În noul Cod Civil se menţionează acest drept la întreţinere al fostului soţ, drept prevăzut şi de vechiul Cod al familiei (în prezent abrogat).
În cazurile nefericite ale divorţurilor, regula generală care ne declară că soţii îşi datorează reciproc întreţinere (adică trebuie să aibă grijă unul de celălalt şi din punct de vedere financiar), încetează.
Cu alte cuvinte, aceştia nu mai sunt obligaţi în a se susţine unul pe celălalt din punct de vedere economic, material. Însă, în anumite cazuri, fosta soţie poate beneficia de o indemnizaţie de întreţinere şi după divorţ.
Aşadar, dacă fosta soţie se află în nevoie din cauza unei incapacităţi de munca survenite înainte de căsătorie sau în timpul căsătoriei, aceasta poate beneficia de o indemnizaţie de întreţinere. Totodată, fosta soţie poate beneficia de indemnizaţie şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la divorţ, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
Valoarea pensiei de întreţinere nu poate depăşi un sfert din venitul net al celui obligat la plată. Dacă în urma căsătoriei a rezultat şi un copil care, la rândul lui, va trebui să primească pensie de întreţinere din partea soţului obligat la plata, pensia de întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea să depăşească jumătate din venitul net al celui obligat la plată. Obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea celui îndreptăţit. Aşadar, lucrurile sunt foarte clare, legea fiind cea care lămureşte lucrurile.
Cât priveşte divorţul din culpă, acesta se pronunţă când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei devine imposibilă. Instanţa poate pronunţa însă divorţul şi din culpă exclusivă sau, când probele din dosar conduc în această direcţie, din culpă comună.
Cuantumul maxim al întreţinerii datorate este de până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei (adică fostul soţ), în raport cu mijloacele fostului soţ (venituri în principiu) şi cu starea de nevoie a fostei soţii.
Dacă divorţul este pronunţat din culpă exclusivă a unuia dintre soţi, fosta soţie nu beneficiază de indemnizaţie decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei. De asemenea, plata indemnizaţiei încetează şi prin recăsătorirea fostei soţii. În acest caz, intervine regulă generală menţionată mai sus şi anume obligaţia de întreţinere reciprocă între soţi.
Drepturile menţionate anterior sunt aplicabile şi fostului soţ (situaţie în care fosta soţie va trebui să suporte indemnizaţia soţului) şi sunt prevăzute în art. 389 din Noul Cod civil.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Sursa:http://www.rfi.ro/articol/stiri/diverse/mai-trebuie-intretinuta-fosta-sotie-divort