Vi se pare cunoscuta povestea? Asa incep multe din cele pe care eu le aud in cabinet. Ceea ce v-ar putea surprinde e ca nu intodeauna acest inselat se refera la un act sexual consumat.

Da, de cele mai multe ori despre asta este vorba, el sau ea si-a gasit pe altcineva si inselat inseamna relatie sexuala.

Dar astazi nu vreau neaparat sa vorbim despre cauzele pentru care se ajunge la inselat. Cat mai mult despre limitele pe care noi le avem cand e vorba despre acest inselat si ce poate insemna asta. Pentru ca surprinzator sau nu, definitia fiecaruia dintre noi poate sa fie diferita. Si mai mult decat atat, de cele mai multe ori e nevoie de o discutie clara pe tema asta intr-un cuplu, astfel incat ambii parteneri sa aiba repere similare cand e vorba despre acest subiect.

Uneori acest inselat nu presupune un act consumat. Presupune poate un sarut sau conversatii intime sau intalniri romantice sau poate doar tinut de mana. Definitia fiecaruia dintre noi e diferita cand vine vorba de inselat. Si conteaza foarte mult care este limita peste care nu putem trece. Acel moment, acea actiune a partenerului care ne face sa ne simtim tradati si care ne duce in punctul in care consideram ca nu putem sa mai continuam relatia.

Si stiti ce e si mai important? Sa discutam despre aceste lucruri. Undeva, candva, la inceputul relatiei, pe parcursul ei, sa ne exprimam fata de celalalt aceste limite si aceste nevoi astfel incat si partenerul/partenera sa stie la ce sa se raporteze. Sa stie care este viziunea noastra despre relatie, despre exclusivitatea in relatie si despre inselat. Acum nu va imaginati ca aceasta discutie trebuie sa fie una serioasa – asa ca si cand am sta de vorba cu un avocat sau un medic. Ba din contra, ar trebui sa fie relaxata si degajata. Pentru ca nu este neaparat vorba de a schimba convingerile celuilalt, cat mai mult de a vedea fiecare despre celalat care ne sunt limitele si cum vedem subiectul.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Intram de multe ori intr-o relatie si avem impresia ca unele dintre limitele noastre sunt de la sine intelese de celalalt. Ca sunt „normale si firesti” si asa sunt pentru „toata lumea”. Dar, de cele mai multe ori, nu e asa. De cele mai multe ori exista nuante sau detalii pe care cel de langa noi nu are cum sa le stie fara sa i le spunem. Ori intr-o relatie de cele mai multe ori comunicarea e cea care o salveaza sau o distruge – eh, lipsa comunicarii fireste.

Presupunerile sunt cele care ne aduc in punctul in care spunem: „M-a inselat. Asa ca divortam!”

Iar daca se intampla sa ajungem in acest punct si sa nu fi purtat inainte discutia poate ca sedintele de terapie de cuplu te pot ajuta sa clarifici ceea ce e inca nespus. Sa stai de vorba cu partenerul/partenera de viata si sa redefinesti aceste aspecte care pana in acel moment au fost doar presupuneri. Sa vezi daca ceea ce e viziunea celuilalt poate sa fie si a ta, daca relatia poate sau nu sa continue avand reguli si limite clare si bine definite pe care, de data asta, le stim amandoi.

Dar se poate intampla ca intr-adevar relatia sa fi ajuns in punctul final. Si oricata bunavointa avem sa incercam lucruri, sa schimbam una-alta, nu mai putem continua. Si atunci, oricat de greu ne e… e momentul sa mergem mai departe.

COSMINA PACURAR PSIHOTERAPEUT, TRAINER-http://divort.ro/articole/m-a-inselat-divortam/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014