Un studiu realizat de profesorul american Robert Emery (psiholog, profesor in psihologie si expert in mediere familialahttp://emeryondivorce.com/about.php) confirma faptul ca, pe termen lung, se inregistreaza efecte benefice si durabile asupra familiilor care participa la mediere in momentul unei separari, mai ales in ceea ce priveste cresterea copiilor si relatiile parinti – copii.
Studiul profesorului Emery (alaturi de alte cercetari efectuate in America de Nord, unde medierea are deja un istoric consistent) este citat si sintetizat in articolul <Efectele pe termen lung ale medierii familiale: de la „a face pace” la „a construi pacea” >, pe care l-am gasit aici: www.cairn.info/revue-empan-2008-4-page-68.htm
Am extras concluziile din articol (pe care, daca cititi in limba franceza, va invit sa-l lecturati in intregime – este interesant, prezinta si doua spete):
In cercetarea sa, Robert Emery ridica, de asemenea, intrebarea “de ce atat de putin aduce atat de mult“, cu alte cuvinte cum se face ca o mediere scurta, in momentul separarii/divortului, antreneaza asemenea efecte durabile. El subliniaza:
-
momentul in care are loc medierea: in momentul separarii: acesta este momentul in care este important sa se actioneze in mod constructiv;
-
calea„buna” : nu atat medierea este benefica, pe cat este de perturbator procesul in contradictoriu (in instanta);
-
deciziile obtinute sunt aproape aceleasi, pe ambele cai; procesul este, insa, diferit: in mediere, toata lumea se poate exprima ; mediatorul propune o viziune pe termen lung, parintii lucreaza impreuna, ei invata despre nevoile copiilor lor si despre co-parentare; isi recunosc durerea si inteleg cum se exprima aceasta prin furie
Pentru Robert Emery, ultimul punct este cel mai important: medierea le ofera partilor posibilitatea de “a face ceva diferit cu emotiile lor”.In timp ce furia serveste, dupa o pierdere, la acoperirea ranilor, a durerii si a suferintelor, medierea familiala le cere parintilor sa actioneze diferit, in interesul copiilor si anume sa depaseasca mania si sa-si exprime durerea.
Desigur, este nevoie de mai multa cercetare…pentru a confirma ca medierea familiala permite in mod real familiilor sa traiasca intr-o oarecare pace pe termen lung si copiii sunt astfel protejati. In acelasi timp, trebuie sa recunoastem ca, in ciuda efectului sau benefic, medierea familiala nu este intotdeauna suficienta prin ea insasi in situatiile inchistate, in care furia este mentinuta in detrimentul copiilor si unde, in foarte multe cazuri, acestia sunt prinsi intr-un conflict de loialitate intre cei doi parinti ai lor. In astfel de cazuri, recomandam sa se apeleze, alaturi de mediere, si la alte tipuri de sprijin pe termen lung, cum ar fi grupuri de discutii intre parinti sau copii, precum si programe de educatie parentala pentru parinti separati…. Astfel, chiar si in situatiile cele mai tensionate, efectele pe termen lung ale medierii familiale ar putea fi optimizate, conducand la construirea unei paci durabile.
V-ar mai putea interesa si:
–Mediere divort cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Cat costa un divort la notar?
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
preluat/tradus de Mediator Monica Constantin, din limba franceza, din articolul:
Souquet Marianne, «Les effets à long terme de la médiation familiale: de «faire la paix» à «construire la paix»», Empan4/ 2008 (n° 72), p. 68-73
URL: www.cairn.info/revue-empan-2008-4-page-68.htm
Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .
Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014