Pensia alimentara prin mediere – Pensia alimentara la mediator

Cunoscuta in limbaj curent ca si pensia alimentara conform titulaturii din vechile coduri,contributia tatalui la cresterea educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor poate fi obtinuta rapid si fara costuri substantiale apeland la serviciile unui mediator.

Ce trebuie stiut despre pensia alimentara?

Indiferent cu care dintre parinti raman copiii dupa divort, responsabilitatea este a amandurora.

Una dintre cele mai mari responsabilitati ale tatalui (ori, mai rar, ale mamei) dupa pronuntarea divortului consta in obligatia  de plata a pensiei alimentara, a pensiei de intretinere care sa asigure bunastarea copiilor.

Cum se obtine pensia alimentara ?

Partile, parintii pot conveni asupra pensiei alimentare la mediator, in urma unor discutii in care se analizeaza necesitatile copiilor, posibilitatile de plata ale parintelui, inflatia, precum si dorinta ambilor parinti de a face tot ce este posibil pentru fericirea copiilor sai , printr-un acord ce poate lua forma unei hotarari judecatoresti, sau, in cazul in care parintii nu reusesc sa gaseasca o solutie la mediator, obligatia de retinere va fi stabilita printr-un proces public in instanta. In cazul in care copilul este minor, cererea de chemare in judecata este facuta de reprezentantul legal al minorului, iar instanta de judecata va stabili pensia alimentara.

Cum se calculeaza pensia alimentara ?

Nivelul pensiei alimentare poate fi de la 25 % din veniturile sotului care nu locuieste cu copilul/copii si poate ajunge pana la 50 % din veniturile curente ale acestuia in functie de numarul de copii . Flexibilitatea oferita de mediere este una avantajoasa atat in interesul superior al minorului cat si a ambilor parinti . O suma negociata prin mediere de ambii parinti in functie de interesul superior a minorului si de posibilitatile de plata ale parintilor este formula ideala. In acest fel ne asiguram in acelasi timp ca interesul copiilor nu a fost neglijat, pe de o parte prin stabilirea unei sume onorabile si pe de alta parte prin nepunerea in imposibilitate de plata a parintelui prin stabilirea unei sume greu de platit, si astfel fiind afectate veniturile minorului.

Ambii parinti trebuie sa plateasca pensie alimentara copiilor ?

Mare atentie ! Odata cu impunerea in legislatia din Romania a custodiei comune a copiilor, se presupune din interpretarea unor texte de lege ca parintii trebuie sa contribuie in mod egal la cheltuielile de crestere educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Folosind aceasta interpretare s-a ajuns ca unele parti in mediere sau unii avocati in instanta, sa faca solicitari speculative care sunt impotriva interesului superior a copiilor. Astfel, in situatia in care tatal care paraseste copilul are un salariu foarte mare iar mama care ramane impreuna cu copilul are venituri mai modeste,  se incearca argumentatia ca tatal ar plati o pensie alimentara mai mare dar nu poate pentru ca trebuie sa ca parintii sa contribuie in egala masura la pensia alimentara! In egala masura regula se aplica si atunci cand mama are venituri considerabile in comparatie cu tatal divortat.

Total eronat ! Din doua motive :

1. prin mediere pensia alimentara se stabileste in functie de interesul copilului si nu in urma unor speculatii de interpretare legala.

2. Chiar si in situatia in care acceptam interpretarile speculative ale legii trebuie adaugat faptul ca legiuitorul permite si modalitatea de plată în natură a pensiei de întreţinere minor. In acest fel anulam speculatiile si ne putem concentra pe estential.  Cu atat mai mult, in situatia in care mama are venituri modeste, contributia tatalui trebuie sa vina in intampinarea necesitatilor copiilor iar medierea este modalitatea prin care pensia alimentara se stabileste urmarind interesul copilului mai presus de orice. Chiar si in procesele publice, dupa mai multe termene, instantele de judecata au admis in astfel de situatii contributia in natura a mamei cu venituri modeste prin serviciile aduse copilului pentru a echivala cu suma ce ii revine de plata tatalui .

Pana cand se plateste pensia alimentara ?

Pensia de intretinere este datorata pana la majoratul copilului. Insa, daca acesta decide sa dea admitere intr-o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea vasreti de 25 de ani. Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant frecventata de copil si chiar daca cesta primeste bursa.

Pensia alimentara se poate majora?

Pensia se poate majora pe tot parcursul timpului, insa pentru aceasta trebuie deschisa procedura de mediere  la fiecare crestere de salariu a tatalui. In cazul in care nu se ajunge al un acord prin mediere se ajunge la un proces public in instanta. Toate actiunile de stabilire a pensiei de alimentare sau de majorare a acesteia nu sunt supuse taxei de timbru.

Numarul copiilor conteaza la stabilirea pensiei alimentare?

Desigur. Pentru un singur copil, suma va fi in jurul cuantumului de un sfert din venitul parintelui obligat la plata pensiei, in timp ce pentru doi micuti suma va fi  egala cu o treime din venitul parintelui ce nu locuieste cu copiii, iar pentru trei sau mai multi copiii, pensia poate sa ajunga la  jumatate din venitul parintelui obligat la plata pensiei.

V-ar mai putea interesa si:

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

Cea mai bună variantă de divorț pentru copii

-Divorț ieftin și rapid în București

-Divort la notar fara sa avem un acord

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –