O căsătorie fără copii şi partaj poate fi desfacută la judecătorie, cu acordul ambilor soţi, într-o lună, contra sumei de 39 lei. La Primărie, taxa de divorţ s-a scumpit de 20 de ori, conform noilor prevederi legislative, ajungând la 500-600 lei, cam cât costă şi divorţul simplu la notar, pentru o familie fără copii. Dacă însă aveţi de luat decizii privind întreţinerea şi educarea copiilor sau de împărţit bunuri comune, lucrurile se complică, atât ca timp, cât şi ca sume investite în proces. Acesta este momentul în care intervine, salutar, medierea. Cu 1-2 sedinţe de mediere puteţi economisi timp şi bani, şi, mai ales, puteţi rămâne în termeni amiabili cu fostul partener, lucru deloc de neglijat atunci când acesta este şi părintele copilului.

Cum funcţionează medierea în caz de divorţ?

Când se ajunge la decizia că nu mai poate fi continuată căsătoria, unul din soţi (sau ambii, dar în mai putine din cazuri) solicită instanţei să pronunţe divorţul şi să stabilească ce urmează să se întâmple cu copiii după desfacerea căsătoriei. Sunt şi situaţii în care soţii apelează întâi la mediator, urmând ca ulterior să apeleze la instanţă.

Odată ce s-a ajuns la un acord cu privire la divorţ, dar şi în ceea ce-i priveşte pe copii, cu acordul de mediere redactat de mediator, soţii se pot prezenta instanţei de judecată, pentru a le fi încuviinţat acordul de mediere, sub toate aspectele. Ori se pot prezenta la notarul public, în vederea desfacerii căsătoriei şi autentificării acordului privitor la minori.

La mediator se poate ajunge şi după pronunţarea divorţului de către instanţa de judecată. Adesea, după pronunţarea divortului, sotii continuă să rămână în dispută, iar neînţelegerile privitoare la minori devin tot mai accentuate, tensiunile ajungând sa-i afecteze, atât pe părinţi, cât şi pe copii. În cadrul procedurii de mediere, cu sprijinul mediatorului, părinţii reuşesc să-şi concentreze atenţia mai mult asupra copiilor. Discutand astfel, părinţii conştientizează care sunt cele mai bune decizii în interesul copilului, că doar ei ştiu ce le este cel mai bine, şi nu un terţ, fie el şi judecator. Astfel, în cele mai multe cazuri (peste 80%) părinţii ajung să incheie un acord de mediere în baza căruia stabilesc un minim set de principii care să-i ghideze în continuare în luarea decizilor importante ce-i privesc pe copii, stabilesc un program de legături personale părinte – copii (uneori substanţial diferit de hotărârile instantei de judecată) prin care părinţii se implică activ şi efectiv, într-un mod echilibrat, în creşterea şi educarea propriilor copii.

V-ar mai putea interesa si:

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Divort on-line pt romanii din diaspora

DIVORT LA NOTAR SAU DIVORT LA MEDIATOR ?

Mediere divort cu copil minor

Sursa:http://www.libertatea.ro/detalii/articol/divort-mediator-452765.html#ixzz2bmb2jBVu

Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !