Bunul meu simt imi spune ca mania, resentimentul si invinovatirea pe care le retin multi oameni, adesea timp de ani intregi, explica multe dintre problemele de sanatate. Astfel invatarea de a ierta s-ar putea dovedi a fi curativa si preventiva.
“Iertarea si eliberarea de vechile rani din sistemul tau este precum a face o baie mentala si emotionala”, spune fondatorul HeartMath si cercetatorul in domeniul stresului, Doc Childre. “Observati cum oamenii fac regulat baie corpului lor, totusi ei stocheaza gunoiul negativ, toxic in naturile lor mentale si emotionale pentru ani de zile fara vreo curatire”.
Emotiile negative, precum supararea, resentimentul si invinovatirea, pot face ca stresul sa se acumuleze in corp; acolo unde exista stres excesiv, exista potential pentru tot felul de probleme emotionale, mentale si fizice. Cel mai notabil, nivelele elevate de stres pot submina sistemul imunitar al corpului, supunandu-va la riscurile de boli cardiace, dureri cronice si depresie, printre alte multe afectiuni care slabesc corpul.
Un ONG din Philadelphia crede ca esecul de a ierta, ceea ce numesc ei “neiertare”, este o problema majora in lumea de azi. “Credem ca neiertarea este una dintre cele mai distructive probleme ale zilelor noastre”, declara organizatia Release!, pe website-ul ei, www.releasenow.org. “Neiertarea ne poate ruina relatiile, ne fura fericirea, si are chiar impact asupra sanatatii noastre fizice. Din nefericire, neiertarea mai este si una dintre problemele cu cele mai mari sanse de a fi ignorata si respinsa.
V-ar mai putea interesa si:
–Divort rapid cu copil minor
–Autoritatea parinteasca asupra copilului cu parinti necasatoriti
–Divort la notar fara sa avem un acord
–Divort cetateni romani cu domiciliul in strainatate
–Divort cetatean strain
“Este totusi o problema pe care oamenii au puterea de a o rezolva, prin invatarea iertarii”, spune Doc Childre, accentuand ca “nu este ceva ce poate fi invatat peste noapte”.
Am descoperit in viata mea ca pentru a ierta, oamenii au nevoie sa isi dezradacineze judecatile, chiar inainte de a intelege pe deplin de ce s-au intamplat asa lucrurile. Dar majoritatea vrea sa inteleaga de ce cineva “i-a nedreptatit”, inainte de a ierta. Este o situatie Catch-22(cerc vicios fara iesire logica). Asta este ceea ce face iertarea asa de dificila si pe oameni sa esueze atat de des in a ierta. Dupa o vreme pare mai usor sa traiesti intr-o stare de imbufnare, dispret sau resentiment, decat sa incerci din nou procesul iertarii.
Dar noi nu putem aborda iertarea ca un fel de obligatie. Iertarea ca actiune derivand din datorie nu este eficienta. Te poate lasa cu sentimentul ca ai facut ceva bun, dar poate masca resentimentul, in loc de a-l elibera. Sa iti spui tie insuti “stiu ca trebuie sa iert”, nu este acelasi lucru cu iertarea. Daca nu exista sentiment sincer in spatele acestui lucru, atunci iertarii tale ii lipseste intentia sincera din inima si angajamentul de eliberare la nivelele mental, emotional si celular.
Nici nu putem aborda iertarea cu atitudinea de a face cuiva o favoare. Este important de amintit ca tu esti cel care iesi cel mai castigat prin eliberarea de bagajul emotional. Iertarea iti amplifica bunastarea mentala, emotionala si fizica prin reducerea substantelor neurochimice care iti epuizeaza si slabesc sistemul.
“Iertarea este mireasma pe care o raspandeste violeta pe calcaiul celui care a zdrobit-o.” ~ Mark Twain
Urmatorul exercitiu creat de Doc Childre te poate ajuta sa descoperi un nivel mai profund al puterii din inima ta, unde stau sentimente precum compasiunea, toleranta, intelegerea si iertarea.
Exercitiu de iertare
Gandeste-te la o persoana sau la o situatie in care te-ai simtit ofensat si vrei sa ierti complet. Trimite-ti toate gandurile si emotiile care iti vin in cap despre persoana sau situatia respectiva – “acestea includ asocierile, amintirile, supararea, ranirea, resentimentele trecute, etc.” – bland catre inima. Pe cat de des aceste ganduri iti apar din nou in cap, doar trimitele catre inima ta, care este casa de compensare pentru emotiile tale.
In acelasi timp, incearca sa simti si sa trimiti energia, dragostea, compasiunea si iertarea inimii catre persoana sau situatia in cauza.
Note speciale despre exercitiu:
S-ar putea sa trebuiasca sa practici acest exercitiu de cateva ori pentru a-ti aduce vechile ganduri din cap sub administrarea inimii. Cu administratia inimii, de fapt intri in contact cu un nivel diferit de inteligenta launtrica, nivel cunoscut ca inteligenta inimii. Inteligenta inimii are puterea de a elibera rapid vechile resentimente si rani, de a-ti schimba perceptiile si de a te aduce la o intelegere satisfacatoare a situatiei.
Iertarea de sine, a ta proprie, poate fi cel mai greu lucru de facut. Adesea oamenii simt ca ei trebuie sa isi aminteasca greselile si faptele lor rele si sa se bata in cap pentru asta, sau nu o sa invete nimic de la acele fapte rele si greseli. Exact opusul este adevarat.
Adesea oamenii simt ca ei fac “bine” prin sustinerea sentimentului de autoinvinovatire. Acest lucru nu este adevarat si creeaza un stres statornic de deficit ce traverseaza sistemul. Pe masura ce practici iertarea din inima, nu doar din minte, iti cureti scurgerile de energie si iti resetezi sistemul pentru un nou inceput. Sustinerea acordata vinovatiei se traduce printr-o imbatranire sporita ce continua rapid pe cont propriu.
Este de inteles ca este greu uneori sa te ierti pe tine insuti sau pe ceilalti, totusi practicarea acestui exercitiu si depunerea unui efort sincer din inima pentru a face asta poate ajuta ca lucrurile sa se termine cu bine pentru toti cei implicati. Am gasit ca acest lucru este adevarat in viata mea si mi-ar place sa aud povestile voastre despre iertare.
V-ar mai putea interesa si: