Includerea concediului pentru cresterea copilului in stagiul de cotizare necesar pentru acordarea indemnizatiei de somaj nu rezulta din Legea nr. 76/2002, supranumita „legea somajului”, ci din OUG nr. 111/2010 privind concediile pentru cresterea copiilor. Cei care nu cunosc prevederile acesteia din urma nu pot, pe de o parte, sa beneficieze de indemnizatie, sau pot beneficia, pentru ca exista stagiul cerut, dar necunoasterea ei poate influenta negativ durata de acordare sau cuantumul indemnizatiei.
Dovada realizarii stagiului de cotizare in sistemul asigurarilor de somaj, de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, este una dintre conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj. Aceasta perioada nu vizeaza si persoanele care sunt asimilate somerilor in conditiile legii, anume absolventii.
Legislatia privind somajul nu ia in calcul concediul de crestere a copilului
Pentru a raspunde la intrebarea „ce se ia si ce nu se ia in calculul acestei perioade”, pornesc de la Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
In art. 34 alin. 11 din aceasta lege se stipuleaza ca la stabilirea perioadei de 24 de luni nu se ia in calcul perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei o suporta unitatea, conform legii.
Astfel, din aceasta lege rezulta ca perioada in care o persoana se afla in concediu de crestere a copilului, care, de asemenea, potrivit Codului muncii, determina suspendarea raportului de munca, nu intra in calculul stagiului de cotizare.
Din nicio alta prevedere a legislatiei specifice sistemului de somaj nu rezulta o solutie contrara.
Prevederile sunt diferite in functie de data de nastere a copilului
Cu toate acestea, o solutie contrara rezulta din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, care reglementeaza drepturile acordate persoanelor ai caror copii s-au nascut dupa data de 1 ianuarie 2011.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
- cu plata pentru cresterea copilului sau copiilor in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
- cu plata pentru cresterea copilului sau copiilor in varsta de pana la 2 ani;
- fara plata pentru cresterea copilului sau copiilor, care se acorda dupa implinirea de catre copil a varstei de un an persoanelor care au optat pentru primul tip de concediu mentionat mai sus, inca un an.
Deci, concediile pentru cresterea copiilor nascuti dupa 1 ianuarie 2011 intra in calculul stagiului de cotizare pentru acordarea indemnizatiei de somaj, potrivit ordonantei speciale mentionate, putand determina si diferentierea perioadei de acordare a acestei indemnizatii (6 luni, 9 luni, 12 luni), precum si a cuantumului ei, conform art. 39 din Legea nr. 76/2002.
In practica, au aparut unele probleme in acest sens, dar, printr-o solutie a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM)-ului, ele au fost rezolvate. Solutia poate fi utila si altor parinti.
Astfel, pentru cei ai caror copii s-au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 solutia este favorabila, doar daca au beneficiat de concediu fara plata pentru un copil provenit dupa a patra nastere, potrivit art. 6 alin. 4 din OUG nr. 148/2005.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Oficiere logodna Bucuresti
Sursa: