De multe ori activitatea mediatorilor este asemanata cu cea a psihologilor. E adevarat ca cele doua profesii au in comun comunicarea, dar exista o diferenta profunda intre ele: medierea se adreseaza conflictelor de interese interpersonale, comunicarea dintre parti conducand si la solutionarea unor aspecte juridice ale conflictului dintre ele.

In cadrul conferintei “Necesitatea utilizarii expertizei psihologice in justitie” s-a insitat pe diferenta care exista intre ancheta psihosociala ceruta de lege in cazul divorturilor cu copii si expertiza psihologica.
Ancheta psihosocialǎ se ȋndepǎrteazǎ de interesul superior al minorului, aceasta este organizatǎ de instituțiile publice cu atribuții ȋn domeniu ( Autoritatea Tutelarǎ, DGASPC) , ȋn timp ce expertiza este realizatǎ de un psiholog independent. Ancheta psihosocialǎ surprinde doar aspecte superficiale ale relației copil-pǎrinte. Pe de altǎ parte, expertiza psihologicǎ este un instrument specializat care constǎ ȋn analiza psihologicǎ a relație dintre copil și pǎrinții acestuia. Cele douǎ sintagme nu se pot confunda sub aspect profesional și științific, deoarece sunt diferite și complementare, potrivit CEDO.”, este de parere dr. Ștefan Iulian – Laurențiu.

Raportul expertizei psihologice este un act emis in urma unui demers profesional de o conceptie analitica, realizat de un psiholog competent, recunoscut si atestat in domeniu, menit sa influenteze in mod obiectiv convingerea intima a magistratului in solutionarea cauzei judiciare pentru care a fost ceruta expertiza. Adica vorbim despre un inscris eliberat de un specialist.

Acordul de mediere reprezinta vointa partilor care au parcurs procedura medierii si care sunt specialiste in problema lor, ele fiind cele care au trait experienta, se cunosc, isi stiu interesele si sunt de acord cu solutia continuta pentru ca este ceea ce isi doresc. Iar atunci cand e vorba de un acord de mediere care contine si un plan parental cu atat mai mult ar trebui sa se tina cont de faptul ca parintii, chiar si divortati, pot hotara pentru copii lor. Iar mediatorul este obligat sa vegheze asupra interesului major al copilului.

Si totusi, s-a pus in discutie obligativitatea magistratilor de a cere ancheta sociala in conditiile in care parintii divorteaza de comun acord si depun un acord de mediere cu un plan parental care intruneste toate aspectele cerute de lege. Sa nu uitam ca ancheta sociala este desfasurata de un asistent social din cadrul unei institutii publice. Sa nu uitam ca aceasta ancheta excede cadrul confidentialitatii medierii. Iar parintii au ales medierea tocmai pentru a-si proteja copii. Si pe ei.

Pai daca tot suntem atat de atenti cu privire la interesul major al copilului atunci de ce sa supunem copilul unor experiente care ar putea sa il traumatizeze mai mult decat separarea parintilor?
De ce sa ii punem sa aleaga intre parinti cand a fost demonstrat stiintific ca intotdeauna copii isi iubesc ambii parinti?

De ce se considera ca atata timp cat sunt casatoriti este in regula ca parintii sa hotarasca pentru copii lor fara a veghea nimeni din afara la interesul superior al copilului, dar brusc daca intervine divortul sotilor se contesta dreptul lor de parinti de a lua decizii pentru proprii copii? Divorteaza cumva de copii?

Eu consider ca acordul de mediere care contine planul parental negociat si agreat de parinti este un act al unor specialisti in masura sa tina cont de unicitatea nevoilor propriilor copii si sa puna multa iubire in tot ceea ce decid cu privire la copii.

Sursa:http://www.medierenet.ro/2014/06/03/planul-parental-tine-cont-de-unicitatea-nevoilor-propriilor-copii/#.U43fPvl_u3U

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Daca vreti sa aflati mai multe despre  mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu- Bucuresti 2014