort. Cu toate astea, copiilor inca le este greu sa accepte ideea divortului intre mama si tata. Si pentru ei, divortul este o trauma emotionala egala cu cea cauzata de un deces in familie sau cu dezradacinarea survenita in urma mutarilor neasteptate dintr-un loc in altul. Niciodata nu va fi usor sa va pregatiti copilul pentru divort.

Cand ne certam, nu ne mai pasa ca stie tot satul. Cand uram, uram cu pasiune. Ce-am iubit s-a destramat, s-a metamorfozat definitiv in ceva de nesuportat, de nedus mai departe. Toate calitatile se sterg. Toate defectele se hiperbolizeaza.

Divortul nu e sfarsitul lumii

Cand ne despartim, suntem tentati sa aruncam pe geam hainele celuilalt, sa rupem fotografiile, scrisorile, sa aruncam cat colo buchetul de nunta pastrat cu sfintenie pe sifonier, sa spunem tuturor de ce bestie ticaloasa am avut curajul/puterea sa ne despartim. Si cand furia ne face tamplele sa pulseze, putem uita ca de dupa usa ne privesc personajele care in aceste razboaie nu sunt decat victime colaterale: copiii. Si pentru ei, divortul este o trauma si trebuie sa ii pregatiti sa depaseasca si ei cu bine ceea ce poate sa-i marcheze pe viata si sa le schimbe viitoarea structura emotionala de la varsta adulta.

Divortul nu e sfarsitul lumii. E doar sfarsitul lumii asa cum o stiam noi.

Aproape jumatate din casnicii sfarsesc printr-un divorț.

V-ar mai putea interesa și:

Cât costă divorțul la mediator?

Există copii fericiţi după divorţ?

Cel mai bun divort pentru copii

Divort la notar fara sa avem un acord

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

Divorturile nu mai sunt o raritate in zilele noastre. Aproape jumatate din casnicii sfarsesc printr-un divort.

Cu toate astea, copiilor inca le este greu sa accepte ideea. Si pentru ei, divortul este o trauma emotionala egala cu cea cauzata de un deces in familie sau cu dezradacinarea survenita in urma mutarilor neasteptate dintr-un loc in altul. Niciodata nu va fi usor sa va pregatiti copilul pentru divort.

Ce efect va avea un divort asupra copiilor (sau copilului) ?

Aveti dreptate sa va temeti ca e posibil ca acest lucru sa-l marcheze pe viata sau sa-l indeparteze de dumneavoastra asa ca ambii parinti trebuie sa discute despre asta si sa puna la punct o strategie inainte de a  anunta ca urmeaza sa divorteze.

E foarte important sa va pregatiti inainte de a deschide discutia. Chiar si o conversatie informala cu alte persoane care au trecut prin asa ceva va poate fi de ajutor. Intrebati-i exact cum au procedat si ce reactii au avut copiii. Multi dintre parintii care se pregatesc sa divorteze se tem de urmarile psihologice si emotionale pe care gestul lor il va avea asupra copiilor. Adevarul este ca indiferent cu cat de mult tact veti proceda, indiferent ce eufemisme veti folosi, copiii vor fi socati de o asemenea veste. Nu aveti cum sa evitati acest soc.

Copiii sunt puternici

Vestea buna este ca de obicei copiii sunt mai puternici decat suntem noi dispusi sa le acordam credit si inteleg mai multe decat ne-am astepta. A va pregati copilul pentru prima discutie despre divort poate sa insemne pur si simplu sa gasiti locul si momentul potrivit.

Este important sa tineti cont de varsta copilului. Exista termeni legali cum ar fi separare, divort, custodie, al caror inteles poate ca nu il va pricepe. Dar un copil de cinci ani de exemplu, poate intelege cuvinte ca prietenie, certuri, vizite. E bine sa ii explicati ca “mami si tati incearca sa ramana prieteni dar trebuie sa traiasca fiecare in casa lui ca sa nu se mai certe. Uneori vei merge sa il vizitezi pe tati si in restul timpului vei sta cu mami.” Copiii mai mici de cinci ani nu vor reusi sa faca diferenta intre vizite si a trai in doua case diferite.

Sentimentul de vinovatie pluteste asupra divortului

Un alt subiect dificil legat de divort este sentimentul de vinovatie. Copiii mai mari care au fost martorii certurilor intre parinti pot sa aiba impresia ca este vina lor. Pot gandi ca daca ei nu s-ar fi nascut sau daca ei nu ar fi cerut atat de multe jucarii sau ar fi fost mai cuminti, mami si tati nu s-ar fi certat atata pe tema banilor.

Ca parinte, trebuie sa ii explicati unui copil mai mare ca problemele dintre mami si tati nu sunt din vina lor. Cereti-va scuze pentru orice credeti ca e posibil ca fiul sau fiica dumneavoastra sa fi auzit intr-o discutie pe un ton mai ridicat. Oricat de dureros ar fi un divort, a fi martorul mai multor ani de abuz emotional sau fizic e mai daunator pentru copil.

V-ar mai putea interesa și:

Cât costă divorțul la mediator?

Există copii fericiţi după divorţ?

Cel mai bun divort pentru copii

Divort la notar fara sa avem un acord

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

Fiti sinceri cu copilul despre divort

Mai presus de toate fiti onesti cu copilul in privinta divortului. Explicati-i termenii custodiei intr-un limbaj pe care sa-l inteleaga: “Ai sa locuiesti cu mine in casa asta pe timpul scolii si tati te va lua vinerea sa stai la el in week-end. Vara o sa stai fie la mine fie la tati. Uneori vei face Craciunul cu mine si alteori de Paste vei merge la tati.” Copiii vor sa auda ca anumite lucruri vor ramane la fel: vor merge la aceeasi scoala, vor continua sa practice sporturile pe care le iubesc, hobby-urile lor vor ramane neschimbate.

Daca unui parinte i se refuza custodia, celalalt parinte va trebui sa-i explice copilului disparitia celuilalt parinte. Ati putea spune ceva de genul “Stiu ca ti-e dor de Mami/Tati dar acum nu se simte foarte bine si trebuie sa se faca bine inainte sa vina sa te vada.”

Vizitele sub supravegherea unui asistent social pot fi stressante atat pentru parinti cat si pentru copii. Trebuie sa ii explicati copilului de ce doamna aceea draguta trebuie sa fie si ea in camera cand ne intalnim cu Tati. Copiii mai mici se multumesc cu explicatii simple deci nu uitati sa ramaneti la nivelul lor si sa le raspundeti la intrebari cu sinceritate.

V-ar mai putea interesa și:

Cât costă divorțul la mediator?

Există copii fericiţi după divorţ?

Cel mai bun divort pentru copii

Divort la notar fara sa avem un acord

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

Sursa:http://www.desprecopii.com/info-id-1408-nm-Pregatitiva-copiii-pentru-divort.htm

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –