CONSULTANȚĂ PSIHO-JURIDICĂ DIVORȚ – Legile unui nou început.

Contact: +40768511900 ; E-mail: [email protected]; RO-U.E. Dreptul Familiei București-Petru Mustățeanu 
Acasa 9 Divorț U.E. 9 Cum pot sa ies cu copilul din tara?

Cum pot sa ies cu copilul din tara?

Regulile referitoare la ieşirea din ţară a copiilor însoţiţi de doar unul dintre părinţi sau de o persoană majoră vor fi schimbate, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Concret, declaraţia de acord a părintelui care nu însoţeşte copilul (sau cea a ambilor părinți) va fi valabilă pentru mai multe călătorii, iar atunci când minorul este însoțit de o altă persoană majoră în afară de părinți nu vor mai trebui declarate scopul și traseul călătoriilor.

Legea nr. 169/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 772 din 3 octombrie 2016 și va intra în vigoare pe 6 octombrie.

Conform documentului, în cazul copiilor care pleacă în străinătate doar cu unul dintre părinţi, declaraţia de acord a celuilalt părinte va avea o valabilitate de până la trei ani şi va putea fi folosită pentru mai multe călătorii.

„[M]inorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte”, prevede noua lege.

În prezent, declaraţia de acord a celuilalt părinte este obligatorie pentru fiecare ieşire din ţară a minorilor.

În acelaşi timp, actul normativ vizează eliminarea obligativităţii declarării scopului deplasării şi a rutei din declaraţia de acord, atunci când un minor călătorește împreună cu o persoană majoră, documentul urmând să fie valabil, de asemenea, timp de trei ani și pentru mai multe călătorii. Totodată, prezentarea declaraţiei celuilalt părinte sau a ambilor părinţi nu va mai fi necesară atunci când copiii îşi au domiciliul/reşedinţa în statul de destinaţie.

V-ar mai putea interesa si:

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

Cea mai bună variantă de divorț pentru copii

-Divorț ieftin și rapid în București

Despre autor

Când oamenii divorțează este o mare tragedie. În același timp, dacă rămân împreună, poate fi mai rău!-Monica Bellucci

„Nu în puţine cazuri, femeia şi bărbatul nu ştiu să se despartă la vreme. Aşteaptă să dispară tot ce i-a apropiat şi legat, până ajung să le fie silă de ei. În loc să transforme despărţirea însăşi în ceva deosebit, de care să-şi aducă aminte cu duioşie mai târziu, târăsc un rest de dragoste ca un hoit care miroase urât.” 

Octavian Paler

Articole recente