Medierea, o solutie care este practicata cu succes in rezolvarea conflictelor in multe tari, conform unei modificari legislative intrate in vigoare de la 1 august, cererea de chemare in judecata nu este acceptata daca nu se prezinta dovada (certificat sau proces verbal) ca ai parcurs o sedinta de informare despre avantajele medierii urmand ca apoi sa poti decide in cunostinta de cauza daca mergi la instanta sau ramai sa-ti rezolvi problema la mediator.  Situatiile in care se cade a initia procedura de mediere sunt multiple.

Pentru ca in ultima perioada certurile in cuplu urmate de divort sunt intr-un numar mare, vom lua un exemplu, in cazul divortului . Multe cupluri, in special tinerii fac pasul casatoriei doar pentru a intra in pas cu lumea, sau pentru ca asa cred ca este bine, mi se pare foarte gresita aceasta gandire, nu se pune deloc in prim plan ce inseamna responsabilitatea intemeierii unei familii, sau ce inseamna viata de cuplu, din acest motiv de cele mai multe ori se ajunge la divort.  Problema unui divort poate porni din mai multe motive, unele mai intemeiate, unele doar inventate uneori . Acum cativa ani chiar ma intrebam de ce in afara tarii cei care doresc sa ajunga la divort erau obligati sa treaca mai intai la mediere si chiar sa incerce sa repare relatia, in timp ce la noi pur si simplu la a doua infatisare raspundeai sec ca nu mai vrei si gata. Desigur exista si posibilitatea ca dupa despartire sa iti dai seama ca ai facut o greseala si ca defapt nu iti doreai poate chiar sa divortezi, asa e, unii au impresia ca viata este doar un simplu joc, pentru astfel de cazuri exista acum medierea, care ofera si o perioada de gandire si analiza pentru cei care nu stiu ce fac, sau cred ca stiu.

Ma bucur ca din acest an medierea a devenit fie si informativ, un lucru necesar si nicio instanta nu va accepta chemarea in judecata daca in prealabil nu se prezinta dovada de parcurgere a sedintei de informare despre avantajele medierii. Cu siguranta exista si cazuri cand medierea nu da rezultate, orgoliile sunt prea mari si ambele parti implicate in conflict doresc cu orice pret sa ajunga in instanta. Certificatul de informare, este documentul care va atesta de altfel  participarea la sedinta de mediere.

Ca si mine v-ati intrebat care sunt avantajele medierii:

  • Termenul poate fi stabilit de acord de ambele parti
  • Solutionare rapida, poate chiar de la primele sedinte sau un numar redus de sedinte
  • Discretie si confidentialitate, lucruri despre care nu putem vorbi odata ce ati ajuns in sala de instanta, aici puteti include si pastrarea reputatiei care este automat patata cand se ajunge la un proces public
  • Ambele parti participa si agreeaza solutia finala, evident in asistenta mediatorului
  • Costuri reduse, ganditi-va numai la un proces lung si costisitor, medierea este o procedura mult mai flexibila si care nu are foarte multe reguli impuse.

Medierea pastreaza intr-o oarecare masura si comunicarea, un element care este foarte important in multe situatii de zi cu zi, la urma urmei suntem oameni si trebuie sa comunicam, va doresc ca indiferent de situatie sa comunicati, sa rezolvati problemele discutand, daca nu se poate aveti o prima solutie, MEDIEREA !

V-ar mai putea interesa si:

Divort rapid – procedura

Cum pot obtine custodia unica asupra copilului?

Pot divorta in Bucuresti daca sunt din alta localitate?

Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate

Ce drepturi am daca traiesc in concubinaj?

Sursa:http://romanticu.org/medierea-un-pas-necesar/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014