Divortul – un cuvant greu, o situatie neplacuta in viata unui cuplu. Chiar daca sotii hotarasc impreuna sa divorteze, situatia poate deveni traumatizanta in cazul in care se apeleaza la instanta de judecata, unde se pot chiar declansa si alte conflicte de familie.

Desi nu se stie foarte bine, legea din Romania a acordat persoanelor care doresc sa divorteze, un drept esential: dreptul la un divort elegant si care se poate realiza prin mediere.

Oricare ar fi motivele de divort, acestea nu trebuie expuse in fata publicului, a intregii sali care asista la sedinta de judecata. Medierea, prin insasi scopul ei, asigura confidentialitatea tuturor problemelor expuse in cadrul acesteia. Mai mult, mediatorul ajuta persoanele sa invete ca prin colaborare si dialog se pot depasi, dar si preveni situatiile de criza.

Spre deosebire de procedura anevoioasa din instanta care presupune mai multe termene de judecata, adica prelungirea divortului timp de mai multe luni, chiar ani (mai ales daca partile introduc si actiunea de partaj), apeland la procedura medierii, procesul de divort se poate termina la primul termen de judecata.

Nu putem neglija nici aspectul pecuniar: cu doar 10% din suma care se cheltuieste in instanta, prin medierea partajului se poate ajunge la o solutie chiar mai buna decat cea oferita de judecator, mai ales ca cele doua parti cad de acord si, in acest caz, nimeni nu pierde.

Mediatorul este o persoana neutra si impartiala care ajuta partile sa ajunga impreuna la o intelegere privind obiectul mediat. Trebuie sa facem precizarea ca mediatorul nu va incerca sa-i impace pe soti, ci ii va ajuta sa inteleaga situatia in care se afla si modalitatea in care pot ramane in relatii civilizate, indiferent de motivele divortului si mai ales daca la mijloc sunt si copii.

Procedura medierii este flexibila: nu exista termene impuse, se poate desfasura la orice ora si in orice loc se doreste, partile sau avocatii nu sunt obligate sa depuna acte sau sa intocmeasca inscrisuri.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Noul Cod de Procedura Civila, prevede obligatia persoanelor care doresc sa declanseze un proces, de a se informa cu privire la avantajele si procedura medierii. Informarea se realizeaza gratuit de catre mediator.

Asadar, inainte de a merge la instanta de judecata pentru a cere divortul, mergeti la un mediator pentru a va informa. Veti descoperi ca un divort la mediator va fi mai elegant mai rapid, mai ieftin si care nu va genera si alte neplaceri.

In cazul in care sunteti parinti, trebuie sa va ganditi ca cearta in fata copiilor nu le va face bine, mai ales ca ei sunt deja traumatizati de separarea parintilor. Insa despre divortul in cazurile cu minori, va voi vorbi intr-un alt articol.

V-ar mai putea interesa si:

Mediere divort cu copil minor

Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti

Cat costa un divort la notar?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Oficiere logodna Bucuresti

Sursa: FLORENTINA STANESCUhttp://divort.ro/articole/divort-prin-mediere/

Daca vreti sa aflati cum puteti beneficia de avantajele medierii in caz de divort, va rog sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti.0768.511.900