Drepturile tatalui aflat de divort

Custodia comună legală oferă dreptul ambilor părinţi, pe lângă drepturile pe care le are orice părinte, care nu a fost decăzut din drepturile părinteşti, să se implice în creşterea și educarea minorilor, prin participarea la deciziile cu privire la copii.

Cel mai avantajos mod de a obtine o custodie comuna, avantajoasa ambilor parinti, este custodia comuna prin mediere. Daca divortul se efectueaza la  mediator parintii chiar si in cazul in care sunt pe pozitii contrare cu privire la custodia copilului, prin profesionalismul mediatorului, prin tehnici de mediere , prin negociere asistata de mediator, vor reusi sa stabileasca custodia comuna reciproc avantajoasa si in interesul superior al copilului . 

De precizat este ca desfacerea casatorie si custodia comuna prin mediere se pot efectua chiar si in cazul in care va aflati deja in proces de divort deschis la judecatorie, indiferent de faza procesuala in care va aflati !

În custodia comună legală părinţii au drepturi egale în luarea deciziilor cu privire la bunăstarea copilului. Deciziile de zi cu zi se iau de către acel părinte care are în grijă pe copil la acel moment, în timp ce deciziile importante trebuie luate de comun acord.

Potrivit art. 396 Noul Cod civil, in cazul in care parintii nu se inteleg prin mediere,  instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocialăde audierea minorului, precum şi, in cazul in care in timpul procesului partile au hotarat sa incheie divortul la mediator , de învoiala părinţilor conform acordului de mediere .

V-ar mai putea interesa și:

Ce spun copiii despre divorț ?

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț on-line pt românii din străinătate

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

Foarte important este de stiut este ca divortul la mediator scuteste copilul/ copii de trauma psihica a audierii in instanta si a anchetei psihosociale .

Spre deosebire de legislaţia anterioară care prevedea că minorul urma să fie încredinţat unuia dintre părinţi prin sentinţa de divorţNoul cod prevede în art. 397 alin. 2 că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, în afara de cazul în care instanţa decide altfel.

Totuşi, dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa poate hotărî că autoritatea părintească să fie exercitată doar de către unul dintre părinţi. Cu toate acestea, celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Foarte important de reţinut este şi faptul că, după intrarea în vigoare a Noului Cod civilpersoanele divortaţe înainte de această dată vor putea solicita prin mediere custodia comună a copiilor, chiar dacă aceştia fuseseră încredinţaţi celuilalt soţ prin hotărâre judecătorească. 

In cazul in care partile nu ajung la un acord prin mediere se pot adresa instantei de judecata:

Astfel, potrivit prevederilor art. 403 “în cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului”, iar art. 46 din Legea de punere în aplicare a Codului Civil prevede că “Dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti privitoare la relaţiile personale şi patrimoniale dintre copii şi părinţii lor divorţaţi înainte de intrarea în vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispoziţiilor art. 403 din Codul civil.”

O altă reglementare prevede şi posibilitatea ca, în cazul în care unul dintre părinţi nu îşi respectă condiţiile stabilite de comun acord in cadrul procedurii de mediere, atunci se ajunge, din nou, în instanţă. În acest caz,  judecătorii vor putea stabili dacă se aplică din nou custodia unică.

Deasemenea, prin mediere se poate stabili si contributia fiecarui parinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. In caz contrar instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte şi contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

V-ar mai putea interesa și:

Ce spun copiii despre divorț ?

Cel mai bun divort pentru copii

Există copii fericiţi după divorţ?

Divorț on-line pt românii din străinătate

Regulile divorţului scrise de copii pentru părinţi

NOU:

Tatii sunt egali cu mamele in privinta copiilor dupa divort:Consiliul Europei

 

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator  Petru Mustateanu – Bucuresti -0768.511.900

(seo:Drepturile barbatului aflat in divort.)