Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului.

Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere celui vinovat să-l despăgubească.

Aceasta este doar una dintre prevederile noului Cod Civil, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011. Motivele pentru un divorţ din culpă exclusivă rămân în continuare valabile: infidelitatea unuia dintre soţi, acte de violenţă morală sau fizica, consum în exces de băuturi alcoolice, părăsirea nejustificată a domiciliului, existenţa unor nepotriviri de ordin fiziologic etc.

Despăgubiri

Prestaţia compensatorie poate fi în bani, sub forma unei sume globale sau renta viageră, sau uzufructul asupra unor bunuri mobile şi imobile. Despăgubirile încetează prin decesul unuia dintre soţi sau prin căsătoria soţului creditor.

O altă noutate din Codul Civil este apariţia contractelor prenupţiale, denumite în actul normativ „convenţii matrimoniale”. Aceste acorduri civile stabilesc modul în care se împart, în caz de divorţ, bunurilor dobândite după încheierea căsătoriei. Convenţia se încheie printr-un înscris autentificat de notarul public.

Prin acest act se mai poate stipula că, în cazul decesului unuia dintre soţi, cel supravieţuitor poate prelua fără plată, înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune. Aceste contracte vor fi înscrise la Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale, ţinut în format electronic, potrivit legii.

Despăgubiri pentru cheltuielile cu nunta

Noutăţi absolute ale noului Cod Civil românesc sunt capitolele dedicate „Logodnei” şi „Dezmoştenirei”. Astfel, „logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria”. Persoanele logodite vor avea drepturi ca şi cele căsătorite, după o perioadă de convieţuire. În cazul în care cuplul se desparte, logodnicii vor avea dreptul să împartă bunurile dobândite.

Totuşi, în cazul în care „una dintre părţi rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei” – cheltuieli cu organizarea nunţii sau avansul pentru excursia din luna de miere.

Pensia de întreţinere

În materia textelor din Cartea „Despre moştenire şi liberalităţi” sunt reglementate drepturile succesorale ale copiilor, care să nu depindă de faptele reprobabile ale părinţilor ori de hazardul deceselor sau naşterilor din familie.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Sursa:http://www.rfi.ro/articol/stiri/diverse/infidelitatea-ii-poate-costa-mult-cei-casatoriti