Odata cu discutia despre divort problema copiilor devine una stringenta . Termenul deincredintare minor dispare, locul acestuia fiind luat de o solutie moderna si adaptata necesitatilor copiilor minori : CUSTODIA COMUNA .
-Definita ca fiind ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copiluluiautoritatea parinteasca  apartine, potrivit Noului Cod Civil („NCC”), ambilor parinti, care trebuie sa o exercite numai in interesul superior al copilului (Titlul IV din NCC – Autoritatea parinteasca). In acest sens, urmeaza a fi avute in vedere si dispozitiile legii speciale in materie, anume Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului („Legea nr. 272/2004”), care afirma prevalenta principiului interesului superior al copilului in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti (art. 2 din Legea nr. 272/2004).
Interesul superior al copilului este punct de reper si atunci cand exista neintelegeri intre parinti asupra modului de indeplinire a indatoririlor parintesti; in aceasta ipoteza, instanta de tutela are autoritatea de a decide cu privire la exercitiul drepturilor si indatoririlor parintesti, cu ascultarea parintilor, a copiilor, dupa caz, precum si in functie de concluziile raportului de ancheta sociala.
In materia ascultarii copiilor, NCC introduce o noutate, in sensul ca poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca instanta de tutela considera acest lucru necesar in justa solutionare a cauzei. Mai mult, textul legal consacra dreptul copilului de a fi ascultat, precum si importanta opiniilor copilului, ce urmeaza a fi luate in considerare, raportat la varsta si gradul sau de maturitate (art. 264 NCC – Ascultarea copilului).
-In cazul in care ne dorim o varianta mai rapida si mai lipsita de traume atat pentru copii cat si pentru dumneavostra puteti alege divortul la mediator unde sotii, de comun acord, decid la recomandarea mediatorului un plan parental in care sa se reflecte felul in care parintii decid sa isi imparta custodia comuna a copilului/copiilor, intr-o formula avantajoasa in primul rand pentru minor/minori dar si pentru parinti in functie de nivelul acestora de flexibilitate oferit de locul de munca, distanta, venituri s.a.m.d. Avantajul este dat de evitarea audierii minorului, de evitarea anchetei psihosociale, de gasirea unei solutii in interesul superior al minorului de catre parinti si nu una impusa de instanta , de multe ori neagreata de niciuna dintre partile aflate in proces !
Conchizand, NCC ofera o reglementare ampla, de detaliu, mult mai bine adaptata contextului social existent si, desigur, prevederilor dreptului comunitar, materia raporturilor dintre parinti si copii fiind una dintre acelea in care solutiile jurisprudentiale,aparent facile, pot ridica in realitate probleme complexe, de apreciere subtila a situatiei de fapt existente, a probelor administrate si, nu in ultimul rand, de impact real in formarea personalitatii copilului, in dezvoltarea sa fizica si emotionala.
-Sigur ca, toate aceste prevederi legale se impun in cazul in care autoritatea parinteasca este decisa in urma unui proces de divort iar regementarile legale enumerate mai sus sunt mecanisme prin care autoritatea judecatoreasca sa stabileasca custodia comuna a parintilor in interesul superior al minorului.
-In cazul in care desfacerea casatoriei si implicit autoritatea parinteasca se stabilesc in cadrul unei proceduri de mediere , tot ce aveti de facut este sa participati la o sedinta de mediere in care toate aceste prevederi legale sunt stabilite in baza acordului dumneavostra, se consemneaza fiecare amanunt intr-un document numit ACORD DE MEDIERE, dupa care documentul se investeste in instanta obtinand astfel Certificatul de Divort in conditiile convenite legal de dumneavostra si nu cele impuse de cote legale, ancheta psihosociala si expunerea copilului la audieri si alte experiente traumatizante in salile de judecata.
Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !