Pentru orice persoana, divortul este traumatizant chiar daca s-a ajuns la aceasta solutie de comun acord.Neplacerile sunt amplificate ori de cate ori se ajunge in salile de judecata iar, daca procesul se prelungeste, categoric divortul va deveni o experienta foarte neplacuta care poate creea si alte conflicte in cadrul familiei. Oricare ar fi motivele de divort, acestea nu trebuie expuse in fata publicului, a intregii sali care asista la sedinta de judecata. Medierea, prin insasi scopul ei, asigura confidentialitatea tuturor problemelor expuse in cadrul acesteia. Mai mult, mediatorul ajuta persoanele sa invete ca prin colaborare si dialog se pot depasi dar si preveni situatiile de criza.

Daca sunteti parinti, probabil ca intelegeti faptul ca ca un divort agresiv  este o situatie traumatizanta pentru copii . Divortul nu trebuie sa raneasca niciodata copiii iar acest lucru depinde numai si numai de parinti ! Este bine sa intelegeti ca ei nu au nicio vina pentru ceea ce se intampla si niciodata nu trebuie sa fie folositi pe post de moneda pentru obtinerea unui avantaj. Foarte important de stiut este faptul ca divortul prin mediereinlatura necesitatea efectuarii anchetei psihosociale !!!

Expertii in psihologie explica faptul ca, pentru copii, separarea parintilor este o trauma. Atunci cand parintii opteaza pentru solutionarea civilizata a divortului, li se ofera copiilor o lectie de viata, o lectie despre cum se depaseste o situatie de criza. Mai mult, copii vor intelege ca desfacerea casatoriei nu inseamna si desfiintarea familiei, pentru ei vor ramane in continuare “mama” si “tata” care se vor ocupa deopotriva de cresterea si educatia lor.

Spre deosebire de procedura anevoioasa din instanta care presupune mai multe termene de judecata, adica prelungirea divortului timp de mai multe luni, chiar ani – mai ales daca partile introduc si actiunea de partaj, apeland la procedura medierii, procesul de divort se poate termina la primul termen .

Nu putem neglija nici aspectul pecuniar: cu doar 10% din suma care se cheltuieste in instanta, prin medierea partajului se poate ajunge la o solutie chiar mai buna decat cea oferita de judecator, mai ales ca cele doua parti cad de acord si, in acest caz, nimeni nu pierde.

Medierea este singura cale umana, inteligenta si rapida pentru rezolvarea problemelor divortului.

Cu totii stim ca parintii sunt responsabili nu numai de cresterea si intretinerea copiilor, ci si de educatia acestora. Ori, ganditi-va, ce educatie primeste un copil cand parintii lui se cearta si-si spala rufele in public. Dar, oricat de furiosi, suparati sau frustati ati fi, va las pe dumneavoastra sa raspundeti sincer la aceasta intrebare.

Divortul cu copii minori la mediator

Potrivit legii 202 din 2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor,casatoria se poate incheia prin divortDivortul poate avea loc:

a) prin acordul partilor, la cererea ambilor soti ( divortul prin mediere ); b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; c) la cererea aceluia dintre soti a carei stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Divortul prin mediere poate fi pronuntat  indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. 

Instanta trebuie sa verifice daca exista consimtamantul liber si neviciat al fiecarui sot. Lasolutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la custodia copiilor minori,obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama de interesele minorilor. Deasemenea, divortul la mediator scuteste atat parintii cat si minorii de ancheta psiho-sociala !

V-ar mai putea interesa și:

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț din străinătate cu copii minori

Divort la notar fara sa avem un acord

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

sursa:http://info-medieri.ro/6th.htm

Daca doriti sa solicitati un mediator din echipa noastra o puteti face apeland  unul din numerele de telefon afisate la datele de contact !