Divorț din culpa exclusivă a pârâtului. Acordarea despăgubirilor soțului nevinovat. Proba prejudiciului cauzat.

”Art. 388 C.civ. reglementeaza o forma de raspundere civila delictuala specifica raporturilor dintre soti ca urmare a divortului. Fiind vorba de o raspundere civila delictuala, sotul care solicita despagubirile trebuie sa faca dovada îndeplinirii conditiilor pentru antrenarea acestei forme de raspundere, asa cum reies ele din art. 1357 C.civ.: prejudiciu, fapta ilicita, legatura de cauzalitate între fapta si prejudiciu si vinovatia autorului faptei ilicite. La aceste conditii se adauga si una particulara, si anume aceea ca sotul care solicita despagubiri sa fie nevinovat.
Prejudiciul poate fi atât material cât si moral, iar fapta ilicita poate sa constea în orice actiune sau inactiune a sotului vinovat, care sa fi cauzat prejudiciul. În ceea ce priveste vinovatia, conditie a raspunderii civile delictuale, aceasta nu trebuie confundata cu vinovatia sotului pentru divort (si care justifica pronuntarea divortului împotriva lui). Este vorba de vinovatie ca atitudine psihica a sotului caruia i se solicita despagubiri fata de conduita sa care se caracterizeaza în fapta ilicita.

Te-ar mai putea interesa si:

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

Cea mai bună variantă de divorț pentru copii

-Divorț ieftin și rapid în București

Reclamanta nu a invocat savârsirea de catre pârât a unei fapte ilicite care sa-i fi cauzat un prejudiciu moral, ci invoca în acest sens chiar motivele de divort. Or, trebuie a se face distinctie între motivele de divort (ce conduc la desfacerea casatorie din culpa exclusiva a pârâtului) si faptele prejudiciabile ce pot justifica acordarea de daune morale.
Întrucât, reclamanta nu a invocat existenta unor astfel de fapte prejudiciabile, instanta va respinge acest capat de cerere ca neîntemeiat.” (Judecătoria Constanța, Sentința civilă nr. 4145/2015, portal.just.ro)

Sursa:http://www.legal-land.ro/divort-din-culpa-exclusiva-a-paratului-acordarea-despagubirilor-sotului-nevinovat-proba-prejudiciului-cauzat/

Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

Cea mai bună variantă de divorț pentru copii

-Divorț ieftin și rapid în București