Din afara medierea divortului poate sa para ceva foarte simplu si rapid de realizat. Multi mediatori pot sa cada in aceasta capcana.

De ce spun aceste lucruri, deoarece divortul este o insitutie complexa, cu norme stricte si imperative.

In acest sens, mediatorii implicati intr-un act de mediere care are ca obiect divortul, pentru ca acordul de mediere sa nu fie respins de catre instanta sau notar, recomand:

– partile sa fie asistate de avocati sau

– mediatorul sa aiba cunostinte sau sa se informeze cu privire la prevederile legale in materia desfacerii casatoriei prin divort, a modului in care se realizeaza partajul bunurilor comune si nu in ultimul rand cu privire la exercitarea autoritatii parintesti.

In cadrul unei medieri care are ca obiect divortul, sunt 3 componente ce pot fi abordate:

1. continuarea casatoriei – care trebuie sa aiba ca finalitate stingerea conflictului dintre soti si renutarea la desfacerea casatoriei. Este solutia care aduce cele mai mari satisfactii, atat pentru parti cat si pentru mediator, nu vorbesc de situatia in care sunt copii minori.

2. desfacerea casatoriei – componenta administrativa, care se finalizeaza prin emiterea certificatului de divort,

3. impartirea bunurilor comune – componenta administrativa, care se finalizeaza prin incheierea partajului.

 

Abordand aceste componente, nu la nivelul unei teze de doctorat, cu toate ca se poate ajunge si acolo, lucrurile stau astfel:

1. Continuarea casatoriei

Continuarea casatoriei trebuie sa fie obiectivul principal al mediatorului. Desfacearea casatoriei si impartirea bunurilor comune trebuie avute in vedere numai in mod subsidiar, dupa ce mediatorul a depus toate diligentele pentru impacara partilor.

In situatia in care partile se impaca, acest aspect poate fi consemnat prin acordul de mediere. Incheirea acordului de mediere ramane la latitudinea partilor, ca de altfel in toate cauzele care fac obiectul medierii.

Decizia partilor de continuare a casatoriei trebuie privita diferit fata de stingerea altor conflicte. In acest caz, partile nu renunta la drepturi, nu isi asuma obligatii patrimoniale, astfel incat sa se impuna existenta unui inscris. Exceptia de la acest principiu este data de obligatia de intretinere care exista intre soti, iar atunci cand aceasta nu se executa de buna voie este dispusa de catre instanta de tutela.

Totodata, decizia de continuare a casatoriei trebuie sa aiba in vedere scopul casatoriei … respectiv intemeierea unei familii si exercitarea impreuna de catre soti a drepturilor parintesti.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divort amiabil Bucuresti

Mediere divort cu copil minor

2. Componenta administrativa

Desfacerea casatoriei este posibila:

1. prin intermediu instantei judecatoresti;

2.  prin emiterea certificatului de divort de catre ofiterul de stare civila sau notarul public,  in conditiile in care exista acordul sotilor, iar acestia nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati;

3. prin emiterea certificatului de divort de catre notarul public, inclusiv in situatia in care sotii au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii sunt de acord cu desfacerea casatoriei si convin asupra:

  • tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort;
  • exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti;
  • stabilirea locuintei copiilor dupa divort;
  • modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;
  • stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor

Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la punctele 2 si 3 ofiterul de stare civila sau notarul public vor respinge cererea de divort. Partile vor fi obligate sa se adrese instantei judecatoresti pentru pronuntarea divortului.

O situatie similara, respectiv respingerea cererii de divort de catre ofiterul de stare civila sau notarul public, se intalneste si atunci cand din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor minori nu este in intereseul copiilor.

Prin urmare, atrag atentia, ca acordul de mediere sa cuprinda toate aceste elemente, altfel el va fi respins de catre notar sau instanta.

 

3. Componenta patrimoniala

Regula asa cum o stim din toate timpurile si care a fost mentinuta prin art. 339 din noul Cod civil, prevede ca bunurile dobandite in timpul casatoriei (sau mai nou regimului comunitatii legale) de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune in devalmasie ale sotilor.

Exceptia se refera la bunurile dobandite in timpul casatoriei dar care sunt bunuri proprii ale fiecarui sot. Situatiile in care bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri proprii, se regasesc la art. 340 din noul Cod civil si sunt limitative si de stricta interpretare.

Bunurile proprii dobandite atat in timpul casatoriei, cat si inaintea acesteia nu fac obiectul partajului.

Revenind la bunurile comune ale sotilor, mentionam faptul ca acestea se afla in devalmasie, o forma de proprietate comuna a bunurilor. O alta forma de proprietate comuna este coproprietatea sau proprietatea pe cote-parti.

Codul civil defineste devalmasia ca fiind acea proprietate care apartine concomitent mai multor persoane fara ca vreuna dintre acestea sa fie titularul unei cote-parti determinate din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor comune. In cazul coproprietatii, fiecare parte isi cunoaste cota-parte din dreptul de proprietate.

O modalitate de incetarea a starii de coproprietate in care se afla sotii o reprezinta partajul. Acesta poate fi facut fie prin invoiala partilor – Acordul de mediere, fie prin hotarare judecatoreasca.

In situatia in care se incheie un acord de mediere privind partajul bunurilor comune, acesta poate fi incuviintat ulterior de catre instanta sau notarul public. Acordul de mediere trebuie sa imbrace forma autentica in situatia in cazul bunurilor imobile.

Partajul este valabil chiar daca nu cuprinde taote bunurile comune, pentru bunurile omise se poate face oricand un partaj suplimentar.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

Divort amiabil Bucuresti

Mediere divort cu copil minor

AutorUrsan Iuliu – mediator Bucuresti http://medieredivort.ro/divort-prin-mediere/1-mediere-prin-divort/95-obiectul-medierii-in-materia-divortului-sau-partajului

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013